«

»

Méh- és darázsméreg-allergia

Kezdődik a zümi-szezon, és egy meglehetősen ritka, ámde annál súlyosabb kórképet – és kezelését – választottam mára.

Sokan mondják: “allergiás vagyok a méhcsípésre”. Ez azonban félrevezető, mert legtöbbször a 5-10 cm-es duzzadt, piros helyi reakcióra értik, ami messze nem a méhméreg-allergia.

Alapok

Az immunrendszer két irányban romolhat el. Ha túlságosan vehemens, akkor olyasmi ellen is támad, ami ellen nem kéne. Ilyenkor különféle allergiákról, vagy ha saját sejt ellen támad, autoimmun betegségekről beszélünk. Ha pedig az immunrendszer “lusta” vagy hiányos, akkor gyakoribbak a fertőző betegségek és akár olyan kórokozók is megbetegíthetnek, amelyek egyébként nem sok vizet zavarnak.

A méh- vagy darázsméreg-allergia esetén a szervezet a rovarok mérge ellen áll csatarendbe. Kisebb-nagyobb mennyiségű hisztamin szabadul fel az erre kijelölt sejtekből.

A reakció lehet:

normális: legfeljebb 10 cm-s bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezeket a tüneteket elég helyileg kezelni (Tippek a Lásd el a bajod tanfolyamon)

nagy, helyi: 10 cm-nél nagyobb, egyre növekvő duzzanat a csípés helye körül

általános (szisztémás): egész testre kiterjedő csalánkiütés, arcödéma, szemek alatti táskák, tenyér és talpviszketés.

Még durvább, ha sípoló légzés, légszomj, mellkasi szorítás vagy ájulás, szédülés is fellép. Ezekben az esetekben azonnal a 104-et kell hívni!

Halálos kimenetelű méhcsípés-allergia 3-50 esetben fordul elő évente egy Magyarországnyi méretű népességben (0,03-0,48 a 100 000 főre eső gyakoriság).

Fotó kredit: Stewart Ho, Forrás: Flickr.com

Fotó kredit: Stewart Ho, Forrás: Flickr.com

Mi van, ha valakinek (életében először) súlyos allergiás reakciója van ?

0. pont: a kalcium ilyen esetben halottnak a csók.

1.: azonnal mentő hívása szükséges, addig maradj a beteg mellett.

2.: sürgős ellátásban a beteg adrenalint fog kapni, stabilizálják az állapotát, stb.

3.: kb. hat hét múlva allergológus kivizsgálja. Vérből és/vagy bőrpróbával vizsgálják a méh és darázsméreg-allergiát.

Ezek után a későbbiekben

1: a betegnél mindig legyen készenléti adrenalin, amit az allergológus felírt (bármely orvos felírhatja, de a kivizsgáláskor nyilvánvalóan az allergológus az, aki útjára indítja a beteget)

Ezt a betegnek be kell tudni adni saját magának, ha megtörtént egy újabb csípés. Erre 1-2 perce van. Az adrenalin, vagy más néven epinephrin előre töltött fecskendőben vagy  úgynevezett önbelövős tollban kapható. Rettenetesen drága…

2.: védekezni szükséges méhek, darazsak ellen (fészkeket leverni, rovarirtás, stb.)

3: esetleg kártya a pénztárcában, vagy karkötő, amin rajta áll az allergia ténye és hogy a csomagban keressenek adrenalint.

Immunterápia

A méregspecifikus immunterápia azt jelenti, hogy a beteget fokozatosan hozzászoktatjuk az allergénhez. A rovarmérget emelkedő mennyiségben 3-5 éven keresztül injekciózzák a páciensbe. Természetesen – mivel a beteg pontosan erre a méregre súlyosan allergiás- csak úgy végezhető el, hogy a szükséges gyógyszerek és intenzív osztályos háttér rendelkezésre állnak.

Darázsméreg allergiások 90-95 százalékban, a méhméreg allergiások 75-80 százalékban meggyógyulnak a 3-5 éves kezelés során. Mivel a visszaesés lehetősége fennáll, járni kell időszakos kontrollokra, ahol megismétlik az allergia-teszteket, illetve hasznos, ha továbbra is van egy ampulla készenléti adrenalin a betegnél.

 

Forrás: Szakmai Irányelv Allergológiai krízisállapotokról

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

  1. Csaba

    Nekem egyszer volt “általános”. Aszittem meghalok. Egy kád hideg víz segített. Azóta nem szúrt meg méh. Kerülöm is őket.

  2. Bokrétásné Zsuzsa

    Sajnos ēn érintett vagyok. 4 éve meg csípett egy darázs, vagyis kiharapott egy kis darabot az egyik ujjamböl. Kórház lett a vēge, mert semmivel nem múlt el de már dagadt az egèsz karom. Allergológiai kivizsgálás után jôtt az eredmèny. Méhre ès darázsra is allergiás vagyok. Mellesleg még aszmás is. Azóta nem merek mozdulni csak az injekciós tűvel. Iszonyú érzés soha nem lehet megszokni. A múltkor a kezemreszállt egy méh, kivert a víz, míg elment. Moccanni sem mertem. Nem tudom az én koromban mèg lehet- e megoldás ez a terápiás injekciós módszer. 70 éves leszek. Biztosan nem, mert nem ajánlották. Most olvastam, hogy 1-2 percen belül be kell adni az injekciót, az nagyon rövid idő. Az sem biztos, hogy bepánikolva menni fog. És ha nem adom be ennyi idő alatt? Meghalok, megfulladok? Szép kis perspektíva!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Gyógyszert találtak homeopátiás szerekben

Tegnap közölte az Index, hogy gyógyszert, méghozzá penicillint találtak több homeopátiás készítményben. Ez ihlette a videót.

Close