«

»

Bárki menthet életet

Molnár Noémit a Mentők Blogon ismertem meg, és bár még csak gimnazista, példátlan elhivatottsággal rendelkezik. Az iskolai tanterv része, hogy készítsen egy egyéni, egész éves projektet egy szabadon választott témáról. Noémi nem kevesebbet vállalt, mint hogy 5 hónap leforgása alatt 100 embernek biztosít lehetőséget, hogy ingyen tanulja meg az alapszintű- és kiterjesztett alapszintű újraélesztést.

Az újraélesztést az emberek többsége csak a jól ismert orvos-sorozatokból ismeri, de mit is jelent pontosan az alapszintű újraélesztés?

Az alapszintű újraélesztés (angolul Basic Life Support = BLS) magába foglalja a baj felismerését, a mentők riasztását, és a segítség megérkezéséig a keringés mesterséges fenntartását. Ez a mellkas ritmikus nyomásával és bizonyos időközönkénti szájon át lélegeztetéssel történik. Mindez azért nagyon fontos, mert a szervezet nagyon érzékenyen reagál az oxigénhiányra, és a létfontosságú szervek, főleg az agy, maradandó károsodást szenvedhetnek!

Miért épp az újraélesztés oktatásával kezdtél foglalkozni?

Keringésmegállás esetében a mentő általában 15 percen belül ér ki, míg az agykárosodás már 3-5 percen belül megindul, és minden segítség nélkül eltelt perccel 10 %-al csökken az életben maradás esélye. Ha egy laikus elsősegélynyújtó időben megkezdi az újraélesztést, azzal nem csak a túlélési esélyt, de annak minőségét is növeli. A projektem során nem csak a BLS elvégzéséhez szükséges tudást megszerzésének lehetőségét szeretném biztosítani, de szeretnék változtatni az emberek segítségnyújtásról alkotott szemléletén is. Szeretném eloszlatni a tévhiteket, és megerősíteni az emberekben, hogy nemcsak tudnak, de KELL is a segítségük!

Elsősorban kiknek a jelentkezésére számítasz?

A tanfolyamra szívesen várok mindenkit, nemtől és kortól függetlenül! Szeretném, hogy minden tanfolyam teljes, 10 fős létszámmal folyjon, és hogy a jelentkezők minél több embernek szóljanak erről a lehetőségről! Hiszen ez csupán egy pár órás elfoglaltság, de egyszer megmentheti akár egy kolléga, ismerős, vagy rokon életét is! A tanfolyam elvégzésének anyagi akadálya sem lehet, hiszen a jelentkező számára ez teljesen ingyenes. Szeretnék kivétel nélkül minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítani, hogy megtanulja, hogyan segíthet.

Mi van azokkal, akik már a jogsi miatt tanultak ilyet? Tudsz nekik újat mondani?

Az újraélesztésre vonatkozó protokollok átlagosan 5 évente változnak, és éppen idén, október 18-án volt a legutolsó változtatás. Arra kérnék mindenkit, aki már tanult ilyet, de úgy érzi, nem biztos a tudásában, hogy jöjjön el, frissítse fel a tanultakat! A gyakorlás sosem árt!

17 évesen már rendelkezel a Magyar Vöröskereszt alapfokú és középfokú elsősegély vizsgájával, valamint az Európai Resuscitatios (resuscitatio=újraélesztés) Társaság BLS instruktori képesítésével. Honnan és mi végre ez az ambíció?

Amióta az eszemet tudom, orvos szeretnék lenni, de amíg ennek nincs itt az ideje, minden lehetőséget megragadok, aminek valahogy köze van a témához.

Van a projektnek szakmai felügyelője?

Természetesen van. A projektem felügyelője, és egyben konzulensem a Bázis Mentőállomás (13. ker.) állomásvezető főorvosasszonya, Dr. Káplár Erzsébet. A doktornővel dolgoztuk ki az elméleti anyagot, és közösen tartjuk a tanfolyamot is. Ezen kívül jelen pillanatban is folyamatban van a Magyar Resuscitatios Társaságnak benyújtott akkreditációs kérelem elbírálása. Az MRT akkreditációja biztosítja, hogy a tanfolyamok színvonala mind szakmailag, mind oktatástechnikailag, mind szervezésileg a mai normáknak megfelelő.

Miből áll pontosan az oktatás?

Az oktatás egy 90 perces elméleti részből, és egy 150 perces gyakorlati részből áll. Ezalatt a résztvevő megismerheti a BLS elméleti hátterét, majd a gyakorlat során begyakorolhatja a mozdulatsorokat. Az oktatás 2 oktatóval 10 fős csoportokban fog zajlani.

És hol tartod a tanfolyamot?

A helyszín az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, mely a III. kerületben, Óbudán található. Az iskola épülete meglehetősen modern, és tökéletesen megfelel a tanfolyam lebonyolításához.

És végezetül: ha valaki szeretne jelentkezni, hol és meddig teheti ezt meg?

A projekt honlapja a www.ujraelesztes.info, melyen minden ezzel kapcsolatos információ megtalálható. Ha valaki jelentkezni szeretne, vagy kérdése lenne a tanfolyammal kapcsolatban, írjon bátran az ujraelesztes.info@gmail.com címre!

Alternatív Közgazdasági Gimnázium – Óbuda

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
A szója: öl vagy elevenít?

Jók az olvasói kérdések, mert például szója-ügyben az életben nem műveltem volna ki magam. Amikor kicsik voltunk, Anyunak volt egy...

Close