«

»

Amit a laktózérzékenységről tudni kell

tejA tehéntej-intoleranciának két formája van: a tejfehérjékkel szembeni allergia és a laktóz-érzékenység. A tejfehérje-allergia esetén minimális mennyiségű tej fogyasztása is panaszokat okoz, a bélrendszeri tünetek mellett csalánkiütés, ekcéma, légzőszervi panaszok is előfordulhatnak.Szerencsére ez a forma ritkább. Hihetetlenül elterjedt azonban a laktóz-érzékenység, nagyon gyakran maguk a betegek sem tudják, hogy ez állhat panaszaik hátterében. Most ez utóbbival foglalkozunk részletesebben.

A tejcukor, vagyis laktóz lebontását a szervezetben a bélbolyhok felszínén elhelyezkedő laktáz nevű enzim végzi. Már akinek van. Ugyanis előfordul, hogy genetikailag nincs, vagy pedig valamilyen átmeneti betegség miatt “elveszik”. Legtöbbször ez az átmeneti ok egy fertőzéses hasmenés, amely során a nagy igénybevételtől lekopik a bélnyálkahártya felszíne, így egy időre eltűnik róla a laktáz is. Ezért van az, hogy érdemes a hasmenés fennállása alatt kerülni a tejtermékek fogyasztását.

Az úgynevezett “felnőtt típusú” laktázelégtelenség oka genetikai. A csecsemő bárhová is születik a világon, megfelelő mennyiségű laktáz enzimmel rendelkezik, amíg ez a fejlődéshez szükséges, hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot. Ugyanakkor abban már óriási különbségek vannak, hogy ez a tejcukorbontó képesség megmarad-e felnőtt korra. A skandináv népeknél 5-15 százalékos a laktózérzékenyek aránya, a japánoknál 90 százalék. Összességében az emberiség háromnegyede nem tudja megemészteni a tejcukrot felnőtt korában (Azt, hogy a tejcukorbontó képesség a korral fokozatosan vész el, kiválóan mutatja, hogy a japán óvodásoknak még csak harminc százaléka érzékeny a laktózra.)

Kutatók ezt az óriási etnikai eltérést a népek mezopotámiai szétválására vezetik vissza. E forgatókönyv szerint valaha a normális állapot a laktózbontó képesség korral való elvesztése, vagyis a felnőttkori laktózérzékenység volt, csak akkor még nem volt neve, mert nem ittak tejet. Azoknál a népeknél azonban, amelyek állattartással kezdtek foglalkozni, a tej az étrend része maradt, majd bekövetkezett egy “génhiba”, amelynek következtében a tejcukorbontó képesség felnőttkorig fennmaradt, és ezt az érintettek továbbörökítették. A magyar lakosság 15 százaléka nem tudja megemészteni a tejcukrot, a többiek “génhibásak”…

Tünetek

Ha a tejcukor az emésztés során nem bomlik elemeire, a laktóz a vastagbélbe jut, ahol viszont a normálisan is jelenlevő baktériumok megerjesztik, és ebből a folyamatból lesznek a panaszok: puffadás, hasi görcsök, hasmenés jelentkezik. Gyermekeknél a súlygyarapodás elmaradása kell, hogy gyanús legyen. Érdekesség, hogy a laktáz jelenléte nem mindent vagy semmit jellegű, vagyis elképzelhető olyan eset, hogy napi két deciliter tejjel könnyedén megbirkózik az emésztés, de fél liter már panaszokat okoz. Más szóval teljesen egyedi, hogy mekkora a laktózbontó kapacitás, ezt többnyire a betegek maguk kitapasztalják. Annak is van jelentősége, hogy a tejtermék milyen jellegű. Az erjesztett termékeket, vagyis joghurtot, kefírt, sajtot jobban bírják a laktózérzékenyek, hiszen az erjedés már részben végbement, a bélbaktériumoknak kevesebb munka maradt.

A teljes cikket, a diagnózis és a kezelés lehetőségeivel ide kattintva éred el. Nem kell megadni semmilyen adatot, a kattintásra egy pdf fájl nyílik.

 

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

5 comments

Skip to comment form

 1. Emerson

  Hogy lehet génhiba az, ami egy pozitív dolog, mert segítségével meg tudja emészteni az ember a tejet, ezáltal táplálékhoz jut és túlél, míg a többiek nem? Nem inkább az a hiba, amikor valakiből hiányzik ez az enzim?

  Napjainkban senki sincs rákényszerülve, hogy tejtermékeket fogyasszon, de régebben rá volt és bármikor eljöhet egy olyan kor egy természeti katasztrófa vagy bármi következtében, hogy újra szükség legyen ilyesmire.

  Az argentin Andokban élők körében kialakult arzén tolerancia is egy pozitív mutációnak mondható, mert ők így élnek túl, mivel magas a közelükben lévő ivóvizek arzéntartalma.

  A sarlósejtes anémia már vitathatóbb, mivel negatív tünetei is vannak a betegségnek, de a malária immunitás miatt ez is lehet pár generáció múlva pozitív mutáció.

  Egyébként a 1,5%-os, tápanyagoktól megfosztott olcsó tejet rendszeresen fogyasztó emberek szinte mindegyikénél megfigyelhető, hogy mikor egyszer igazi forralt tehéntejet isznak vagy csak egy minőségibb, német 3,6%-osat, akkor pár napig hasmenésük lesz tőle.

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   szia, épp azért írtam úgy a mondatot, hogy kutatók szerint, mert én magam furcsállom ezt a megközelítést :)

 2. Szijjártó

  A lactose bontó képesség vagyis a lactase enzim aktivitása tejcukor rendszeres fogyasztásával növelhető. A tejcukor nem kárositja bélrendszert, a lactose intoleránsaknak csupán enyhébb vagy kellemetlenebb panaszokat okoz ha elfogyasztják.
  Ezért a legtöbb kezelési javaslat már a cikkel ellentétben nem ajánlja a lactose mentes diéta folytatását. Sőt azt ajánlják, hogy rendszeresen, még panaszt nem okozó vagy enyhe elviselhető mértékű tüneteket okozó mennyiséget fogyasszanak. Igy idővel növekszik a lactose bontó képesség egy bizonyos veszélytelenül megkereshető határig. Ez jelentősen megkönnyíti az életet az étkezéseket.
  Topál doktor javaslatát fiatal gyermekeknél nem ajánlanám a lactose érzékenység tisztázása céljából. Részben a tejfehérje allergia is okozhat hasonló tüneteket és ezt célszerű elkülöníteni másrészt a tejfogyasztás nemcsak lactose vagy fehérje tartalma révén, de zsírtarlama miatt is okozhat enyhébb hasmenést. Így az eliminációs diéta utáni tejterhelés nem kellően specifikus a tejcukorérzékenység igazolására.

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   Köszönöm a kiegészítést! Topál doktor felnőtt gasztroenterológus, és a HáziorvosBlog (ha külön nem jelöljük egyértelműen) első vonalban felnőttekre vonatkozó információkat tartalmaz.

 3. H. Erzsébet

  Én azt figyeltem meg, hogy nem a mennyiség a jellemző. Bizonyos napszakban ivott tej nem okoz problémát . Létezik?
  Sajnos a vajon kívül mindennel csínnyán kell bánnom. Az ételekbe sem tejfölt, sem joghurtot nem tehetek ( még a mákosgubányi mennyiség is megvisel). Ha idegenben ilyen ételt kell fogyasztanom, lehetőség szerint egy laktózmentes tejjel készült tejeskávét iszom, ez kicsit segít. Úgy tapasztalom, hogy ez egyre inkább elérhető, mert egyre jobban ismerik az emberek ezt a “problémát”. Én csak két éve jöttem rá, hogy mi okozza a gondomat. Ekkor próbálkoztam a laktózmentes tejjel. Kár, hogy nálunk ezeket a termékeket még nem a hagyományos árkategóriában forgalmazzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Vízivászati kisokos

Ez az interjú a Nők Lapja Egészségben jelent meg (hogy pontosan ebben a formában-e, azt nem tudom, ezek az eredeti...

Close