«

»

Orrspray-kisokos

A parlagfűszezon miatt aktuálisnak gondoltam ezt a témát. Egyszer már összehasonlítottam nektek a szteroidos orrsprayket és a kidugítókat, azt most ide is beteszem, aztán lássuk a két kilógósat, az Allergodilt, meg a Cromosandozt. És persze a tengervizesek sem maradnak ki.

Kidugítók, avagy nyálkahártya-lohasztók

Ezek a cuccok érösszehúzás révén hatnak, megfázás okozta orrdugulás esetén van főképp létjogosultságuk, allergiában csak addig használhatók, amíg valami mást el nem kezdünk. Hogy miért? Hét-tíz nap használat után függőség alakul ki. Én már csak tudom, kétszer jöttem le a szerről. Az egyiket meg is írtam.

A szteroidos orrsprayk valók allergiára, ezeket viszont hiába fújod náthában, semmit nem fog érni, mert nem azonnal hatnak. Mindegyik vényköteles, így a tévében látott orrsprayk egyike sem tartozik a szteroidos kategóriába. Íme a táblázat:

Kidugító

(nyálkahártya-lohasztó)

Szteroidos orrsprayk

 hirtelen kidugításra használjuk megfázás okozta nátha esetén  szénanátha, poratka-allergia esetén használjuk
 érösszehúzó hatásuk révén összehúzzák az orrnyálkahártyát, teret adva így a levegőnek  a szteroidok a gyulladási folyamat több pontját is gátolják, szájon át szedve rendkívül kétélű szerek, de orrban használva gyakorlatilag nincs mellékhatásuk.
 naponta 3-4-szer használjuk, és 5-7  órán át hatnak  napi egy (vagy két) befújás szükséges
 azonnal hatnak  órák múlva kezd kialakulni a hatás, és napok, mire maximálisan hat
 Kb egy hétig lehet használni őket, utána függőség alakul ki.  Szezon előtt két héttel el kell kezdeni használni, és folyamatos alkalmazás javasolt, amíg az allergén a környezetben van.
 AfrinNasivinNasanOtrivinNovorin

Rhinathiol

Rhinospray Plus

Vibrocil

Naphazolin

 Beclonasal aquaBudesogenRhinocort AquaFlixonaseFlutirin

Nasonex

Avamys

 

Kategórián kívüliek:

Az Allergodil hatóanyaga az azelasztin az allergiás folyamatba avatkozik be. Tulajdonképpen antihisztamin, csak mivel az orrunkba fújjuk, nem kell a klasszikus antihisztamin-mellékhatásokkal számolni. Naponta kétszer kell fújni, és hosszú távon is lehet használni.

A Cromosandoz hatóanyaga nátrium-kromoglikát. Nem a hisztamin hatását, hanem eleve a hisztamin hízósejtekből való kiáramlását blokkolja. Napi 4-szer (maximum hatszor) lehet fújni, egészen amíg a szezon tart.

Mindkettő létezik szemcseppben is, úgyhogy, ha nem vészesen erősek a tünetek, akkor pl. szteroidos/allergodil/kromoglikát orrspray szemcseppel való kombinálásával meg lehet úszni a tablettázást.

Tengervizes

Egész életemben bánni fogom, hogy a csomagolt sós víz árusítása nem nekem jutott eszembe. Nem akarok gonosz lenni, tényleg van haszna, hiszen ki lehet öblíteni az orrból a polleneket, valamint kicsiknél a tapadós vagy száraz “cicakakit” (mekkora hülyeség, mi?) (p)orrszívózható állapotba lehet hozni vele. Szóval tényleg jó.

Viszont számoljunk egy kicsit: egy köbméter csapvíz 250 Ft, egy kiló közepesen drága tengeri só 145 Ft. Kilenc kiló só kell egy köbméterbe, hogy 0,9 tömegszázalékos, azaz fiziológiás oldatot kapjunk. (Jó, a pontosság kedvéért: előbb ki kell merni kilenc litert, hogy a végső elegyünk legyen pont 1000 kiló, úgyis tudom, hogy valaki beleköt) Lényeg a lényeg: 1550 forintból megvan egy köbéter orrspray. (Ha sima reálos bányászott sót használsz, akkor hétszáz.)

órásira nahyított orrsrays flakon, egy férfi nekitámaszkodik, a felirat: egy köbméter orrspray ezerötszázötven forint

Gondolom, nem tudod tárolni az egy köbmétert, úgyhogy így készítsd: két deci vízbe tegyél egy mokkáskanál sót.  Patikában adnak üveget, ha nincs otthon üres (meg nem mindegyiknek lehet lebuherálni a tetejét).

Ha többet szeretnél tudni betegségek otthoni kezeléséről, tévében hirdetett gyógyszerekről, iratkozz fel a minisorozatra ide kattintva>>

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

20 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Vera

  Nagyon szépen köszönöm a választ!
  Ez a Házimarin reklámkép pedig szenzációs! :D

 2. anna

  A “tengervizes” orrspray tényleg nagy lehúzás. Próbáltam porlasztófejes üveget venni a patikában (több helyen is), de nem volt, így végül vettem egy olyan orrsprayt, ami szétszedhető és újratölthető (ilyenből is csak egyet találtam a gyógyszertárban).

  1. Kata

   Szia! Melyik volt ez az orrspray aminek le tudtad tekerni a tetejét? Előre is köszönöm a választ!

   1. Mohácsiné Lipták Anita

    Szia!
    Rájöttél végülis hogy melyik orrspray-t lehet szétszedni és újratölteni ? mert itt látom nem kaptál választ, de engem is érdekelne a dolog :)Köszi a választ előre is!

    1. Zoli

     A Ros**nn, DM és társaiban van tengervizes spray (fehér, zöld kupakkal pl.), azt némi feszegetéssel szét lehet szedni, és olcsóbb, mint az orrspray. Ha a sóhoz keverünk még
     szódabikarbónát, esetleg 1 csepp illataromát (eukaliptusz, menta, kamilla vagy hasonló), akkor még jobb lehet, csak ne marjon.

     1. Fábián János

      Sziasztok!
      Egyszerű megoldás a lecsavarható pumpás aloe vera fist flakonja. 100ml.es űrtartalom, tehát nem kevés. 1000 Forintba kerül a Tescoba és, ha elfogy simán újra lehet tölteni bármivel. Én ezt használom. Maga az eredeti szer is nagyon jó bőrre, sebre, stb.
      Én szívelégtelenség által kialakult állandó köhögés, orrdugulás miatt használom.
      Jobbulást mindenkinek, János.

    2. Fábián János

     Sziasztok!
     Egyszerű megoldás a lecsavarható pumpás aloe vera fist flakonja. 100ml.es űrtartalom, tehát nem kevés. 1000 Forintba kerül a Tescoba és, ha elfogy simán újra lehet tölteni bármivel. Én ezt használom. Maga az eredeti szer is nagyon jó bőrre, sebre, stb.
     Én szívelégtelenség által kialakult állandó köhögés, orrdugulás miatt használom.
     Jobbulást mindenkinek, János

    3. S. Albert

     Nem kell semmilyen (drága) lecsavarható tetejű sprét megvenni, mert gyógyszertárban lehet vásárolni egy úgynevezett gyógyszertári üvegre (60 ml(?), 60 Ft) rátekerhető szórófejet (120 Ft). A patikusok sem ismerik, de meg kell mondani nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a gyógyszertári ellátóval (központtal), ők már ismerik. Így másnapra már küldik is a megrendelt fejet és mindjárt lehet hozzá vásárolni az üveget is.

   2. Gábor

    Allergodil

 3. kai

  Nagyon jópofa ez a reklám, és maximálisan igazat adok abban, hogy irreálisan drágák ezek a spray-k.

  De nem lenne jobb desztillált vagy legalább forralt vizet használni? A csapvíz nem steril, lehetnek benne bacik, ami lokálisan nem feltétlenül probléma, csak ha mélyre szívja az ember. Gondolom persze a dr House féle probléma extrém ritka (azt hiszem az utolsó évadban volt egy ember aki csapvízzel használt egy ilyen indiai orrspray szerűséget, aztán amoebás meningitise vagy lehet tályogja lett, erre már nem emlékszem). Nyilván a House semmilyen formában nem referencia, csak erről jutott most eszembe :))

 4. Ipolyi-Topál Gitta

  Szia!

  Kicsi babáknak lehet forralni, vagy babavízzel csinálni, de amúgy az orrüregünk ugyanoda nyílik ahova a szánk, a garatba, úgyhogy felnőttnél tök mindegy szerintem. Mármint Európában. Indiai vízzel persze lehet amőbát kapni :)

  1. Attila

   Nem csak indiai víz okozhat ilyen halálos kórt, és nem “tök mindegy”!
   http://borsonline.hu/20130915_agyevo_bakteriumot_talaltak_a_csapvizben

   Úgyhogy ezek után nem kellene butítani a népet ilyen maszlagokkal, hogy házilag csináljunk ezt meg azt ha nem nézünk utána rendesen a veszélyforrásoknak! Mellesleg nem minden baktérium pusztul el 100°C-on és lehet ez a baktérium is pont ilyen. Sajnos sok ilyen házi módszert olvastam már és sokan az olcsóság miatt inkább kockáztatnak. De ha ne adj Isten a 100 millió emberből pont az ő gyerekük hal majd meg a sóherség miatt akkor egész életükben bánni fogják!

   Köszönöm de én inkább veszek patikában rendesen bevizsgált megfelelő arányban feloldott sós vizet. (600-ért már lehet kapni és az egy allergiás szezonra szerintem elég).

 5. Leona

  Ha eljön az augusztus, rámtör az allergia. Mivel vény nélküli megoldásokról szól az oldal, ezért most megkérdezném itt tőled, hogy hallottál-e már arról, hogy valaki naponta egy mokkás kanálnyi tojáshéjat eszik, mert akkor az abbban lévő kalcium be is tud épülni, mert azok az anyagok is szerepelnek a tojáshéjban. Nekem barátaim tanácsoltak ilyet és enyhítette a tüneteket. Sokan a kecsketejre is rá szoktak kérdezni, hogy az mennyire használ, ha valaki rendszeresen issza, tehát tényleg igaz-e az, hogyha parlagfüvet eszik a kecske, akkor annak a teje is hasznos? Csak azért érdekelne, mert van kecskénk is és mások ezt kérdezik folyton tőlünk. Amit én hallottam eddig, hogy hosszútávon segít, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos, mert nincs hosszú ideje kecskénk.

 6. Leona

  Majd elfelejtettem, köszönöm a képleírást:)

 7. kai

  Szia! Nem garaton keresztül gondoltam, hanem a lamina cribrosán kresztül :)
  De ha már ilyen okosakat írtam, megpróbáltam rákeresni, hogy dokumentáltak-e hasonló esetet, mint amire gondoltam, de csak olyat találtam, ami a House-ban is volt, hogy a víz egy ritka, főleg természetes vizekben előforduló amoeba, a Naegleria fowleri miatt fertőz, az amoeba az orrüregbe bejutva a lamina cribrosán keresztül a koponyába jut, és amoebás meningoencephalitist okoz. Persze ez nagyon ritka, az USA-ban kb évi 3 eset fordul elő, ezek is általában természetes vizekben való fürdés után fordulhatnak elő, de regisztráltak csapvízzel használt “neti-pot” eseteket is.

  Szóval a konklúzió az, hogy elméleti síkon nem kérdeztem hülyeséget, csak épp nagyon ritka dolog ez :)

  Az emlegetett rész amúgy s08e17

 8. Zsebibaba

  Azt szeretném megtudni, hogy az Avamys végülis használható-e várandósan vagy sem. Ellentmondásos a betegtájékoztatója, ugyanis azt írja, terhesség alatt nem szabad használni, csak ha az orvos másképp rendeli. Tehát akkor mégis szabad? Itt azt írjátok: a szteroidos orrspray helyben hat, a szervezetben nincs mellékhatása – tehát a magzatra sincs hatással? Fontos lenne a válaszotok mielőbb, mert szenvedek az orrdugulástól…

 9. Dalma

  Szia,

  A cikkedben nem említetted a Sinex Wick Eukaliptusz orrsprayt. Egy gyógyszertárban azt mondták, hogy az ebben lévő oximetazolin-hidroklorid ugyanúgy összehúzza a nyálkahártyát, de nem szárítja ki és nem lehet hozzászokni. ez az előnye a többi orrsprayel szemben. Ez igaz? Mi a véleményed. Melyik orrspray az, ami a legkevésbé káros az orrnyálkahártyára de kidugítja az orrot?

  Köszönöm!

  1. Andrea

   Kedves Dalma!
   Van egy homeopátiás orrspray, ami hatásos az orrnyálkahártya duzzanat megszüntetésére, a váladék hígítására, könnyebb kiürítésére. Homepátiás orvos mondta, hogy nem lehet hozzászokni, nem károsítja a nyálkahártyát. Már évek óta használom, szükség esetén. Nagyon jó, mióta kipróbáltam, semmilyen más orrcseppet nem veszek, akár allergiás, akár megfázásos, vírusos náthám van. Azt tapasztaltam, hogy nem elég 1-1 befújás, érdemes egyszerre többször is megfújni, hogy érezd is hogy feljutott, ahová kell. Egyetlen hátránya, hogy elég drága (2000 Ft körül), de megéri kipróbálni. Egészségpénztári kártyára is vásárolható a patikákban).

   1. Tóth ferencné

    Kedves Andrea!
    Szeretném megtudni azt, hogy melyik az a homeopátisás orrspray, ami hatásos az orrnyálkahártya duzzanat megszüntetésére?
    Nagyon sokat segítenél nekem, mert már annyi mindent kipróbáltam, de igazán egyik sem használt. Éppen most is fáj a jobb arcom és feszít a fülem.
    Várom válaszodat, amit előre is köszönök.

 10. Nagy Árpád

  Az erőspaprika kitűnő kidugító.

 1. Spórolós tippek: vásárolsz-e tengervizes orrspray-t köbméterenként 15 millió forintért? | Pénzügyi Térkép

  […] a többi orrspray-ről is találsz egy klassz összehasonlító […]

 2. Orrcseppfüggőség újratöltve | HáziorvosBlog

  […] után), akkor viszont meg kell oldani az allergia kezelését is.  A szteroidos orrsprayk listája itt elolvasható,  ezek  vényköteles szerek, úgyhogy kénytelen leszel felkeresni a háziorvost. Vagy meg lehet […]

 3. Spórolós tippek: házi tengervizes orrspray | Pénzügyi Térkép

  […] a többi orrspray-ről is találsz egy klassz összehasonlító […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
“Laza, mint a szüret utáni széklet”

Még mindig a tévében reklámozott gyógyszerek a témánk, és ezúttal a kaki-dolgokat vesszük át. Továbbra is elöljáró: nem a gyógyszerrel...

Close