«

»

Ezeket tedd, ha epilepsziás görcsöt látsz

epilepsziaAz epilepszia megítélése koronként és kultúránként változott, hol szent betegségnek tartották, hol ördöngősségnek. Ma is kutatják az okait, ráadásul többféle epilepszia is létezik, most azt szeretném felsorolni, mit kell tenned, hogy érdemben segíteni tudj, ha rohamot látsz.

Hogy néz ki?

Egy epilepsziás nagyroham ijesztő lehet. A beteg rángatózik, a szája habzik, és ha elharapta a nyelvét, akkor a hab véres is lehet. Roham után percekig alszik vagy eszméletlen lehet a beteg, és ha felébredt, akkor is zavart, nem tudja hol van. Előfordul, hogy a beteg a roham alatt bepisil.

Mit tegyél?

Védd a beteget a sérülésektől. Ha elesik, kapd el, feje alá tegyél párnát vagy kabátot. Ha becsúszott pad/gép stb. alá, húzd ki. (A betegek egy része érzi a roham közeledtét, engedjük őket lefeküdni)

NE fogd le a beteget, ne gátold a végtagok rángását! Izomszakadást, csonttöréseket okozhatsz, hiszen hihetetlen erő van ezekben a mozgásokban

NE tegyél semmit a szájába!! Régen, emlékszem, az én tesitanárom is egy fecskendővel közlekedett, mert volt a sulinkban egy epilepsziás, és mondta, hogy ezzel feszíti ki a száját. NE! A nyelv elharapásából csak kisebb kár származik, viszont egy fakanáltuszkolás miatti fulladás, fogak kitörése és hasonlók már igenis probléma.

Hagyd pihenni a roham után. Győződj meg róla, hogy lélegzik, és fordítsd stabil oldalfekvésbe. Idegennek ne nyúlj gumikesztyű nélkül a szájába, pláne ha véres. A te biztonságod is fontos.

Mindenképpen hívj mentőt. Nem biztos hogy kórházba viszik, mert a “rutinos” epilepsziások sokszor helyszínen maradnak, de kórházi kezelés indokolt, ha a roham

 • először jelentkezett,
 • volt már korábban, de most hosszabb ideig tartott,
 • a beteg megsérült
 • több görcsroham jelentkezett egymást követően.

Még valami

Semmiképpen ne ódzkodj az epilepsziával küzdő személyektől. Képzelj bele egy kicsit, milyen lehet, hogy intelligens, kreatív ember vagy, de egy olyan betegséggel küzdesz, ami bármikor leterít, a szád habzik és magad alá vizelsz. Milyen viselkedést várnál el magad felé? Légy a beteggel természetes, szükség lehet némi találékonyságra is a roham utáni percekben.

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Áron

  szia

  jó teljesen amiket írtál csak annyi kéne még hozzá írni hogy OLDALRA KELL FORDÍTANI hogy a nyelvét elharapta és a vér a szájából kifolyón és ne a torkába és hogy a nyelve NE csússzon hátra ne hogy meg “fulladjon”

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   Szia, ott van, hogy fordítsd stabil oldalfekvésbe :)

 2. Orsi

  Kedves Gitta,
  és mi a helyzet, akkor ha a beteg vak és 3 kiskorú gyereket egyedül “nevel”. Egy ilyen epilepsziás nagyroham látványa milyen hatással lehet a gyerekekre? Hosszútávra gondolok. Önkéntes segítő leszek a két kisiskolás gyerekénél a tanulásban. Pl. ha ott vagyok és akkor jön a roham, akkor vonjam be őket a segítésbe vagy ne küldjem ki őket? (a főiskolán tanultam pszichológiát, de nincs egészségügyi képzettségem, gyakorlatom, mondjuk a stabil oldalfektetés menne)
  Melyik lenne Ön szerint a legmegfelelőbb a gyerekek számára?
  Köszönöm válaszát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Csókolózási betegség

A mononukleózist, vagyis Pfeiffer-féle mirigylázat az Ebstein-Barr vírus okozza (kisebb arányban citomegalovírus; CMV). Az EBV főképp az orr, a száj...

Close