«

»

Hullanak a lábak…

A napokban bejárta a hír a sajtót, hogy az orvosok lábakat vágnak le indokolatlanul.
Én nem értek az egészség-gazdaságtanhoz, nem vagyok sebész, sem kórházigazgató. Ezért csak a saját vidéki ügyeletes orvos szemszögemből szeretnék egy pár szót ejteni a téma kapcsán.

1) a kettes típusú cukorbetegség családi hajlam mellett masszívan életmódból következő betegség, túlnyomó többségében túlsúlyos betegeket érint (nem összekeverendő az 1-es típusú cukorbetegséggel). Mégis nagyon ritka, hogy a betegeket rá tudjuk venni az életmódváltásra, és extrém ritka, hogy fogyni látunk embereket.

2) A cukorbetegség tönkreteszi egyrészt a láb keringését, másrészt az idegeket, vagyis a beteg nem érzi a kisebb traumákat, és a sebek nehezen vagy egyáltalán nem gyógyulnak.

3) Az oxigént nem kapó területek elhalnak (konkrétan megfeketedve elrohadnak). A dohányzás önmagában is tud amputációt indokló érszűkületet csinálni, a kettő együtt tuti siker.

4) Ha a sebek elfertőződnek, abból komolyabb szövődmények is adódhatnak.

5) Sajnos, a betegek egy része hangyányit sem együttműködő. Az úgynevezett diabéteszes láb nagyon gondos ápolást igényel (amellett persze, hogy szorosan kell fogni a vércukor-kontrollt is). Ehhez képest pl. a saját szememmel láttam légylárvákkal teli lábszárat.

Igen, igaz, hogy tele van a finanszírozás anomáliákkal.

DE:

a cukorbetegség fegyelmezett életmóddal többnyire kordában tartható. Testsúlycsökkentéssel, a diabetológussal való együttműködéssel, és a dohányzás abbahagyásával meg lehetne előzni az amputációk nagy részét.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
A gombelem életveszélyes lehet

A gyerekek halálával járó esetek mindig felbolygatják a médiát, ezért most egyre-másra veszik át a tartalmakat a hírportálok egymástól, miszerint...

Close