«

»

Anyák napi ügyelet

Éppen 24 órás szolgálatban vagyok, most jött egy anyuka felrepedt felső ajakkal, hogy írjunk róla látleletet, mert behúzott neki egy másik anyuka a játszón…

És ha már anyás eseteknél tartunk, a pár órával ezelőtti hívást is leírom: Fiatalasszony telefonál, hogy az apját nemrég hozták haza ismerősök, beivott, elkóborolt, most meg gyakorlatilag eszméletlen, “nyitott szemmel alszik”. Kék villogóval kimentünk, kérdezem már az ajtóban, hogy van-e légzése az apjának. Mire ő: nem tudja, be sem mert menni, mert félt, hogy meghal az apja, és ő nem akar terhesen halottat látni.

Végül is az apa nem volt még csak eszméletlen sem, simán részeg. De mi lett volna/lenne, ha tényleg leáll a szívverése illetve légzése? Terhesen nem lehet nekiállni a laikus újraélesztésnek?

Aztán rákérdeztem, hogy hol a feleség, azaz a fiatalasszony anyja. Valahol hátul, ő is alkoholista. Ilyenkor visszaúton mindig elelmélkedem az ilyen szociálisan gáz esetekről. Néha fogalmunk sincs, hogy milyen jó dolgunk van. Egyből nagyon örültem az én drága anyukámnak, aki egyébként a Blog gyermekgyógyász konzulense :)

Isten éltesse az Édesanyákat!

Ui: Aki pedig nem szeretne tehetetlenül állni és nézni, ha baj van a szüleivel vagy bárkivel, az jelentkezzen egy tanfolyamra, ahol megtanulhatja a laikusok által végezhető, egyébként pofonegyszerű újraélesztést.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Dióhéjban a Lyme-kórról

Az elmúlt időszakban részletesen kiveséztük a kullancs által okozott agyvelőgyulladást meg a kullancsok elleni védekezést. Nem esett még szó a...

Close