«

»

Hullanak a lábak…

A napokban bejárta a hír a sajtót, hogy az orvosok lábakat vágnak le indokolatlanul.
Én nem értek az egészség-gazdaságtanhoz, nem vagyok sebész, sem kórházigazgató. Ezért csak a saját vidéki ügyeletes orvos szemszögemből szeretnék egy pár szót ejteni a téma kapcsán.

1) a kettes típusú cukorbetegség családi hajlam mellett masszívan életmódból következő betegség, túlnyomó többségében túlsúlyos betegeket érint (nem összekeverendő az 1-es típusú cukorbetegséggel). Mégis nagyon ritka, hogy a betegeket rá tudjuk venni az életmódváltásra, és extrém ritka, hogy fogyni látunk embereket.

2) A cukorbetegség tönkreteszi egyrészt a láb keringését, másrészt az idegeket, vagyis a beteg nem érzi a kisebb traumákat, és a sebek nehezen vagy egyáltalán nem gyógyulnak.

3) Az oxigént nem kapó területek elhalnak (konkrétan megfeketedve elrohadnak). A dohányzás önmagában is tud amputációt indokló érszűkületet csinálni, a kettő együtt tuti siker.

4) Ha a sebek elfertőződnek, abból komolyabb szövődmények is adódhatnak.

5) Sajnos, a betegek egy része hangyányit sem együttműködő. Az úgynevezett diabéteszes láb nagyon gondos ápolást igényel (amellett persze, hogy szorosan kell fogni a vércukor-kontrollt is). Ehhez képest pl. a saját szememmel láttam légylárvákkal teli lábszárat.

Igen, igaz, hogy tele van a finanszírozás anomáliákkal.

DE:

a cukorbetegség fegyelmezett életmóddal többnyire kordában tartható. Testsúlycsökkentéssel, a diabetológussal való együttműködéssel, és a dohányzás abbahagyásával meg lehetne előzni az amputációk nagy részét.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
A gombelem életveszélyes lehet

A gyerekek halálával járó esetek mindig felbolygatják a médiát, ezért most egyre-másra veszik át a tartalmakat a hírportálok egymástól, miszerint...

Close