«

»

Tudja, doktornő, ilyen kis sárga tabletta!

Ez a mondat egyike a best of-nak. Továbbiak:

Fogalmam sincs mi volt. Ilyen kék csík van a dobozán.

Valami A-betűs

Benne van a gépben, Marika

Nos, amennyire tőlem telik, megpróbálok segíteni ezen a jelenségen. Készítettem egy letölthető táblázatot, amibe szépen be lehet írni a rendszeresen szedett gyógyszereket.

Az a helyzet, hogy rengetegféle gyógyszer, és ebből kifolyólag rengetegféle doboz van, az orvosok örülnek, ha a szakterületükön megjelenő új készítményeket meg tudják jegyezni, nem hogy még a dobozt is.

Ugyanakkor a betegtől sem várható el, hogy számára teljesen értelmetlen szavakat fejben tudjon tartani. Több gyógyszer szedése esetén meg egyenesen muszáj felírni, mit hogy kell szedni, mert az eltévesztett dozírozásból még baj is lehet. Az alább letölthető táblázat még a következő esetekben is jól jöhet:

Fogorvosi beavatkozás előtt

van pár gyógyszer, amiről a fogorvos jó ha tud. Ilyenek például a véralvadásgátlók.

Ha ki kell hívni az ügyeletet

neki nem lesz benne a gépben, mint a háziorvosunknál. Tapasztalatból mondom, hogy időseknél amikor rákérdezek a szedett gyógyszerekre, rendszerint előkerül egy cipősdoboz, amiben az utóbbi tíz év terápiás stratégiáinak a maradéka megtalálható, és ember legyen a talpán, aki ki tudja bogarászni a jelenlegi verziót.

Ha mentőt kell hívni valami miatt

Jó, ha a listával várjuk a mentőt, mert ha nincs is más orvosi dokumentáció, a gyógyszernevekből a mentőorvos vagy mentőtiszt következtetni tud a meglevő betegségekre, ami nagyon megkönnyíti a munkáját az adott sürgős baj diagnosztizálásával kapcsolatban.

Ha szakrendelőbe megyünk

Az egyes szakorvosoknak szükséges tudnia, hogy mit írtak a betegnek mások. Csak egy példa: ha valaki véralvadásgátlót szed egy szívbetegség miatt, az ortopédus nem írhat bármilyen fájdalomcsillapítót a csípőízületi fájdalomra, mert vannak olyan fájdalomcsillapítók, amelyek marják a gyomrot. Következésképpen előfordulhat, hogy a gyomor vérezni kezd, és a véralvadásgátló miatt a beteg elvérzik. Vagy olyan is lehet, hogy ugyanazt a hatóanyagot a reumatológus már felírta, vagy hasonlót szedett a beteg már vény nélkülit.

Sejtem, hogy a blog olvasói még nem a számos gyógyszert szedő korosztályhoz tartoznak, de a fiatalabbak gondolhatnak itt a szüleikre. Nyomtassátok ki nekik ezt a táblázatot, és írjátok bele, mit hogyan kell szedni. Készítettem egy mintát is a kitöltésről.

A lapon fölül egy színes verzió van, ez fekete fehér nyomtatással pontosan úgy fog kinézni mint az alsó. Igazából azt hiszem a szürke jobb, de azért akartam egy ilyen brand-építős blogszínűt is.  A kivágás vonalát nem jelöltem pöttyözött vonallal meg ollóval, de én olyan fél-egy centis szegélyt hagyva képzeltem :)

Még néhány tipp:

A gyógyszerallergiát és a Syncumart illetve a Marfarint pirossal írjátok bele.

Készítettem egy nagyobb táblázatot is azok részére sok gyógyszert szednek.

Akkor hát:

Itt a táblázat

Katt ide ha megnéznéd a kitöltési mintát

Ez pedig a nagy táblázat linkje

Így néz ki a színes változat

Ja és még valami! Csináltam egy olyan oszlopot, hogy “mire való”. Én úgy gondolom, hogy illik tudni, hogy az ember mire szedi egyáltalán a gyógyszerét. (Meg aztán megsúgom, hogy egyes szakterületek sem ismerik mindig a másik gyógyszerneveit, mert az egyetemen csak a hatóanyagot kell megtanulni, ezért puskának jó a doktoroknak is). Úgyhogy a táblázathoz jár egy extra szolgáltatás is. Ha nem tudnád, hogy mire is írták (a szüleidnek) az adott gyógyszert, írd meg a kerdes@haziorvosblog.hu-ra, és elárulom.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

1 ping

 1. Albirea

  Kedves Doktornő!

  Nagyon köszönöm ezt a cikket, rádöbbentett, hogy mennyire nem tudom, milyen gyógyszereket szed az anyósom. Tudom, hol tartja őket (majdnem cipősdoboz), de nem tudom konkrétan, melyiket veszi is be. Pedig – mivel a férjem már meghalt – csak én tudnék neki segíteni, ha rosszul lenne, mentőt kellene hívni, vagy kórházba kerülne. Nagyon rosszul érezném magam, ha megkérdeznék és azt kellene mondanom, hogy fogalmam sincs. Tippelni meg, ugye, nem célszerű.

  Köszönöm ezt a cikket, nagyon hasznosnak bizonyult. Eddig is ajánlottam a blogot az ismerőseimnek, de eztán méginkább fogom!

 2. Grossmann Antal

  Készítettem egy letölthető táblázatot, amibe szépen be lehet írni a rendszeresen szedett gyógyszereket. Sajnos Nem találom. Megköszönném ha mél-ben elküldené. Köszönettel Grossmann Antal

 1. best of google 2011 | HáziorvosBlog

  […] kis sárga tabletta – ebből több is volt. Könyörgöm, nem tudom melyik a kis sárga tabletta. Mindenki írja fel a szedett gyógyszereit egy táblázatba. Például ide >> […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Milyen panaszokkal jár a visszeresség?

A visszeresség tipikusan női betegség, ugyanis az öröklött alkati tényezőn túl  a terhesség, a mozgásszegény életmód, a túl szoros ruha,...

Close