«

»

Áttekintés a cukorbetegség két fő típusáról

Méltatlanul keveset volt még szó itt a blogon a cukorbetegségről, noha az elhízás és magasvérnyomás kapcsán azért emlegettük már. Kicsit részletesebben is írok róla, de medikusok ne innen készüljenek belgyógyászat szigorlatra. 
A szénhidrátanyagcsere-zavarokat többféleképpen csoportosíthatjuk. A cukorbetegségnek két fő típusa ismert, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, de más vércukoreltéréseket is megkülönböztetünk.

Cukorbetegség

Cukorbetegségről beszélünk, ha az éhgyomri vércukorszint 7 mmol/l feletti vagy a terheléses vizsgálat során a 120 perc eltelte utáni érték 11,1 felett van.

I-es típusú diabéteszben a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei károsodtak, ezért nincs, vagy nem elég az inzulin a szervezetben, emiatt az 1-es típusú cukorbetegek kezdettől inzulinra szorulnak. Fogyás, állandó szomjúság, bőséges vizelet hívhatja fel rá a szülők és a gyermekorvos figyelmét.

Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség esetén van ugyan inzulin, de nem tudja ellátni a feladatát, mert a szövetek nem reagálnak rá, úgynevezett inzulinrezisztens állapotban vannak. Ez egy összetett folyamat eredménye, melyben óriási szerepe van az életmódnak: a betegség legtöbbször a metabolikus szindróma talaján alakul ki, melyet jellemez még a törzsre lokalizálódó elhízás, a magas koleszterin- és trigliceridszintek és a magas vérnyomás. A 2-es típusú diabétesz észrevétlenül alakul ki, gyakran más okból végzett rutinvizsgálatok során mintegy „mellékesen” derül rá fény.

2-es típusú cukorbetegség esetén eleinte tablettás kezeléssel igyekeznek a saját inzulintermelést, illetve az inzulinra való érzékenységet fokozni, de inzulinkezelés is szükségessé válhat. A sokféle kezelési variációból diabetológus szakorvos igyekszik megtalálni a páciensnek leginkább megfelelő terápiát.

Határesetek

Teljesen normális cukoranyagcserét jelent, ha az éhgyomri érték 6 alatti, a terhelés után 120 perccel mért vércukor 7,8 alatt van. Ha ezeket a számokat összevetjük a cukorbetegség fent említett kritériumaival, kiderül, hogy léteznek köztes állapotok.

Vannak, akiknek az éhgyomri vércukorszintjük 7 alatt van ugyan, de az étkezés utáni szintek 7,8 és 11,1 közé esnek. Ezt csökkent glükóztoleranciának nevezzük (IGT) A másik csoportnál emelkedett (6,1-6,9) közötti éhgyomri érték mellett a terhelés után 120 perccel vett vér glükózszintje 7,8 alatti, vagyis normális (IFG).

Ezek az állapotok idővel „igazi” cukorbetegségbe fordulhatnak, ezért ha valakinél fény derült ilyesmire, rendszeresen ellenőrzésre kell járnia. Csakúgy, mint azoknak a hölgyeknek, akiknek valaha terhességi cukorbetegségük volt.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

2 pings

 1. Szilvi

  Szia(sztok)!

  Örülök, hogy találtam itt egy cukorbetegségről szóló cikket. Szerintem nagyon fontos lenne, hogy erre az emberek is, a dokik is jobban odafigyeljenek. De szűrni szerintem mindenkinek érdemes, nem csak annak, akinek a cikkben ajánlod :)

  29 évesen, 19-es BMI-vel, jó vérzsír értékekkel, tökéletes vérnyomással büszkélkedhetek. Teherbe esni viszont nem ment, ezért kötöttem ki a terheléses cukor (és inzulin) vizsgálaton. Hát, meglepődtem. Szépen kifejlesztgettem egy per-diabéteszt, majdnem olyan terheléses cukorértékkel, mint ami már a betegségre jellemző.

  Mondom, a gyermekáldás elmaradásán kívül SEMMI nem utalt rá. Nincs cisztás petefészkem, de még pattanásos bőröm sem. Semmi. Zéró ráutaló dolog, és mégis.

  Én mindenkinek azt mondom, hogy akár pénzért is csináltassa meg a vizsgálatot, ami elég kellemetlen, de megéri, ha időben kiderülnek a gondok. Az inzulint is, mert az lég korán jelzi, ha gond van.

  És a dokiknak is ajánlom, hogy vegyék komolyan a cukor témát, főleg, ha az érdeklődő valaki egy olyan nő, aki látszólag ok nélkül nem tud teherbe esni. Engem nem vett komolyan a háziorvos, ezért kellett tb-n kívül elvégeztetni a vizsgálatot. (Amit a nőgyógyász már egy ideje pedzegetett. Persze nőgyógyászból is a sokadik.)

  Amikor elvittem az eredményeimet a háziorvoshoz, csak annyit mondott, hogy ez nem vészes, de azért ne igyak cukros üdítőket. Nem utalt tovább. Állítása szerint, ha engem diabetológiára küldene, a betegei felét odaküldhetné. A két órás cukorértékem 10 körül volt. Szerintem ezt lehetett volna komolyabban venni.

  Azóta találtam orvost, aki foglalkozott velem, igaz, fizetőset. Írt fel gyógyszert, meg kb. elmondta, hogyan diétázzak. Azóta azért dietetikusnál is voltam. Az első kontroll eredményem jó lett, de tuti, hogy ehhez kellett a bogyó is, a diéta is. Hát ennyi a történet… remélem, hamarosan a gólya is bekopogtat :)

 1. PCOS - Policisztás Ovárium Szindróma | HáziorvosBlog

  […] anyagcserezavart jelent, amelyben a szervezet sejtjei ellene állnak az inzulinnak, szóval, a kettes típusú cukorbetegségre hasonlít ez a bizonyos inzulinrezisztencia, és a kezelése is […]

 2. Cuki plüss kórokozók » HáziorvosBlog | HáziorvosBlog

  […] perfringens) Amilyen cuki a képen, olyan gusztustalan. Üszkösödést okoz, például elhanyagolt cukorbetegség, vagy alsó végtagi érszűkület esetén. Gyakorlatilag élve rohad az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Megszűnik a passzív táppénz

A kormányszóvivő bejelentette, hogy megszűnik a passzív táppénz, miután a kabinet a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben több döntést is hozott...

Close