«

»

Kémia a gyomrodban

Mutatok nektek valamit, amiből meglátjátok, hogy a kémiának sokkal több köze van a való világhoz, mint nyolcadikban gondoltátok.

Biztos sokan ismeritek nagyanyáink praktikáját: szedjünk gyomorégésre szódabikarbónát. De vajon érdemes?

A nátrium hidrogénkarbonát kémiai szempontból valóban alkalmas a gyomorsav semlegesítésére, így néz ki a folyamat.

NaHCO3 + HCl —–> NaCl + CO2 + H2O

Mit látunk ebből?

H2O: a vizet nem kell bemutatni :)

CO2: A folyamat során szén-dioxid gáz képződik (ettől lesz ugyebár lukacsos a tészta), ami puffadást, gyomorfeszülést okoz, vagyis lesz egy másik tünetünk a gyomorégés helyett.

NaCl (konyhasó): ha gyakran használjuk ezt a módszert, a keletkező túlzott mennyiségű konyhasó  vérnyomás-emelkedéshez vezethet. Két kiskanálnyi szódabikarbónából keletkező konyhasómennyiség meghaladja a WHO által ajánlott napi NaCl bevitelt.

Túlságosan nagy adagban alkalmazva nem tud az összes szódabikarbóna átalakulni, így  hidrogénkarbonát-ionok szívódnak fel, ami a vér kémhatását lúgos irányba tolja, és súlyos tüneteket válthat ki (ezt metabolikus alkalózisnak nevezzük). A szódabikarbónát nem is olyan nehéz túladagolni, mivel hatása mindössze fél óráig tart, és utána újabb adagra van szükség a gyomorégés további megfékezéséhez.

Mindemellett pedig a savas közeg szükséges a gyomor emésztőenzimeinek megfelelő működéséhez. A túl sok, vagy túl rossz helyen (nyelőcsőben) levő sav valóban rossz, de gyomorsavra ettől még szükségünk van.

Amennyiben gyakran ég a gyomrod, feltétlenül javasolt gasztroenterológus szakorvos felkeresése, és a betegség súlyosságának pontos felmérése, hiszen a gyomorégés mögött fekélybetegség is állhat.

Baking_Soda

Forrás: Száz kémiai mítosz (Akadémiai Kiadó)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Best of Google 2014

A 2014-ben is sokan érkeztek a Google segítségével a blogra, íme néhány próbálkozás :) originális orvos – igazad van, sok...

Close