«

»

Visszatérő húgyúti fertőzés

Az alábbi levelet kaptam, és azért közlöm, mert a válasz sokakat érdekelhet.

Kedves Gitta!

Van egy, az életminőségemet jelenősen rontó problémám. Több, mint 10 éve kezdődött, az első kapcsolatomnál. Sajnos szexuális együttlét után felfázásos tüneteim jelentkeznek és ez minden esetben együttléthez köthető. A vizeletem véres, csíp, adott esetben a wc-ről sem tudok leszállni. Kezeltek az évek során többször is, jellemzően antibiotikummal, de ez ugye csak a tüneteket kezelte, következő alkalommal újra ugyanígy jártam.

Kezelt háziorvos, nőgyógyász, ment vizeletmintám postán ÁNTSZ-nek. A tünetek jelenlétekor a vizeletem olyan képet mutatott, mint egy felfázásosé, ill. úgy emlékszem a nőgyógyász is gyulladtnak talált. Köztes időben minden leletem szép, semmiféle kimutatható betegségem nincs, sem nőgyógyászatilag, sem egyébként. Most, évek kihagyásával új barátom van. Sajnos most sincs semmi másképp. Ebben az átmeneti időben szedtem áfonyakapszulát, hátha megerősít :)

Nagyon reménykedem abban, hogy tud nekem valamit mondani, amivel előrébb lépnék, mert párkapcsolatban ezzel annyira nem túl boldog dolog együtt élni. Tulajdonképpen rettenetesen el vagyok keseredve.

Kedves E.,
valóban komoly életminőségromlást okoz a problémája. Sajnos ez alkati dolog, ezért fordul elő minden partnernél.

Éppen ezért urológussal kellene egyeztetni. Ha ő is jónak látja, akkor hosszasabb, úgynevezett profilaktikus antibiotikumkezelést szoktak alkalmazni az ilyen visszatérő fertőzéseknél.
Bár alapesetben nem szokás “csak úgy” antibiotikumot írni, ez valóban olyan komoly életminőségromlást jelent, hogy kénytelenek vagyunk élni vele. Elvégre nem mondhatjuk az Önhöz hasonló betegeknek, hogy ne éljenek házaséletet.

Visszatérő húgyúti fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzések (köznyelvben: felfázás, hólyaghurut) oka, hogy a gáttájékról a baktériumok feljutnak a hólyagba, ami egyébként steril, normális esetben nincs benne baktérium.

Abban az esetben beszélhetünk visszatérő húgyúti fertőzésről, ha az elmúlt 6 hónapban kettő, vagy az elmúlt évben 3 alkalommal ismétlődött alsó húgyúti gyulladás.

A visszatérő húgyúti fertőzés hajlamosító tényezői egyrészt genetikusak, vagyis alkati a dolog: az átlagosnál rövidebb a húgycső, ami kedvez a baktériumok “felmászásának”. Másrészt igazolt hajlamosító tényezők változókor előtti nőknél a következők: közösülések gyakorisága, spermicid használata, saját és anyai előzményekben szereplő húgyúti fertőzés. A menopauzát követően a rizikófaktorok szoros összefüggést mutatnak a hólyag előreesésével, az inkontinenciával és a vizelést követő maradék vizelettel.

medveszolo

Nem gyógyszeres lehetőségek:

 • zuhanyzás aktus előtt,
 • vizelés aktus előtt és után (a pisi kimossa a baktériumokat a húgycsőből)
 • tőzegáfonya tartalmú étrend-kiegészítő
 • medveszőlő
 • kerüljük a keresztfertőződés lehetőségét, vagyis az anális után való hüvelyi szexet (vagy az análisat egyáltalán)
 • C-vitamin szedésével a vizelet savanyítható, ami nem kedvez a fertőzéseket leggyakrabban okozó E. coli baktérium megtelepedésének.
 • immun-profilaxis: úgymond “tréningezni” az ellenállóképességet speciális, liofilizált E.coli baktérium-készítmény segítségével. Kapszulában lehet szedni.*

Antibiotikum profilaxis

Gyógyszeres megoldásként (ha minden kötél elszakad) az aktust követően vagy lefekvés előtt szedett alacsony dózisú antibiotikum jön szóba. A húgyúti fertőzések évenkénti száma általában 95%-kal csökken az antibiotikus profilaxis során.

Kezdetben a profilaxis ideje általában 6 hónap vagy egy év, bár egyes antibiotikumok folyamatos profilaxisa még 2 vagy 5 éven keresztül is hatásos. A profilaxis úgy tűnik, sajnos nem módosítja a visszatérő alsó húgyúti infekciók természetes lefolyását. Felfüggesztést követően, akár hosszú idejű profilaxis után is a nők kb. 60%-ánál ismételt fertőzés alakul ki 3-4 hónapon belül.

Ha többet szeretnél tudni betegségek otthoni kezeléséről, tévében hirdetett gyógyszerekről, iratkozz fel a minisorozatra ide kattintva>>

Forrás: Urológiai Szakmai Kollégium irányelve, * Európai Urológus Társaság ajánlása

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

9 comments

Skip to comment form

 1. Petróczy Zsófia

  No és mit csináljunk, ha a visszatérő húgyúti fertőzések nyolc hónaposan kezdődnek és semmilyen szervi okát nem találják? Most másfél éves, lekopogom, már négy hónapja nem volt fertőzése és egy hónapja hagyta abba a profilaxist. Tőzegáfonya-szirupot kap.

  1. gitta

   Kedves Zsófia,
   Az oldal elsősorban felnőttgyógyászati, ezért ekkora csecsemőről személy szerint nem szeretnék nyilatkozni. Érdemes mindenben követni a specialista javaslatait.
   Gitta

   1. Zsófi

    Köszi szépen, természetesen követjük a gyereknefrológus javaslatait.

 2. Gyöngyi

  Kedves Gitta!

  Hasonló problémáim voltak fél éven keresztül kilenc évvel ezelőtt. Havonta szedtem egy-egy adag antibiotikumot. Egy szakorvos urovaxom homeopátiás szert javasolt. Az urovaxom szedése alatt még egyszer visszatért a “hólyaghurut”, de végigszedtem a kúrát. Azóta nem tért vissza.

  1. gitta

   Szia,
   örülök, hogy jobb lett, annyit helyesbítenék, hogy az UroVaxom nem homeopátiás készítmény. E. coli baktériummal erősíti a védekezőképességet, nincs hígítva és rázva, rendes gyógyszerkészítmény. A felsorolásban az immunprofilaxisnál emlegetett kapszula ez volna.

 3. Magdi

  Dmannóz étrendkiegészítő használata nekem bevált.

 4. avenssik

  Szerintem is fontos a szexuális együttlét idején a hüvely kellő nedvessége. Javaslom, hogy intim tornával segítsd elő. A partner kezelését is indokoltnak találom – lehet, hogy ő a bacik hordozója, csak ő immunis rájuk, ezért nem betegszik meg.

 5. Nagy Anita

  Nekem is hasonló problémám van. Minden szexuális együttlét után másnap estére kijönnek a felfázási tünetek. Vizelési inger, egy-kétt csepp vizelet-órákig tartó szenvedés. A Nolicint szoktam beszedni és rengeteg tea, de így is fél napom rámegy mire jól leszek ,A kivizsgálás után találtak nálam E-coli bakteriumot, kaptam rá gyógyszert. De ezután is előjönnek ugyanugy a tünetek.
  Több hozzászólásban olvastam, hogy együttlét után szedjünk be alacsony dózisú antibiotikumot. Melyik antibiotikum ez ? meg lehetne konkrétan nevezni?

  Köszönöm!

 6. Ildi

  Kedves Gitta! Most találtam erre a cikkre. Remélem még aktív a blogja. Ugyan ezt a problémát tapasztaljuk a párommal csak ő férfiként produkálja ezt a tünetet. 51 éves, ő a korával magyarázza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Csuklás éjjel egykor

Éjjel fél egykor ébresztett a nővér, hogy hívás van. - Mihez megyek? - Két napja csuklik. - Na ne. És...

Close