«

»

Orrcseppfüggőség újratöltve

Úgy alakult, hogy egy régebbi bejegyzéshez épp ketten is írtak kérdést, ezért újra elővettem a témát. Az alapproblémánk tehát, hogy az úgynevezett nyálkahártya-lohasztó orrcseppeket maximum tíz napig szabad használni, mert utána függőség (rhinitis medicamentosa) alakul ki, vagyis ördögi kör: fújsz/cseppentesz,  mert dugul, és dugul, mert fújsz.

addiction1

Jómagam kétszer jöttem le a szerről, az egyiket le is írtam itt.  A másik alkalommal is ugyanúgy hagytam abba: nagyon komolyan elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, huszonnégy órán át nem használok orrcseppet. Előkészítettem munkákat és könyveket az éjszakára, hogy jobban teljen (talán kávéztam is), és nem készültem aludni, mivel eldugult orral én nem tudok. Szépen vártam a reggelt. Bár a fül-orr-gégész anno három nap szenvedést jósolt, végül is ez a huszonnégy óra nekem elég volt.

Ha valakinek allergia talaján alakult ki a függősége (és nem mondjuk egy megfázás miatti orrcsepphasználat után), akkor viszont meg kell oldani az allergia kezelését is.  A szteroidos orrsprayk listája itt elolvasható,  ezek  vényköteles szerek, úgyhogy kénytelen leszel felkeresni a háziorvost. Vagy meg lehet próbálni a leszokást úgy, hogy  vény nélküli allergia elleni gyógyszert szedsz be, és úgy határozod el az orrcsepp abbahagyását.

Nagyjából úgy képzelem, hogy tűzz ki egy napot, amikor nem baj, ha fent maradsz éjszaka, másnap viszonylag nyugalom várható (nem kell vezetni, szerepelni stb.).  Ez előtt a nap előtt kb. 5 nappal kezdd használni a szteroidos orrsprayt (és/vagy szedj esetleg tablettát), és ha eljön a nagy nap, tedd le az orrcseppedet. Reméljük az előkezelésnek köszönhetően már nem fog dugulni az orrod, de ha igen, akkor is ki kell bírni ezt az egy napot.

Én szteroidos orrspray és tabletta nélkül csináltam meg, simán fennmaradással, másnaptól kutya bajom. De egyik kedves olvasó visszaírt, ez volt az ő módszere:

Hétfő óta nem csepegtettem a bal orrlyukamba Otrivint, ma szerda van, és orrcsepp nélkül is kapok levegőt a balban. Ma reggeltől a jobb orrlyukamba nem csepegtettem, el van még dugulva, de remélem kitisztul mint a másik, és végre lerakhatom az orrcseppet több év után.

Őszintén megmondom, hogy ez a megoldás nekem eszembe se jutott!! Sejtettem is, hogy a nicknév mögött férfiemberrel van dolgom :-)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

6 comments

Skip to comment form

 1. mercsi

  Na igen, én is évekig voltam orrcseppfüggő, nekem csak a Novorin használt.
  Aztán megelégeltem, hogy már napközben is cseppentenem kellett, mert anélkül nem kaptam levegőt. Felirattam egy szteroidost, és kb 2 napig használtam, az után már az sem kellett.
  Nagyon jó érzés, hogy azóta nem az orrcsepp az első dolog, amit elteszek ha nyaralni megyek. :)

 2. Sztrogoff

  Komlyan mondom, eltűnődtem, mi jöhet még. Vajon lehet-e überelni ezt az értelmetlenség csimborasszót? Hát van olyan polgártárs, aki úri passzióból használja az orcseppet? Hát annak tényleg könnyű lejönni róla. Akinek meg már minden más nem használt, de már az orrcsepp sem, nyilván az is abba tudja hagyni -elvégre mindegy neki, és abbahagyni olcsóbb. Na de hogy majd pont az orrcsepp elhagyásától szűnnek meg a panaszai… Akkor miért nincs előírva a szülészeteken az orrcsepphasználat kötelezően? Oszt majd csak el kell hagyni, és az új emberke vidáman él, míg meg nem hal.

  1. DR.

   Minek ír ilyen ostobaságokat???????
   Húzzon innen!!!!!!
   Asshole

 3. Ipolyi-Topál Gitta

  Kedves Sztrogoff,

  Az orrcseppfüggőség, vagy rhinitis medicamentosa létező kórkép, ezt leellenőrizheti bármelyik fül-orr-gégészeti szakkönyvben.
  A betegek orrnyálkahártyája úgy reagál az orrcseppre, hogy először átmeneti megkönnyebbülést éreznek, kidugul az orruk (éppen ezért használják, és nem passzióból), majd újra bedugul, de már nem a megfázás vagy allergia miatt, hanem egy fordított hatás(az orrnyálkahártya értágulata) alakul ki, mivel hozzászoktak az orrcsepphez.

  Nem véletlenül van az alkalmazási előiratban sem, hogy maximum egy hét-tíz napig lehet az effajta orrcseppeket használni.

  Az orrcseppfüggőség, bármily meglepő, az orrcsepp elhagyásával szüntethető meg.

  Üdvözlettel:

  Ipolyi-Topál Gitta

 4. Éva

  Nekem kiskoromban volt ugyanez, és mostmár tudom hogy ezek szerint függőség volt. Emlékszem, furcsálltam is hogy minél többet csepegtetek, annál jobban bedugul. Ha lefekvés előtt nem használtam, hajnalra nem kaptam levegőt, egyszer volt egy nagyon rossz álmom is, amelyben egy kígyó fojtogatott (ha jól emlékszem) és arra ébredtem hogy nem tudok levegőt venni az orromon. Ezért is használtam mindig, h nehogy megfulladjak éjszaka. Azután egyszer elfogyott az orrcsepp!!! Borzalmas volt, alig aludtam, de kibírtam és érdekes másnap már nem is annyira kellett, teljesen leszoktam. Ennyi év után most tudom meg innen, hogy mi ennek a magyarázata ;) Köszönöm! :) Remélem ez a cikk másoknak is segít majd leszokni! :)

 5. énvagyok

  Én ennél drasztikusabb voltam: 4-5 év orrcsepp függőség után (Otrivin, majd mikor már nem használt, áttértem a Rhinospray-re) elmentem a fül-orr gégészhez és azt mondta orrsövény ferdülésem van. Bizony, voltam olyan brutális, hogy megműttettem. Egyébként el is múlt az orrdugulásom….csak most, az allergiás időszakban tartok attól, hogy visszaszokok rá, ezért vettem allergiás gyógyszert, hátha az segít!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Banyakór ellen

Csak halovány emlékeimre tudok hagyatkozni, hogy ez is megy/ment tévében, vagyis a változókor tüneteit enyhítő szerek: REMIFEMIN, CIMICIN STADA CEFAKLIMAN....

Close