«

»

Álmodj szépeket! Az alvászavar kezelhető

A magyar felnőttek harmada-fele panaszkodik alvászavarokra, de csak 12 százalékuk fordul emiatt orvoshoz. Pedig az álmatlanság csökkent teljesítményhez, nappali álmossághoz, balesetek számának növekedéséhez, ingerültséghez és így akár kapcsolataink megromlásához vezethet.

Mi is pontosan az alvászavar? Az ember 1.) nem tud elaludni,  2.) elalszik ugyan, de sokszor felébred és több kevesebb ideig úgy is marad, 3.) túl korán ébred

Nem mindegy, hogy testi betegség okozza az alvászavart, vagy az alvászavar okoz testi betegséget. Megzavarhatja az alvást egy sor kórkép, nem meglepő módon egy táblázat fog következni (csak példák, nem teljes körű, és némelyik a többiből is következik)

Gyakori pisilés (prosztatamegnagyobbodás, terhesség, felfázás, keringési elégtelenség)
Fulladás (asztma, keringési elégtelenség, pánikbetegség)
Köhögés, orrdugulás (nátha, allergia, orrsövényferdülés, gyomorsav-visszacsorgás)
Fájdalom (trauma, tumor, bármi)
Túlsúly (és következményei)
Alvási apnoe szindróma (majd lesz róla szó)
Gyomorégés savvisszacsorgás miatt (GERD)
Magas vérnyomás
Agyi keringészavar
Depresszió, szorongás, stressz
ROSSZ SZOKÁSOK
Bunkó szomszéd

Tippek:

 • legyen rendszer az életedben
 • táplálkozz rendszeresen
 • mozogj, pihenj, töltődj fel
 • este ne eddz sötétíts be
 • délután már ne igyál kávét, kólát, energiaitalt
 • ne aludj nappal (váltott műszakosoknak írok külön bejegyzést)
 • legyen esti rituáléd, ami lefekvés előtt mindig ugyanúgy folyik. (Mint a gyerekeknek: pisilés, fogmosás, egy mese, simogatás, jóéjtpuszi)
 • a vacsora ne legyen nehéz vagy sok
 • a dohányzás is rontja az alvást
 • ne nézz marhaságokat a TV-ben

ins

Ha már kiderítettük, hogy nincs kezelendő belgyógyászati betegség a háttérben és az összes tippet igyekszünk betartani, még mindig van egy sor lelki tényező, ami okozhat alvászavart. Kiemelten a stresszes, túlhajszolt élet, szorongás, depresszió. Ezeket bizonyára nem tudjuk egy csapásra megoldani. Sokaknak bejön egy jó, alkotó hobbi, sport vagy hitéleti tevékenység. Szükség lehet szakember bevonására, esetleg gyógyszeres kezelésre. Legfontosabb persze a jó család és baráti kör. Akárhogy is, ilyen esetben minél hamarabb kérjünk segítséget, mielőtt meredek lesz a lejtő.

Írtam már a szorongásoldó gyógynövényekről, és a depresszió kapcsán az orbáncfűről. Azért ha gyógynövényhez nyúlunk sem árt szakmai segítség, mert van pár alkaloid, hatóanyag, ami nem fér össze, főleg ha más panaszra is használunk ilyesmit.

Ha minden kötél elszakad, jöhet az altató. Ma már illik az úgynevezett Z-szereket adni alvászvarra (nem pedig Frontin, Xanax és hasonlókat). Attól Z, hogy zével kezdődik: zolpidem, zopiclon.

zopiclon zolpidem
IMOVANE
SOMNOL
ZOPIGEN
HYPNOGEN
PIDEZOL
SANVAL
STILNOX
SOMNOGEN
ZOLPIDEM-RATIOPHARM

Gyors elalvást biztosít, segíti az átalvást és másnap nem tesz kótyagossá. 55 éves kor felett felmerül a melatoninszint-csökkenés is, ilyenkor hosszúhatású melatonin-készítmény adása jöhet szóba. (BioMelatonin, Circadin).

Rengeteg mindent lehet még a témában írni, de mára ennyi.

Szép álmokat :)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

21 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Gomory Lacko Klara

  Egy ideje Zopigen /7.5 mg/ tablettat szedek, de probalom nem minden este bevenni. Hozza lehet szokni ehhez is, mint a tobbi altatohoz? Mar elofordult, hogy ezzel sem tudtam elaludni.

 2. Ipolyi-Topál Gitta

  Kedves Klára,
  válaszoltam e-mailben!

 3. Anita

  3 hónapja nem alszok rendesen. Nagyon nehezen alszok el éjjfél után 1-2 fele szokott sikerülni,többször is felekellek éjjszaka és 6 kor ébredek,utánna már nem tudok visszalaudni. Nincs semmi problémám,betegségem,redszeresen edzek,délután nem kávézok. Ha lemegyek a háziorvoshoz elküld csómó vizsgálatra vagy felír valamit? Vagy kihez forduljak? köszönöm

 4. haziorvos

  érdemes elmenni a háziorvoshoz, valószínűleg (kikérdezés után) a fentebb leírt Z-szerek valamelyikét fogja felírni.
  Gyanítom, hogy valami három hónapja fennálló stressz vagy gond vagy új helyzet okozza ezeket a panaszokat, meg lehet próbálkozni a Herbária szorongásoldó teájával vagy a Valeriana Relax tablettával is lefekvés előtt, ezek vény nélkül is elérhetők. Altatót csak orvos írhat fel.

 5. Tünde

  Több mint egy éve van problémám az alvással, próbáltam már gyógynövényteát, Hova, Valeriana Relax és Secacur forte tablettákat, de egyik sem vált be. Hol jobban, hol rosszabbul alszom, előfordul, hogy végigalszom az éjszakát, de gyakoribb, hogy felébredek éjjel 3 körül és már nem tudok visszaaludni.
  A háziorvosom lebeszélt az altatókról, de muszáj valamit tennem, mert így nem tudom kipihenni magam.
  Érdemes a Z-szerek valamelyikét kipróbálni? Hozzá lehet szokni ezekhez az altatókhoz is?
  Köszönöm

 6. Ipolyi-Topál Gitta

  Kedves Tünde!
  Jártam már én is így. Háromtól zakatol az ember agya, mire visszaaludna van vagy öt óra, aztán csörög a vekker…
  Ha ez csak néha fordul elő, nem nagy gond. De ha már annyira gyakori, hogy a nappali tevékenységében zavarja a fáradtság, esetleg még balesetveszélyes is, akkor azért mindenképp muszáj lenne biztosítani a nyugodt alvást.
  Tekintve, hogy a gyógynövényes próbálkozásokon már túl van, szerintem nyugodtan megpróbálhatja a Z-szerek valamelyikét.
  A szakirodalom szerint ezeknél a szereknél alacsony a függőség veszélye (de természetesen előfordulhat pszichés függőség)
  Ha el is kezdi, akkor sem muszáj minden nap bevenni. Lehet, hogy attól, hogy néhány éjszaka gyógyszeres segítséggel kialussza magát, utána nem is fog ezen stresszelni, és magától is alszik majd.
  Az altató szedése mindenesetre orvos tudtával és felügyeletével történjen.

 7. Tünde

  Igen, nagyon sok mindent kipróbáltam, de nappal már nagyon zavaró, hogy kialvatlan vagyok. Nem kávézom, nem dohányzom, sportolok is, egyszerűen már félek az éjszakáktól, és ha felébredek elkezdek azon stresszelni, hogy sikerül-e visszaaludnom.
  Ha nem javul a dolog, akkor kipróbálom!
  Köszönöm!

 8. komarzsolti

  Egy lehetséges és természetes megoldás:
  http://issuu.com/nikkeneurope/docs/hun_sleep-brochure_final_screen

 9. Tina

  nekem hosszú évek óta fennálló alvászavarom van, amikor nem ébredek fel, akkor is fáradtan kelek, egész éjjel álmodom. éberen alszom, mert közben “figyelek” a gyerekekre. már gyermekkoromban is alvajáró voltam, boldogtalan, stresszes volt a gyermekkorom is. a Z altató nekem segítene? pszichológusoknál voltam, kedélyjavítót nem akarok szedni, de a beszélgetések nem “gyógyítottak” meg.
  köszönöm a választ előre is
  Tina

 10. G.Klári

  Nekem 2008 óta van alvászavarom, valószínű a stressz miatt, amiben akkor voltam. 2009-től egész most júniusig szintén nagyon stresszes munkahelyem volt. Most váltottam, de ez a probléma megmaradt. Egy két pohár bortól elalszom (nem hatnak a gyógynövények és 2008-ban a háziorvos már rászoktatott a seduxenre, így nem vagyok hajlandó mást beszedni), de 4-kor felkelek, mert minden éjjel akkor megyek mosdóba és nem tudok visszaaludni, 4-5 órákat alszom és kimerült vagyok, ingerült. MIt csináljak? Rettegek a gyógyszerektől, mert nem szeretnék hozzászokni, de semmire nem vágyom jobban, mint egy jó alvásra, amikor végigalszom egy éjszakát és kipihenten ébredek. A válaszát előre is köszönöm!

 11. Adrienn

  Jó napot!
  Pánikbetegségem van,ami kb 5 hónapja derült ki.Reggelre kaptam Jarvis tablettát,meg frontint 2*0.25.
  A baj,hogy híztam tőle,és ezt mondtam az orvosomnak.Most 3 napja reggelre 75 mg wellbutrint írt fel,a hízás illetve a libidó csökkenés ellen.A kérdésem a következő:Este elalszok,de 2-3 óra körül felébredek és nehezen tudok visszaaludni.Mondjuk most elég sok volt a front.DE a wellbutrin szedése közrejátszik?Még 3 napja szedem,és rögtön reggel be is veszem,és 12 órakor pedig a Jarvist.Este vehetek be Frontint? Köszönöm válaszát előre is E-mailben válaszoljon legyen szives

 12. marxengelszleninsz

  “Bunkó szomszéd” – kellemetlen kórkép :D
  (Gyógymód: 3M füldugó.)

 13. Márta

  Kedves Gitta, házi orvos,
  mint itt mások, nálunk is alvási problémák vannak. Míg én azt a kb 6 órát olyan jól alszom végig, akár rám dölne a ház sem ébrednék fel, addig a Férjem álmatlanságban szenved.
  Idősek vagyunk, a Férjem többféle gyógyszert szed, szívre, II. diabeteszre, köszvényre, vérhigítót, stb.
  Veséjének állapota 50 %-os a diabetikus megállapítása szerint. Diabeteszét szépen “karban tartjuk” tablettával is és Lantus inzulinnal is.
  A házi orvosunk: Stilnox -ot írt fel, eltéptük a receptet miután elolvastuk a káros hatásait, iszonyatosan sok ! Vettünk Stilnox forte tablettát, ettől sem tudott elaludni.
  Egy helyen olvastam a Z-szerekről: http://www.gyoriorvos.hu/2010/05/ma-hasznalatos-korszeru-altatok_01.html
  jónak tűnnek, bár ott is szerepel a Stilnox is, amiről lemondtunk.

  Örülnénk, ha segíteni, ajánlana olyan szert az én 75 éves férjemnek, amely a legkevesebb ártalmat okozza, legkevesebb a mellékhatása és legtöbb benne a természetes anyag.
  Van egyáltalán ilyen? – én csak keresgélek a neten, így jutottam véletlenül az Ön blogjához, amihez GRATULÁLOK.
  Jómagam is segítő szándákú és tevő, önzetlen asszony vagyok, örülök, ha hasonlóra találok, mint Ön is.
  Mielőbb várom szíves válaszát, mert holnap valamit kell vennem, mert hetek óta alig alszik éjjel valamicskét a Férjem.
  Köszönöm figyelmét, üdvözlöm, Márta

 14. Anna6

  Kedves Doktor Ur!
  Fi
  Születése ota nem vagyok tul jo alvo, mostmar 3eves. Vannak hullamvolgyek. Pl telen nagyon jol aludtam. Aztan nyaron jott a meleg stb sedacur forteval aludtam, ami az esetlek 99%ban jo volt. Nyaron balatonon voltunk sokat, hangos volt a zene , nekem nagyon zavaro, mondjuk 3honap alatt elhasznaltam 15szem rivot, 2mg, felezve, amikoar nagyon faradt voltam ea attol alt jol aludtam. Szeptembwr ota viszon nagyon rosszul alazom, elaludni szeptemberben el tudtam, de aztan 3-4korul felebredtem ea visszaaludni nem tudtam, nagyon faradt voltam. Ekkor fordultam a haziorvoshoz, elosszor a 0,25os xanaxot irta fel, 1-2nem segitett, mikor mar sirtam a faradtsagtol akkor 4tol vegigaljdtam az ejszakat. Dehat ugye ez sem volt az igazi segitseg, aztan a szilnoxot irta fel, elaldzam egybol, de kb 4-5orat aludtam tole. Aztan nem szedtem awmmit mert h ugysem aegit. Egy ismerosom mondta h probaljam meg a melatonint, egybol nem volt jo, de volt h 7orat aludtam tole. Aztan egy nagyot valtozott a helyzet. Ejjen 3-6ig, majd 5-6ig, majd elkeseredesembe egy pohar bor utan masnap 8orat aludtam, aztan 1-6ig, aztan a legdurvabb volt h kov ejjel semmit. Ekkor mentem el az alvascentrumba. Felirtak a xanax 0,5srt, gerodormot. Xanaxot nem vettem be de a hetodorm 1x elenkitett, ejfeltol 4igvaludtam. Aztan mondta a doki h egy xanax es stilnos, ugyanugy 3oratbaludtam , viszont a xanaxtol nagyon rosszul voltam,mint aki korul bezarult a vilag, nem tudtam emberi kontaktust teremteni.ugyh nem vettem be reggel este ahogy a doki mondta.most h jott a hetvege keptelen voltam h a csaladom megint ugy lasson mint az elmut heten , rivotrillal aludtam. Egesz jol kb8orat.alvascentrumban azt mondta a doki h ha a xanax es a stilnox nem segit akkor pszicihaterte lesz szukseg. De en nem erzem magam betegnek. Csak vhogy aludni szerwtnek. Most is h kialudtam magam semmi bajom tudok enni nevetni,stb. Xanaxtol se ennni se nevetni nem tudtam…ön mkt gondol? Szeretnem a segitseget kerni. Köszönöm

 15. Anna6

  Én azt gondolom, hogy mivel mar allandoan az alvason kattog az agyam, azert nem tudok aludni. Szerintem. Mert napkozben is ezen kattogok. Pedig sok programot csinalunk, jogara jarok heti tobbszor. Ezert szeretnem kikerni az Ön velemenyet, mielott meg teletomnek mindnefele gyogyszertel(amit egybkent se veszek be :) )

 16. Éva

  Kedves Doktornő!
  Rendkívül rosszul alszom hónapok óta. Van amikor 10-0óra30percig és utána még 5x felébredek, végül 5-kor kelek. Nem érzem magamat álmosnak, de napközben 5 – 10 – szer elalszom, van amikor 5 percre. Ez ülő állapotban bármikor bekövetkezik. Inzulinos cukorbeteg vagyok és vashiányos, ainek Megszüntetésére vas tablettát szedek, napi 3-szor.
  Mit tehetek illetve mi az oka ennek a kellemetlen állapotnak? Erre szeretnék választ kapni!
  Üdvözlettel: Éva

 17. Löbenhöfer Zsuzsanna

  Tisztelt Doktornő!
  2 hónapja kezdődött az alvászavarom. Történtek akkor stresszes dolgok, ráadásul munkahelyváltásban is vagyok, de nem érzem magam idegesnek, feszűltnek. 33 éve pánikbetegségre szedek Rivotrilt, vagy Frontint és homeopátiás szereket. Mindig nagyon jó alvó voltam, többet is aludtam a kelleténél. Most azonban pontban 21.30-kor szinte leragad a szemem, de pontban 03- kor ébredek, és nem tudok az ágyban maradni. Próbáltam Dormicumot, Melatonint, meditációt, és semmi. Kezd mindez egyre nagyobb problémává válni, hisz mit csináljak hajnal 3- kor, hogy páromat ne zavarjam? Nagyon várom válaszát, amit előre is köszönök!
  Üdvözlettel: Zsuzsa 48 éves

 18. Szénási Mária Terézia

  Segítséget kérek, mert régóta szedem az imovane altatót, és kb fél éve azt vettem észre, hogy a szám íze nagyon rossz, olyan fogszuvasodás félit érzek. mi okozhatta? Sőt az altatótól felébredek kb 3 óra múlva és frontit kell bevennem, hogy tudjak tovább aludni.Reggelre mindenem fáj, és rossz a közérzetem. Üdv. Szénási Mária Terézia .

 19. Ricsi

  Tisztelt Doktornő!!! Körülbelül egy hete nem alszom rendesen!!! Többször felkelek éjszaka, 3 hónapja elhagyott a bnőm,sokat stresszelek szorongok, voltam ekg.látásvizsgálaton,hasi ultrahangon vérvételen de minden Jólett!!! Lehet hogy pánikbeteg vagyok és ezért van hogy Nemtok rendesen aludni? Várom mielőbbi válaszát!!!

 20. Julianna

  Alvási problémám van. Altató nélkül nem tudok elaludni. Eddig Imovanét és most Zolpident szedek. Elolvasva a lehetséges mellékahtásokat, rászokást, a mai nappal elkezdem abbahagyni a szedését. DE AKKOR MIT?????? EZ ITT A KÉRDÉS.

 21. kühn istván

  Alvási problémám van 1,5 éve altatot szedek.Most Zolepet.kb 5 órát alszom vele.
  Altató nélkül nem alszom el,félek ,hogy már rászoktam.Leszeretnék szokni.
  Voltam agykontrolon,de a reakxálos alváskontrolt keptelen vagyok végigcsinálni.
  Idegesit aszámolás technikája,unalmas nem köt le.Mit tegyek .Megyek hamarosan
  alvásvizsgálatra.
  Várom mielöbbi válaszát.

 1. Gyógynövények elalvásra » HáziorvosBlog | HáziorvosBlog

  […] lakosság nagy része az igényeltnél kevesebbett alszik. Van néhány praktika és gyógynövény, mely segíthet a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Búfelejtő orbáncfű

Írtam már a szorongásoldó gyógynövényekről, és többen hiányolták közülük az orbáncfüvet. Az orbáncfüvet azonban főként antidepresszánsként ismerik és jegyzik. Az...

Close