«

»

Rögös út

Tegnap bejárta a sajtót a magát megoperáló nyugdíjas sztorija. Az egyik felületes vénájában vérrög keletkezett, és annyira kínozta a fájdalom, hogy kivágta magának. Alig akartam ma elhinni, hogy hasonló történetbe csöppentem.

Egy idős hölgy jött a rendelésre, ahol helyettesítettem. Elmondta, hogy két hete kezeli a rögös visszerét az általa már jól ismert módszerekkel, mert többször volt már hasonló. Felhívta az érsebészetet, de több hónapos a várakozás.

Jelenleg kemény, jól tapintható csomója van, már amennyire ki lehet tapintani, mert alig enged hozzányúlni, úgy fáj. Bár tudom, hogy az elsődleges a konzervatív (nem sebészi) kezelés, felhívtam a területileg illetékes sebészetet, hogy fogadnák-e ezzel a problámával a hölgyet. A következő választ kaptam.

- Nem tudom, mióta van ezen a pályán, Magyarországon elterjedt gyakorlat, hogy sebészeti konzíliumot kérnek a tisztán belgyógyászati kórképekhez. Felőlem ideküldheti a beteget, én megnézem, és úgyis visszairányítom a háziorvosához, mert erre van az Aspirin protect meg a Venoruton, meg a rugalmas pólya. Csak szövődmény esetén operálunk.

Végül meghunyászkodva letettem a telefont, a néni pedig a lányán keresztül protekciósan kapott időpontot egy másik kerület érsebészetére jövő hétfőre.

TÉNY: a felületes vénagyulladás kezelése elsősorban nem sebészi, hanem rugalmas pólya, kenőcs, polcolás, borogatás, fájdalomcsillapítás és sok-sok türelem.

Ugyanakkor az irányelv ezt is leírja:
“a konzervatív kezelés mellett gyors segítséget jelent, különösen, ha tömeges thrombus alakul ki, az ambulanter végzett incisio és a thrombus exprimálása. (Vagyis pici metszésen kinyomják a vérrögöt.) Ez azonnal enyhíti a feszülő fájdalmat. Az ambuláns thrombectomia során helyi érzéstelenítésben, 11-es szike hegyével, a bőrön áthatolva kis incisiót ejtünk a thrombotizált vénán, a thrombust lefelé és felfelé exprimáljuk”
Igaz viszont, hogy “a thrombust csak a folyamat kezdetén lehet eltávolítani, amíg a vérrög nem rögzült.”

Akár szórakoztató is lehetne azon évődni, hogy a belgyógyász vagy a sebész a hülye (és mind közül mindig a háziorvos), ha a betegnek nem lenne közben fájdalma.

Itt tudjátok elolvasni részletesebben az irányelvet: A felületes thromophlebitis kezelése

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Annyit eszek, mint egy madár

Múlt héten bejött egy igen túlsúlyos páciens a rendelésre, ahol helyettesítettem, és szóba jött, hogy csökkenteni kellene a testsúlyát (kolleganőm...

Close