«

»

Kémia a gyomrodban

Mutatok nektek valamit, amiből meglátjátok, hogy a kémiának sokkal több köze van a való világhoz, mint nyolcadikban gondoltátok.

Biztos sokan ismeritek nagyanyáink praktikáját: szedjünk gyomorégésre szódabikarbónát. De vajon érdemes?

A nátrium hidrogénkarbonát kémiai szempontból valóban alkalmas a gyomorsav semlegesítésére, így néz ki a folyamat.

NaHCO3 + HCl —–> NaCl + CO2 + H2O

Mit látunk ebből?

H2O: a vizet nem kell bemutatni :)

CO2: A folyamat során szén-dioxid gáz képződik (ettől lesz ugyebár lukacsos a tészta), ami puffadást, gyomorfeszülést okoz, vagyis lesz egy másik tünetünk a gyomorégés helyett.

NaCl (konyhasó): ha gyakran használjuk ezt a módszert, a keletkező túlzott mennyiségű konyhasó  vérnyomás-emelkedéshez vezethet. Két kiskanálnyi szódabikarbónából keletkező konyhasómennyiség meghaladja a WHO által ajánlott napi NaCl bevitelt.

Túlságosan nagy adagban alkalmazva nem tud az összes szódabikarbóna átalakulni, így  hidrogénkarbonát-ionok szívódnak fel, ami a vér kémhatását lúgos irányba tolja, és súlyos tüneteket válthat ki (ezt metabolikus alkalózisnak nevezzük). A szódabikarbónát nem is olyan nehéz túladagolni, mivel hatása mindössze fél óráig tart, és utána újabb adagra van szükség a gyomorégés további megfékezéséhez.

Mindemellett pedig a savas közeg szükséges a gyomor emésztőenzimeinek megfelelő működéséhez. A túl sok, vagy túl rossz helyen (nyelőcsőben) levő sav valóban rossz, de gyomorsavra ettől még szükségünk van.

Amennyiben gyakran ég a gyomrod, feltétlenül javasolt gasztroenterológus szakorvos felkeresése, és a betegség súlyosságának pontos felmérése, hiszen a gyomorégés mögött fekélybetegség is állhat.

Baking_Soda

Forrás: Száz kémiai mítosz (Akadémiai Kiadó)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Best of Google 2014

A 2014-ben is sokan érkeztek a Google segítségével a blogra, íme néhány próbálkozás :) originális orvos – igazad van, sok...

Close