«

»

A nappali álmosság 10 gyakori oka (+videó)

A sorrend nem gyakoriság szerinti, csak ahogy eszembe jutott.

1. Depresszió

Egyik legjellegzetesebb tünete a nappali álmosság.  Jellemzi még a borúlátás, kedvetlenség, motiválatlanság. Bővebben a Búfelejtő orbáncfű című bejegyzésben

2. Terhesség

A várandósság elején sok kismama fel se bír kelni, állandóan aludna. Ne vessük meg őket ezért.

3. Vérszegénység

Gyakori oka a fáradékonyságnak, de tartsuk szem előtt, hogy a vérszegénység sosem önálló betegség, mindig tünet! Vérzésforrást, felszívódási zavart, táplálkozási hiányosságot,  nőgyógyászati rendellenességet kell keresni.

4. Allergiagyógyszer

Főképp a régebbi antihisztaminok álmosítottak, érdemes ezért inkább este bevenni őket. Minél korszerűbb a szer, annál kevésbé álmosít.

5. Éjszakai alvászavar

Rengeteg oka lehet, bővebben itt olvashatsz.

tired

6. Alvási apnoe szindróma

Amikor valamilyen okból alvás közben nem vesz valaki rendesen levegőt, és az oxigénhiány miatt megébred az agy. Leggyakoribb, hogy horkolás képez légúti akadályt. Bővebben itt.

7. Váltott műszak vagy időzóna-eltolódás

8. Időjárási front

9. Túlsúly

10. II. típusú cukorbetegség

Az utóbbi kettő érdekes és tömören nem is nagyon elmagyarázható jelenség, majd egyszer írunk róla itt is :)

Végül pedig egy egyáltalán nem gyakori, de kívülről nézve annál viccesebb ok:  a narkolepszia (videó) (Azért kellő empátiával illik nézni!)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Mit vétett a Candida?

Rendkívül divatos dolog manapság candidiasisban szenvedni. Az életmódmagazinok, női "szaklapok" foglalkoznak szegény Candida bűnlajstromával és olyan kezelési módokkal, melyektől az...

Close