«

»

Március idusán :)

Tudom, hogy pihentagyú vagyok, de kokárdákat hoztam nektek mára.

kokarda1

1) a Lyme-kór

bőrtünete, az úgynevezett vándorló vörös folt, melynek elkezdődött a szezonja. A kullancscsípés után 3-30 nappal jelentkezhet. Kokárda tünetnek is nevezik a formája alapján. Az esetek negyedében ez a tünet el is maradhat. Hivatalosan akkor kell antibiotikum-kezelést kezdeni, ha tudunk kullancscsípésről és a karika három napja növekszik, vagy nem tudunk csípésről és a karika öt napja növekszik. Ezt viszont állati kíváncsi vagyok hányan tartják be. Nem kell megvárni a laboreredményeket, húsz napos antibiotikum-kezelés szükséges. (Lyme-kór és a kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás összehasonlítása itt)

2) a kokárdajel

Ultrahangos leleten az a jó, ha “patológiás kokárdajel nem ábrázolódik” vagy ilyesmi van leírva, mert ha kokárda van, ott valami gond van. Ezen a képen az úgynevezett intussuseptio látszik, vagyis a bél belecsúszik saját magába.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Ezek történtek mostanában

Facebook-on már kiraktam, de gondoltam, itt is legyen nyoma. Múlt hónapban a Nemzeti Egészségügyi Kommunikációs Egyesülettől átvehettem Az Év Egészségügyi...

Close