«

»

Anyák napi ügyelet

Éppen 24 órás szolgálatban vagyok, most jött egy anyuka felrepedt felső ajakkal, hogy írjunk róla látleletet, mert behúzott neki egy másik anyuka a játszón…

És ha már anyás eseteknél tartunk, a pár órával ezelőtti hívást is leírom: Fiatalasszony telefonál, hogy az apját nemrég hozták haza ismerősök, beivott, elkóborolt, most meg gyakorlatilag eszméletlen, “nyitott szemmel alszik”. Kék villogóval kimentünk, kérdezem már az ajtóban, hogy van-e légzése az apjának. Mire ő: nem tudja, be sem mert menni, mert félt, hogy meghal az apja, és ő nem akar terhesen halottat látni.

Végül is az apa nem volt még csak eszméletlen sem, simán részeg. De mi lett volna/lenne, ha tényleg leáll a szívverése illetve légzése? Terhesen nem lehet nekiállni a laikus újraélesztésnek?

Aztán rákérdeztem, hogy hol a feleség, azaz a fiatalasszony anyja. Valahol hátul, ő is alkoholista. Ilyenkor visszaúton mindig elelmélkedem az ilyen szociálisan gáz esetekről. Néha fogalmunk sincs, hogy milyen jó dolgunk van. Egyből nagyon örültem az én drága anyukámnak, aki egyébként a Blog gyermekgyógyász konzulense :)

Isten éltesse az Édesanyákat!

Ui: Aki pedig nem szeretne tehetetlenül állni és nézni, ha baj van a szüleivel vagy bárkivel, az jelentkezzen egy tanfolyamra, ahol megtanulhatja a laikusok által végezhető, egyébként pofonegyszerű újraélesztést.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
A Lyme-kór első stádiuma: erythema migrans avagy vándorló eritéma
Dióhéjban a Lyme-kórról

Az elmúlt időszakban részletesen kiveséztük a kullancs által okozott agyvelőgyulladást meg a kullancsok elleni védekezést. Nem esett még szó a...

Close