«

»

Rögös út

Tegnap bejárta a sajtót a magát megoperáló nyugdíjas sztorija. Az egyik felületes vénájában vérrög keletkezett, és annyira kínozta a fájdalom, hogy kivágta magának. Alig akartam ma elhinni, hogy hasonló történetbe csöppentem.

Egy idős hölgy jött a rendelésre, ahol helyettesítettem. Elmondta, hogy két hete kezeli a rögös visszerét az általa már jól ismert módszerekkel, mert többször volt már hasonló. Felhívta az érsebészetet, de több hónapos a várakozás.

Jelenleg kemény, jól tapintható csomója van, már amennyire ki lehet tapintani, mert alig enged hozzányúlni, úgy fáj. Bár tudom, hogy az elsődleges a konzervatív (nem sebészi) kezelés, felhívtam a területileg illetékes sebészetet, hogy fogadnák-e ezzel a problámával a hölgyet. A következő választ kaptam.

– Nem tudom, mióta van ezen a pályán, Magyarországon elterjedt gyakorlat, hogy sebészeti konzíliumot kérnek a tisztán belgyógyászati kórképekhez. Felőlem ideküldheti a beteget, én megnézem, és úgyis visszairányítom a háziorvosához, mert erre van az Aspirin protect meg a Venoruton, meg a rugalmas pólya. Csak szövődmény esetén operálunk.

Végül meghunyászkodva letettem a telefont, a néni pedig a lányán keresztül protekciósan kapott időpontot egy másik kerület érsebészetére jövő hétfőre.

TÉNY: a felületes vénagyulladás kezelése elsősorban nem sebészi, hanem rugalmas pólya, kenőcs, polcolás, borogatás, fájdalomcsillapítás és sok-sok türelem.

Ugyanakkor az irányelv ezt is leírja:
“a konzervatív kezelés mellett gyors segítséget jelent, különösen, ha tömeges thrombus alakul ki, az ambulanter végzett incisio és a thrombus exprimálása. (Vagyis pici metszésen kinyomják a vérrögöt.) Ez azonnal enyhíti a feszülő fájdalmat. Az ambuláns thrombectomia során helyi érzéstelenítésben, 11-es szike hegyével, a bőrön áthatolva kis incisiót ejtünk a thrombotizált vénán, a thrombust lefelé és felfelé exprimáljuk”
Igaz viszont, hogy “a thrombust csak a folyamat kezdetén lehet eltávolítani, amíg a vérrög nem rögzült.”

Akár szórakoztató is lehetne azon évődni, hogy a belgyógyász vagy a sebész a hülye (és mind közül mindig a háziorvos), ha a betegnek nem lenne közben fájdalma.

Itt tudjátok elolvasni részletesebben az irányelvet: A felületes thromophlebitis kezelése

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Annyit eszek, mint egy madár

Múlt héten bejött egy igen túlsúlyos páciens a rendelésre, ahol helyettesítettem, és szóba jött, hogy csökkenteni kellene a testsúlyát (kolleganőm...

Close