«

»

Halláscsökkenés kisgyereknél (olvasói kérdés)

Kedves Gitta,

3 és fél éves kislányunk egy ideje (kb. három hónapja) furcsán hall, avagy nem hall, hallogat… Eleinte nem foglalkoztam vele, mert eddig semmi baj nem volt a hallásával, de pár hete már a férjemnek is feltűnt.

Elvittük végül fülészetre. Alaposan megvizsgálták a füleit, benéztek az orrába, szájába. Nyomban átküldtek hallásvizsgálatra. Ott sajnos nem sikerült a vizsgálat, mert csak kuncogott, mikor rátették a fejhallgatót. A doktornő szerint túl kicsi még ehhez a vizsgálathoz.

Ezután mentünk vissza az “eredménnyel” a fülészetre. Ott a doktor úr annyit mondott, hogy egy héten keresztül két óránként orrcseppentsek a fülébe, utána kontroll, ha használt, oké, ha nem, akkor orrmandulaműtét.

A nagy orrmandula miatt nem hallana rendesen? van összefüggés? Az orrmandulaműtét valóban segít a halláson? 

Az pedig csak pár nappal a vizsgálat után jutott eszembe, hogy néhány hónapja (tehát talán pont akkoriban, amikor elkezdődött ez a furcsa nemhallás) fájlalta néha a fülét, bár ez már egy jó ideje abbamaradt, ill. ha kimegyünk a szabadba és csak egy kicsit is fúj a szél, ő rögtön sapka után kiált. Tehát tényleg érzékeny lehet a füle, ha jól belegondolok…

Köszi előre is, Zs.

Abszolút összefügg!

Viszont nem azt mondták, hogy az orrába csepegtess? Biztos, hogy a fülébe? Lehetséges, hogy itt egy félreértés történt, máris mondom, hogy miért.

Mutatok egy képet.

eustach

Az összefüggést az okozza, hogy ahol az orrüregünk benyílik a garatba, oda benyílik egy másik csatorna is, a fülkürt. (Tudod, légnyomásváltozáskor, szerpentinen vagy repülőn, ha feszül a fülünk, nyelni vagy rágózni kell, ez pont azért van, hogy kinyitjuk a nyílást, és ki tud egyenlítődni a nyomás.)

Ha ennek a  csőnek fala vagy a nyílása duzzadt, vagy az orrmandula eltakarja, akkor a dobüregbe nem megy levegő.

Szóval, ha nagy az orrmandula, akkor elzárja ezt a nyílást, és a dobüregben keletkezhet vákuum, lehet benne gyulladás okozta savó, lehet érzékeny, és legrosszabb esetben lehet gyakori középfülgyulladás. Sőt, azoknál a gyerekeknél, akik csak szájon át tudnak lélegezni, a fognövekedés is zavart szenved, és “kapán” nőhetnek a fogak.

Ilyenkor azért javasolnak orrsprayt, hogy a nyílás körül lelohadjon a nyálkahártya és jusson bele levegő. Szóval szerintem nem fülbe mondta, hanem orrba.

Ha akarsz valakivel konzultálni operáció ügyben, Horváth Tamást ajánlom az ENT House Budapest rendelőben. Én is rábíznám bármikor a gyerekeimet.

Üdv:
Gitta

Ha többet szeretnél tudni betegségek otthoni kezeléséről, tévében hirdetett gyógyszerekről, iratkozz fel a minisorozatra ide kattintva>>

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

  1. Eta

    Nekem a múlt héten műtötték orrmandulára 5 éves kislányomat, mert nem hallott jól. A műtét óta többször is mondta, hogy sokkal jobban hall, még azt is, amit suttogok. :-)
    A műtét egyáltalán nem fájt neki.

    1. gitta

      Köszönjük! ez szuper hír. Megnyugtató a műtétre váró szülőknek :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Vannak jogaid!

Múlt héten volt a Betegjogok Napja, és ehhez kapcsolódóan bütyköltem egy kis videót. Ide kattintva tudod megtekinteni. A Facebookon pedig arról...

Close