«

»

Megoldások aftára

Mi az afta?

Tömören összefoglalva egy fekélyes kis seb a szájban. Általában fehéres-szürkés, 2-4 milliméteres (néha lehet nagyobb is), és fáj mint a búbánat, ha sósan eszed a paradicsomot.

Mitől alakul ki?

Nem tudjuk. Azt tudjuk, hogy vannak dolgok, amik hajlamosíthatnak rá. Egyesek vírusok és bakteriális fertőzések szerepét valószínűsítik. Szerepet játszik benne a hormonháztartás egyensúlyának kibillenése: van olyan, akinek minden menzeszével együtt jár az afta. Van, hogy megfázással, influenzás fertőzéssel egy időben jelenik meg, amikor eleve nagyobb terhelésnek van kitéve az immunrendszerünk. Aftára hajlamosít a stressz, a vitaminhiány (C és B12), a folsavhiány, a vashiány és a kevés alvás is.

Rusnya betegségek is járhatnak a szájnyálkahártya kifekélyesedésével, de csakazértsem sorolom fel őket, mert ez az egy lesz, amit megjegyeztek… A lényeg, hogy ha nagy kiterjedésű, sok van, vagy állandóan jelentkezik, vagy láz és nyirokcsomó-duzzanat is fellép, keress fel orvost.

Mit lehet tenni?

Várni :) Viccen kívül. Az afta kb. egy hét alatt magától meggyógyul. Magam részéről csak egy sima afta miatt kizárt, hogy megvegyek bármit is egy egész dobozzal. DE ha valakinek visszatérő az aftája, vagy nagy, vagy amúgy is tart ilyesmit otthon, akkor a következők jönnek szóba:

  • fertőtlenítő oldatos ecsetelés (Corsodyl, Glycosept, Phlogosol)
  • szopogatós tabletta (amiben akár van egy kis lidokain vagy származéka. Patikus segít választani)
    kamilla
  • zsálya vagy kamilla (vagy fele-fele) főzetével öblögetni naponta többször. Ezek a gyógynövények gyulladáscsökkentő hatásúak.
  • alkalmas a cserszömörce vagy a mirha is, kicsit bonyolult lehet a beszerzés.
  • fültisztító pálcika segítségével egy kis páleszt is oda lehet ecsetelni. Összehúz, fertőtlenít.
  • kasvirág (echinacea) szopogatós cukorka. A kasvirág bizonyított immunmoduláns hatással rendelkezik, helyi alkalmazásban is.
  • és még egy nagyon jót találtam: placebóval kontrollált kutatás bizonyítja, hogy propolisszal csökkentették a visszatérő afta gyakoriságát, illetve vannak források, amelyek szerint a kialakult afta kezelésében is hatékony.

Megelőzés

Az előbb említett propoliszon túl (vagyis inkább előtt) fontos, hogy ne legyen hiánybetegséged: vasat rendezni kell, érdemes nézetni egy labort, ha felmerül a vérszegénység gyanúja (sápadtság, fáradékonyság, erős vagy elhúzódó menstruációk). Táplálkozz vegyesen, vitamindúsan, és lehetőleg pihenj eleget.

FONTOS!:  ha kisgyereknek van aftás torokgyulladása (ilyenkor sok afta van a garaton), az nagyon fáj, és elképzelhető, hogy itatni sem tudod emiatt. Ne macerázz, ne természeteskedj ilyenkor, hanem add a bevált fájdalomcsillapító szirupot, mert ki is száradhat, ha nem iszik.

Fotó kredit: Justin Snow, Flickr.com

Ha többet szeretnél tudni betegségek otthoni kezeléséről, tévében hirdetett gyógyszerekről, iratkozz fel a minisorozatra ide kattintva>>

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Kérdezed vagy mondod? – az állító kérdés

Nemrég kaptam az alábbi levelet: „Kedves Doktornő! Gondolom nem én vagyok az egyetlen akit érdekel, hogy az étrend-kiegészítőkkel, komplex vitamintablettákkal...

Close