«

»

Minél előbb vezessük be a mogyorót?

Olvastam egy cikket a minap, megosztom veletek. Bár nálunk nem annyira van előtérben a földimogyoró, és főleg nem adunk mogyorót totyogósoknak a félrenyelés veszélye miatt, de tudjátok, az USA-ban nagyon menő a mogyoróvaj, így egész kicsik is fogyasztják krém formában.

Sokáig azt ajánlották a szülőknek, hogy ne adjanak mogyorótartalmú rágcsálnivalókat a kicsiknek, hogy megelőzzék az allergia kialakulását. 2000-ben az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia ajánlást adott ki, mely szerint a nagy kockázatú gyermeknek három éves korig nem ajánlotta a mogyoró adását. A tojás bevezetését 2 éves korra, a tehéntejet egy éves korra tolták ki. Ezt 2008-ben korrigálták, mivel nem volt elég bizonyíték ezen megszorítások mellett, de nem is tettek konkrét ajánlásokat, így a baba-mama irodalomban továbbra is az az információ maradt meg, hogy ezeket az ételeket legalább egyéves korig kerülni kell.

Idő közben azonban megnégyszereződött a mogyoróallergiások száma az országban.

Úgy tűnik, mégis hasznos lehet a korai bevezetés. A New England Journal of Medicine című szaklapban publikált vizsgálatban mogyoróallergiára magas kockázatú gyermekeket vizsgáltak, vagyis olyanokat, akik ekcémásak, más ételre, például tojásra allergiásak vagy a családjukban van érintett.

Azok, akik 11 hónapos koruk előtt kaptak és attól kezdve hetente háromszor fogyasztottak mogyorókészítményt öt éves korukig, nyolcvan százalékkal kevesebben lettek mogyoróallergiások, mint azok, akiket szüleik óvtak a földimogyorótól.

peanut

„Valószínűleg mi magunk járultunk hozzá a mogyoróallergia elszaporodásához a 2000-ben kiadott ajánlásainkkal – mondja Rebecca Gruchalla allergológus.- Úgy tűnik, nemhogy nem kell késleltetni, de mielőbb be kell vezetni azoknak a gyerekeknek az étrendjébe, akiknek nagyobb a kockázatuk a mogyoróallergiára.”

A szakember ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekeket a vizsgálatba vonás előtt megvizsgálták, ellenőrzött körülmények között kaptak allergént, mielőtt azt otthon is fogyasztani kezdték.

Nem javasolja, hogy bárki mogyoróval etesse meg a nagy allergiakockázatú csecsemőjét megelőzés céljából. Az is kérdés maradt, hogy ha valaki abbahagyja a rendszeres földimogyoró-fogyasztást, fennmarad-e a mogyorótoleranciája, vagy elmúlik egy idő után.

Forrás: webmd.com

LETÖLTÖTTED MÁR A FÜTYIÜGYI KISOKOST? Kattints!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

GYERE TANFOLYAMRA!: → jobbulast.com

Szólj hozzá!

hozzászólás

1 comment

  1. Simon Zoltán

    Túl sok étel dobozán, zacskóján szerepel, hogy mogyorót feldolgozó üzemben készült, így szinte elkerülhetetlen a találkozás, akár kis mennyiségben is. Nem is kifejezetten a mogyoró allergiások, hanem általában az allergiások száma nagy mértékben növekszik, ennek az okát kellene vizsgálni leginkább.

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Hét dolog, amitől pontatlan lesz a vérnyomásmérés

Egyetlen magasabb vérnyomásértékre sosem írok gyógyszert, mivel rengeteg minden befolyásolja az aktuális értékeket (ráadásul egy mérés nem mérés). Ugyanezen okból...

Close