«

»

Minél előbb vezessük be a mogyorót?

Olvastam egy cikket a minap, megosztom veletek. Bár nálunk nem annyira van előtérben a földimogyoró, és főleg nem adunk mogyorót totyogósoknak a félrenyelés veszélye miatt, de tudjátok, az USA-ban nagyon menő a mogyoróvaj, így egész kicsik is fogyasztják krém formában.

Sokáig azt ajánlották a szülőknek, hogy ne adjanak mogyorótartalmú rágcsálnivalókat a kicsiknek, hogy megelőzzék az allergia kialakulását. 2000-ben az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia ajánlást adott ki, mely szerint a nagy kockázatú gyermeknek három éves korig nem ajánlotta a mogyoró adását. A tojás bevezetését 2 éves korra, a tehéntejet egy éves korra tolták ki. Ezt 2008-ben korrigálták, mivel nem volt elég bizonyíték ezen megszorítások mellett, de nem is tettek konkrét ajánlásokat, így a baba-mama irodalomban továbbra is az az információ maradt meg, hogy ezeket az ételeket legalább egyéves korig kerülni kell.

Idő közben azonban megnégyszereződött a mogyoróallergiások száma az országban.

Úgy tűnik, mégis hasznos lehet a korai bevezetés. A New England Journal of Medicine című szaklapban publikált vizsgálatban mogyoróallergiára magas kockázatú gyermekeket vizsgáltak, vagyis olyanokat, akik ekcémásak, más ételre, például tojásra allergiásak vagy a családjukban van érintett.

Azok, akik 11 hónapos koruk előtt kaptak és attól kezdve hetente háromszor fogyasztottak mogyorókészítményt öt éves korukig, nyolcvan százalékkal kevesebben lettek mogyoróallergiások, mint azok, akiket szüleik óvtak a földimogyorótól.

peanut

„Valószínűleg mi magunk járultunk hozzá a mogyoróallergia elszaporodásához a 2000-ben kiadott ajánlásainkkal – mondja Rebecca Gruchalla allergológus.- Úgy tűnik, nemhogy nem kell késleltetni, de mielőbb be kell vezetni azoknak a gyerekeknek az étrendjébe, akiknek nagyobb a kockázatuk a mogyoróallergiára.”

A szakember ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekeket a vizsgálatba vonás előtt megvizsgálták, ellenőrzött körülmények között kaptak allergént, mielőtt azt otthon is fogyasztani kezdték.

Nem javasolja, hogy bárki mogyoróval etesse meg a nagy allergiakockázatú csecsemőjét megelőzés céljából. Az is kérdés maradt, hogy ha valaki abbahagyja a rendszeres földimogyoró-fogyasztást, fennmarad-e a mogyorótoleranciája, vagy elmúlik egy idő után.

Forrás: webmd.com

LETÖLTÖTTED MÁR A FÜTYIÜGYI KISOKOST? Kattints!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

GYERE TANFOLYAMRA!: → jobbulast.com

Szólj hozzá!

hozzászólás

2 comments

  1. Simon Zoltán

    Túl sok étel dobozán, zacskóján szerepel, hogy mogyorót feldolgozó üzemben készült, így szinte elkerülhetetlen a találkozás, akár kis mennyiségben is. Nem is kifejezetten a mogyoró allergiások, hanem általában az allergiások száma nagy mértékben növekszik, ennek az okát kellene vizsgálni leginkább.

  2. Füzesi Tamás

    Sajnos a földimogyoró termesztésénél használt vegyszerek fokozott veszéllyel járnak ilyen az aldicarb talajfertőtlenítő ami a földimogyoró fő ellensége a fonálféreg ellen használt. Az allergia egyik fő oka.

Hozzászólás a(z) Simon Zoltán bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Hét dolog, amitől pontatlan lesz a vérnyomásmérés

Egyetlen magasabb vérnyomásértékre sosem írok gyógyszert, mivel rengeteg minden befolyásolja az aktuális értékeket (ráadásul egy mérés nem mérés). Ugyanezen okból...

Close