«

»

Kaland a tengeri hallal (és a tanulságok)

Megint egy saját történet, mert paradox módon amellett, hogy sok feldolgozandó téma van a  listámon, jelenleg ihlethiányos vagyok.  Szóval az úgy volt, hogy egy este tengeri halat ettünk. Másnap hajnalban a lányom átbotorkált, hogy viszket a lábszára.  Meg se néztem, bekentem testápolóval, gondolván, hogy száraz a bőre, és visszafektettem. Másnap délelőtt sétálni indultunk, és össze-vissza vakaródzott meg nyavalygott. Hát látom ám, egy adta kiütés az egész gyerek. Hoppá! A tegnapi tengeri hal! (Az az érdekes az egészben, hogy halrudacskából már több márkát is próbáltunk, és soha semmi baja nem volt, a konzerv halat is két pofára tömi.)

Elindultunk a patika felé Fenistil cseppért, az utat végigsírta a viszketéstől. 1-2 óra különbséggel adott két adag Fenistil csepp után a viszketés megszűnt és persze mellékhatásként egy jót aludt. Délutánra egybefolyó óriási vörös és forró foltokká váltak a kiütések. Rectodelt kúpot kapott (szteroid tartalmú, vényre kapható gyógyszer, mi a szomszédból kértük, de ilyet csinálni tilos! Nem mellesleg, én is konzultáltam gyermek-szakorvossal) Este egy adag Fenistil. Késő estére az egész arca is vörös lett, hőemelkedést mértünk, és folyt az orra.  Még egy kúp. Reggelre, mintha mi se történt volna, semmi pír.

Elkövettem azt a hibát, hogy reggel már nem adtam Fenistilt, délután az óvodában szóltak, hogy úgy kelt, hogy mindene viszket. Ja, és ezek után azért bevágott uzsonnára két halkrémes kenyeret…

De jöjjenek a tanulságok, ami miatt végül is leírtam.

Csak egy orvos barkácsol otthon a testszerte allergiás tüneteket mutató gyerekével. Tessék az ilyen beteg gyermeket a gyermekorvosnak vagy ügyeletnek megmutatni! Az állapotától függően rövidke kórházi megfigyelés is indokolt lehet.

A szervezetben a hisztamin az allergiás jelenségekért felelős anyag. A tengeri hal hisztamintartalma magas, és a szervezetbe jutva enyhe csalánkiütéstől a súlyosabb, akár nehézlégzéssel is járó tünetegyüttesig bármit okozhat. (Nem is igazán  allergiás mechanizmusról van szó, mert maga a bevitt hisztamin okozza a tüneteket, de a lényeget tekintve teljesen mindegy.) Hisztaminban gazdag táplálékok például: a sajtok, a borok, a sonka, a kolbászfélék, olajos magvak, citrusfélék, kakaó, savanyú káposzta, a halak és egyéb tengeri élelmiszerek.

Tekintve, hogy táplálékkal jutott be az anyag, rögtön nem is gyógyul meg, meg kell várni, hogy lebomoljon illetve kiürüljön, még akkor is, ha a gyógyszerekkel a tüneteket sikerült eltüntetni egy időre. Magyarul másnap, amikor már nincs kiütés, érdemes még antihisztamint adni. Az egész ügy lecseng 24-36 óra alatt.

MINDENHOVA LEGYENEK FELÍRVA AZ ALLERGIÁK!

Gyermekintézményben kérdezik is, de ha beíratás után derült ki, szólnunk kell. Felnőttek is hordjanak a személyigazolványuk mellett egy kis cédulát, ha penicillinre, lidocainra vagy egyébre érzékenyek, hiszen ha baj van, ebből tud a mentős vagy az orvos tájékozódni.  (Nem ide tartozik, de az állandóan szedett gyógyszereket is érdemes erre a sajtpapírra felírni)

Azt már említeni sem kell, hogy természetesen a bajt okozó élelmiszert örökre ki kell hagyni az étrendből.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

1 ping

 1. Kozma

  Húúúúúúúúúúú! Hal. Én ehetem… de ne egyek sokat!…

 2. Szijjártó

  Igen. Típúsos történet. De sajna nem lehjet megmondani, mi okozta kislánya tüneteit. A hőemelkedés erősen gyanús vírusinfekcióra, mely igen gyakran okoz teljesen megegyező tünetegyüttest viszkető vörös akár az egész testet elborító hullámzó lefolyású kiütéseket. Néha duzzanatokkal és más allergiára jellemző tünetekkel.
  Tudomásom szerint a halak és tegeri herkentyűk zömében IgE mediált azonali típusú allergiát okoznak és nem a hisztamin tratalom a tünet okozó ellentétben a többi felsorolt élelmiszerrel.
  Az ételallergiák főleg fiatal felnőteken, kamaszokon, ha súlyos asztmával jár együtt akár halálos kimenetelű rosszulléteket, anafylaxiás shockot okozhatnak. Ezért félnek ennyire tőle világszerte.
  Kevés adat van, de az utóbbi években azért más jelentek meg jó publikációk Ausztráliából, Angliából, Dániából. Igy tudjuk, hogy a halálos kimenetel igen igen ritka ! Majdnem minden esetben az előzően említett rizikó csoportban fordu lelő és megfelelő kezelés elmaradása is hozzá járul.
  Ausztráliában évente 0-2 haláleset fordul csak elő.
  Ha ezt jól megfontoljuk és tanulmányozzuk, akkor világos, hogy a félelmeink az ételallergia következményeitől erősen túlzottak.
  Megfelleő vizsgálattal ( ketős vak placebo kontrollált provokáció) nagyon nagy biuztonsággal és megbízhatóan kideríthető. hogy valóban ételallergiáról van e szó és az is mérhető, mekkora étel adag szükséges a panaszok kiváltásához. Szerencsére hatásos kezelés is van, mely a súlyos esetekben életmentő, az enyhébb esetekben tünetcsökkentő. Újabban teljes gyógyulást hozó tolerancia indukciós kezelésre is van mód. Ezért nem célszerű a gyanúba fogott ételt örökre kizárni az étrendből biztos diagnózis nélkül.

 1. Együnk halat olcsóbban | Mi kell a babának? Babakelengye tanácsadó

  […] Itt pedig elolvashatod, mi a teendő, ha a halfogyasztás után allergiás tüneteket fedezel fel (k… […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
A nappali álmosság 10 gyakori oka (+videó)

A sorrend nem gyakoriság szerinti, csak ahogy eszembe jutott.

Close