«

»

Hova menekülhet, akit bántalmaznak?

megvert nő megtörten néz. Szürke kép

Az elmúlt időszakban öt napon belül két olyan anyukát is láttam a játszótéren, akiknek mindkét felkarján egy jól kivehető tenyérnyom alakú véraláfutás volt, szorítás nyoma. (Emellett természetesen előreeső vállak és jellegzetes arcvonások tanúskodtak az önértékelés teljes összetöretéséről.)

Az jutott eszembe, hogy te jó ég, egy csomó mindent tudok a családon belüli bántalmazás jellegzetességeiről és pszichológiájáról, de ha összeverve nálam csöngetne be valaki, hogy segítsek, még egy telefonszámot sem tudnék mondani neki.

Ma kipróbáltam, hogy ha beírom a keresőbe, hogy bántalmazott nők védelme, akkor az alapján el tudnék-e menekülni. Igyekeztem kábé olyan egzaltáltan keresgélni az első tíz találat között, ahogy egy kétségbeesett ember tenné, nem böngészgettem,  egy oldalnál mélyebbre sehol nem kutakodtam az érkezési weboldalakon. Találtam sok jogvédő honlapot, meg mindenféle tüntetéseket, kiáltványokat, nyílt leveleket, végül egy Hírszerzős cikkben olvastam az Országos Kríziskezelő és Információs Szolgálatról, akik rövid telefonbeszélgetés alapján felmérik a helyzetet, és az országban levő 11 titkos ház valamelyikébe rejtik a menekülő nőt és a gyerekeket. Az ott linkelt weboldala a Szolgálatnak jelenleg nem él. A megadott telefonszámot viszont kipróbáltam, hívható:

06/80-20-55-20

 

Persze nem élhet egy nő örökké ilyen házban. Az lenne a cél, hogy tartósan rendeződjön az áldozat helyzete. Ehhez a rendőrségnek, meg a jogszabályi háttérnek kellene megváltoznia, és ez az, amivel kapcsolatosan a jogvédő szervezetek a maguk módján harcolni próbálnak.

Az USA-ban két dolog jelent óriási különbséget hozzánk viszonyítva

Amennyire én egy jogász ismerőstől tudom, ott ha családon belüli erőszakról érkezik bejelentés, a legmagasabb fokú készültséggel mennek ki, hiszen tudják, hogy a gyilkosságok legnagyobb részét családtagok követik el egymás ellen, valamint hogy a családon belüli bántalmazás egy spirál, ami azt jelenti, hogy egyre súlyosabb formát ölt, és ami eleinte egy rángatás vagy egy pofon volt, az idővel élet elleni bűncselekménnyé fajulhat.  Nálunk a rendőrség annyit mond, ha mondjuk egy szomszéd ilyen miatt betelefonál, hogy amíg vér nem folyik, ők nem jönnek ki.

A másik nagy különbség, hogy Amerikában nagy kultúrája van a személyes pszichológiai tanácsadásnak. Gary Chapman világhírű családterapeuta beszámol olyan esetről, hogy az asszony vissza tudott költözni a házastársához, de ez nem volt rövid folyamat.

A feleség, Mitzi egy bántalazás után kereste fel őt. Mivel az esetük az általános törvényszerűségeket követte, azaz, hogy a bántalmazás után bizonyos időre nyugalom költözik a családba, még  nem kellett rögtön menekülnie. Az első feladat az volt, hogy Mitzi önértékelését újra kiépítsék. Három hónap eltelt heti gyakoriságú pszichoterápiával, mire az asszony intelligens és értékes emberként tekintett magára. Épp a harmadik hónap folyamán érzékelte, hogy férje egyre feszültebbé válik, azaz hogy hamarosan nyílik a pofonos láda. Ekkor az asszony elköltözött egy olyan helyre, amelyet a férje nem ismert, és egy levelet hagyott hátra, hogy csak akkor hajlandó a házasság folytatásáról beszélni, ha a férfi kezelteti magát. Kilenc hónapig járt a férfi terápiára (ahol kizárólag a haragja kezelését tanították neki, nem párkapcsolati jellegű volt), mire a tanácsadók úgy ítélték meg, hogy elkezdhető a házassági tanácsadás. Az asszony még ekkor sem ment haza. Három hónap tanácsadás után hazaköltözhetett, és még összesen kilenc hónapig együtt jártak tanácsadásra. Ez összesen 3+9+3+9 hónap, azaz két év!

Na ez az amire jelenleg semmi esélyt nem látok, nekünk egyelőre marad a távoltartás, de még ez is megoldásra vár…

 

 

Kép forrása: képre kattintva

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

20 comments

Skip to comment form

 1. Rhasid

  Az a baj, hogy ezek az esetek nagyon nehezen kapnak nyilvánosságot, mert az “áldozatok” sem mernek sehová fordulni vagy szégyenükben, vagy félelmükben.

  Az afgánoknál meg még ők kerülnek börtönbe http://www.gepnarancs.hu/2011/08/bortonbe-kerultek-pedig-csak-szerelmesek/

  1. R.B.

   ez teljesen igaz én is félelembe élek

 2. Juhász Andrea

  de jó lenne sok jól kidolgozott, bevált, működő dolgot átvenni, az élet minden terén a kontinenstől.

 3. Poceger

  43 éves nő vagyok akit a férje nem testileg,hanem lelkileg
  terorizál.Ez is családon belüli erőszaknak számít.
  5 helyre küldtem e-mailt és még a rendőrséget is kihívtam segítséget remélve. De nekem sajnos csak a reménytelen várakozás maradt. Gyermekem 16 éves és
  betegesnek modja az apja viselkedését de mikor hallotta, hogy az apja kiakar dobni a házból csak annyit
  kérdezett, hogy anya te tényleg az utcán fogsz élni? Mondtam,hogy igen. Ő csak annyit mondott hogy ha találkozunk, akkor Ő köszönni szeretne nekem nem pedig elfordulni. De sajnos nekem kötelezővolt a munkámat ott hagyni. Ezzel se lakhatásom, se keresetem, se orvosi ellátásom nincs de persze a férjem hitele az apeh tartozás miatt az maradt a számlámon. Ezek után már nincs semmi lehetőségem
  semmire. Persze hogy a gyerek ott marad ahol biztonság és anyagi lehetőség van. Innnentől kezdve semmi nem maradt, amiért megérné tovább lelki börtönbe élni és várni a változást.

 4. félelem

  49 éves nő vagyok. A férjem engem is lelkileg terrorizál. Én már beadtam a válópert. Én dolgoztam 16 éven keresztül, én tartottam el a családos. Ő mondvacsináltan segitett. Napi 12 órát is dolgoztam. És elláttam a háztartást a gyerekeket és mégis én voltam az aki semmihez nem ért, mindenhez hülye, hogy néz ki, kurva stb… Mostanában már megkapom takarodj a házból…. És nem tudok sehova menni. Pénzem nincs. Ma már annyira aláástam magam, félelmeimmel, rettegéseimmel , annyira a homokba dugtam a fejem a problémák elől… és minden elől…
  Nincs pénzem. Nem tudok albérletbe sem menni. Igaz, a gyereket sem vihetem amig jogilag nincs a sorsa rendezve.
  Nincs segitség.
  voltam családsegitőknél, gyámügynél. Tudjanak rólam.
  Meghallgatnak, de segiteni nem tudnak.
  Távoltartás? Persze. Mit érek vele? Még rosszabb lesz.

  Nekem, a bántalmazottnak NINCS JOGA és lehetősége SEMMIHEZ.

  1. Babi

   Borzasztó elolvasnom mennyi nő szenved a házasságában.Nagyon könnyű kijelenteni,váljon el,hagyja el a párját,nem ilyen egyszerű.Ahol már gyermek van,az anya feláldozza magát a gyerekéért.Minden megaláztatást eltűr,azért ,hogy a gyermek ne szenvedjen hiányt.A baj annyi, nem keresünk annyi pénzt,mint a férfiak,ezért ők nyeregben érzik magukat.Sajnos én is ilyen cipőben járok,eltitkolom mindenki előtt,a lelki terrort.A saját anyám se tudja milyen életem van.A harmadik gyerekem ha eléri azt a kort amikor már dönthet ,akkor elhagyjuk a börtönünket.Szabadok leszünk!!! Minden áldott nap egy küzdelem,egy próbatétel.Soha nem adom fel! A párom egy elismert ember,aki belőlem táplálkozik,mindenben támogatom,segítem,ennek hamarosan vége lesz.Segítséget nem várhatunk senkitől,ahogy a levélíró is írja.Pénz nélkül hová,merre menjen az ember?Kedves sorstársaim,bízzunk a jövőben,talán egyszer valaki minket is meghallgat.Nővérként dolgozom,rengeteg emberrel vagyok kapcsolatban,főleg idős nénikékkel.A nők túlélők,a férfiak 50 felett már nem férfiak,a nők viszont nők maradnak életük végéig.

 5. v. z-ne

  42 eves no vagyok engem isterorizal a ferjem minden hulye kurvanak elhord es neha elcsatan egy pofofon menjek strihelni mert arra vagyok jo nincs munkam es nincs penzem mert nemregvoltam kint hollandiaba ott is asztmonta kurvaztam miertnem tudnak segiteni ilyenkor en mar azon gondolkozok beugrok azagyvaba es minden nap eszt nem birom ahogy tud megalaz a legcsunyab dolgokat es a telefonomat is figyeli es jon utanam es ugy lejarat a ismeroseim kore nincs penzem be adni a valast inkab inkab irok egy levelet es leugrok valahonan asztszokta mondani nefekudjek le mert nem kelek fell vagy egyik vegtagom hianyozni fog ilyen kor miert nem segitenek eszt mondja meg valaki a nagy fiamat mar elzavarta ithonrol ma is elment az apjahozz es asztmonta menjek kurvazni es raszoltam es nekem jott holvan ilyenkor az igasag holl ne erdekel a 24 evihazasag valaki tuntese el az eletembol nem birom retegek tole maradok tiszteletel Ibolya

 6. K. I.

  Ildikó vagyok
  Most van szükségem segítségre kihez fordulhatok

 7. Ipolyi-Topál Gitta

  Kedves Levélírók!
  Személyesen nem tudok többet tenni; mint azt mondani, hogy hívják/hívjátok a fenti számot!!
  G.

 8. válasz

  nehezen értem pl. vz-nét.
  miért ment hozzá feleségük?
  miért nem válik el?
  kire, mire vár?

 9. ba

  Aki azt írta, hogy most van szüksége segítségre:
  ma, pénteken, hívhatja a NANE telefonszámát ingyen: 06 80 505 101
  este 6-10-ig.
  Ha ma nem sikerül, akkor jó tudni:
  hétfőnként, keddenként, csütörtökönként és péntekenként van ügyelet náluk.
  http://www.nane.hu

  Ha jogi segítségre van szükség, akkor hívhatja a Patent egyesület jogsegélyszolgálatát
  szerdánként 16-18 óra között és
  csütörtökönként 10-12-ig,
  de írhat e-mailt is nekik!
  http://patent.org.hu/forms/kapcsolat

  Ha menedékhelyre szeretne jutni, akkor feltétlenül próbálkozzon a poszt szerzője által is ajánlott OKIT-telefonszámon, ahol 24 órában, éjjel-nappal fogadják a hívást. 06 80 20 55 20

  Ha szexuális erőszak áldozata, vagy ilyen áldozat segítője, akkor hívhatja a KERET koalíció segélyvonalát
  hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig:
  06-40-630-006

  Mind a NANE egyesületnek, mind a Patentnek, mind pedig a MONA Alapítványnak (mona@mona-alapitvany.hu) írhat levelet.

 10. fáj.....

  Családon belüli erőszak???? Amit én átéltem azt hiszem a legrosszabb forgatókönyvben sem szerepel.Megalázva, megverve,sikítok segítségért,de nincs.

 11. edit

  nem biron a lelki terort segitsséget kérek nincs hová menjek de tovább nem birom a nyomások alatt össze ropanok végem van segitség

 12. Kati

  Én màr minden egyesületet, alapítványt hívtam, de semmit nem tudnak. Azon kìvül, hogy jelentsem fel. Fél éve feljelentettem és semmi. Ezek csak abban tudnak segiteni, hogy vki hagyja el az okozót. De ennél több bonyolult ügy is van Igazándiból semmi.

 13. Zsuzsanna

  Én házasságban élek sajnos és hiába próbálok menekülni a pici 10 hónapos gyermekemmel egyszerűen nem tudok! !!!!! Mindenhol az apa engedéjezését kérik!!!!!!!

 14. Attila

  Sziasztok! Én is hasonló helyzetben vagyok. Csak engem az anyám terrorizál és a családban mindenki egyetért vele! 36 éves autista vagyok, de nem magatehetetlen nyálcsorgató, ennek ellenére folyamatosan gondnokság alá helyezéssel fenyegetőzik. A pszichiáter akihez járunk egyetért ezzel. Ha nem csinálom azt amit anyám mond, azaz nem adom oda neki a teljes fizerésem, cirka 84000ft-ot, akkor gondnokság alá helyezéssel vagy utcára tevéssel, illetve intézetbe utalással fenyeget. A nagybátyám cégénél vagyok fizikai melós, mikor mondtam neki hogy a fizerésem felét bankszámlára utaltatnám akkor cinikusan elutasított. Másik munkahelyet meg egyelőre nem merek keresni mert elég nehezen tudnék beilleszkedni egy idegen helyen, meg anyám annyira kikészített hogy a gyomrom is azthiszem tönkrement. Arra gondoltam hogy megkeresek országgyűlési képviselöket hátha tudnak segíteni, ha másnem legalább egy interpellációval az ügyben. Szerintetek melyik képviselőt érdemes megkeresni? Ki foglalkozna a problémámmal? Azt szeretném elérni hogy egyenlő félként bánjon velem a családom, ne fenyegessenek gondnokság alá helyezéssel, és a fizetésem felét megtarthassam.

 15. R.B.

  HATALMAS NAGY SZÜKSÉGEM VAN EGY HAZUGSÁGVIZSGÁLATA mivel a párom nem tudja elhinni hogy nem csaltam meg napi szinten kiabál velem emelgeti a kezét rettegésben tart.Még sok évvel ezelőtt bevitt a kisszobába és akárhányszor azt mondtam hogy nem csaltam meg annyiszor megütött .Végül hogy vége legyen az ütlegelésnek,rámondtam hogy neki van igaza.Utána úgy nézett ki hogy minden ok.De ahogy telt az idő minden egyre rosszabb lett ha valaki hozzám szol vagy csak rám néz ahhoz biztos hogy valami közöm van pedig nem.Betegesen féltékeny én meg rettegek .Talán ez az egy lehetőségem van hogy véget érjen a rémálmom .Már nem bírom tovább egyszer már ezért meg is vágtam magam.Nem tudom mit tegyek.Valaki segítsen Köszönöm

 16. Melinda

  27éve élek házasságba lelki teror sos segitséget kére nekifogtam én is inni de nem akarok munkahelyemet vesszitettem el igy amit imádtam énár nem akarok tovább igy élni segitséget kérek mindent elmesélek hova költözzekit csináljak erös a gyanum végzek magammal

 17. vvvvvv93

  Eggyutt elek egy 34eves ferfival 4 eve.
  En,23 eves vagyok,es az a baj,hogy nemtudom elhagyni mert azt keri tolem amit a 4 ev alatt,ramkoltott..hat mibol adhatnam vissza?! Meg a ruhaimat is akarja..mindent
  Nem engedi hogy uj eletet kezdhessek..kerem valaki segitsen nwkem!!!

 18. Brigi

  vigyázni kéne gyermekekre cserébe ingyen lakhatás plusz eltartás csak nő lehet ,vagy max 80.000 ft fizetés mindenképpen ottlakással.Olyan legyen akinek nincs gyereke.Igy megszabadulhattok a bántalmazó férjtől.Ha felkeltettem valaki érdeklődését hívjon bátran.Tel:0692330886,06309208453

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Fiú vagy lány?

Ma már eléggé benne van a köztudatban, hogy a férfi hímivarsejtjein múlik, hogy a születendő baba milyen nemű lesz. Ugyanis...

Close