«

»

Március idusán :)

Tudom, hogy pihentagyú vagyok, de kokárdákat hoztam nektek mára.

kokarda1

1) a Lyme-kór

bőrtünete, az úgynevezett vándorló vörös folt, melynek elkezdődött a szezonja. A kullancscsípés után 3-30 nappal jelentkezhet. Kokárda tünetnek is nevezik a formája alapján. Az esetek negyedében ez a tünet el is maradhat. Hivatalosan akkor kell antibiotikum-kezelést kezdeni, ha tudunk kullancscsípésről és a karika három napja növekszik, vagy nem tudunk csípésről és a karika öt napja növekszik. Ezt viszont állati kíváncsi vagyok hányan tartják be. Nem kell megvárni a laboreredményeket, húsz napos antibiotikum-kezelés szükséges. (Lyme-kór és a kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás összehasonlítása itt)

2) a kokárdajel

Ultrahangos leleten az a jó, ha “patológiás kokárdajel nem ábrázolódik” vagy ilyesmi van leírva, mert ha kokárda van, ott valami gond van. Ezen a képen az úgynevezett intussuseptio látszik, vagyis a bél belecsúszik saját magába.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Ezek történtek mostanában

Facebook-on már kiraktam, de gondoltam, itt is legyen nyoma. Múlt hónapban a Nemzeti Egészségügyi Kommunikációs Egyesülettől átvehettem Az Év Egészségügyi...

Close