«

»

Hogyan menjünk hasi ultrahang vizsgálatra?

Az ultrahangos vizsgálat tipikusan az a diagnosztikai módszer, aminek az eredménye eléggé múlhat a berendezés korszerűségén, és a vizsgáló orvos “szemén”, azaz gyakorlottságán. De mi magunk is tehetünk azért, hogy minél pontosabb eredményt kapjunk kézhez.

1. Puffadás megelőzése

Ha nagyon sok gáz van a belekben, az rontja a látási viszonyokat. Ezt megelőzhetjük egyrészt azzal, hogy

 • nem eszünk a vizsgálat előtti napon puffasztó ételt,
 • másrészt vény nélkül kapható az Espumisan gyöngy, amelyből a vizsgálat előtti nap 3×2, aznap reggel pedig 2 darab kapszula bevételével légteleníthetjük a rendszert.

2.  Telt hólyag

hasi ultrahang elvégzésekor illik letekinteni a kismedencébe is. A kismedencei látási viszonyok azonban nagyban függenek a húgyhólyag teltségétől, férfiakban és nőkben egyaránt. A vizsgálat előtt két órával menjünk el wc-re, és onnantól számítva 4-6 dl folyadékot fogyasszunk el. (Ne szénsavasat, mert dugába döntjük az első pontot.)

3. Éhgyomor

Erre azért van szükség, mert az epehólyag étkezés után összehúzódik, és megbújhat a fala mentén apró kő vagy polip, ami így észrevehetetlen lesz. A vizsgálat előtti négy órában ne együnk. (hiszen világos, hogy ma már előfordulhat, hogy a nap második felére kap valaki időpontot – nem kell egész nap koplalni!)

+1 normál testsúly

Annyira talán nincsenek hosszú várólisták, hogy ezt a feltételt a bejelentkezéstől a vizsgálatig hirtelenjében teljesítsük, de meg kell jegyezni, hogy a vastag zsírpárna sokat levesz a vizsgálat értékéből.

 

 Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg Facebookon!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

29 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. endrődi lászló

  Ha valakinek már nincs epeköve és epehólyagja miképpen érinti az étkezési és hólyag teltségi dolgokat. Engem májat érintő hangioma(?) miatt szoktak vizsgálni.

 2. Ipolyi-Topál Gitta

  A telt hólyag a húgyhólyagra vonatkozik, erre ugyanúgy érdemes figyelni, hiszen a prosztatára is rápillant az ultrahangos, szűrés jelleggel, hogy minden rendben van-e.
  Értelemszerűen az epehólyag állapotát nem vizsgálják, csak megállapítják hogy nincs.
  Bár ebben az esetben a hemangióma az elsődleges vizsgált terület, egy rendes hasi ultrahang során minden mást is megnéznek, hiszen véletlenül is fel lehet fedezni olyan elváltozást, ami esetleg még nem okoz panaszt. Ezért aztán az összes pontot érdemes betartani.

 3. F.Horchler

  Gyomor UH

 4. Ipolyi-Topál Gitta

  Ultrahanggal a gyomor alig vizsgálható. Legfeljebb nagyobb daganatok, vagy a szokatlan gázosság válik láthatóvá.
  A gyomornyálkahártya gyulladása, a fekélybetegség, korai stádiumban lévő rosszindulatú daganatok ultrahanggal egyáltalán nem diagnosztizálhatók.

  Jó hír viszont, hogy erre ott van a ma már teljesen rutinszerű gyomortükrözés. Nagyon pontos, azonnali szövetminta-vételre is lehetőséget adó vizsgálat

 5. Bándy Annamária

  Tiszelt Doktornő!

  Biztos félreértettem valamit.

  Ha hasi ultrahangra megyek, mindig elzavar az orvos inni. Legutoljára 1,5 l sima víz is kevés volt neki, pedig délutáni időpontom volt és reggel voltam utoljára WC-n.

  Nekem nagyon kevés vizeletem termelődik (?), akkor is még 1,5 litert meg kellett innom.

  Most mi igaz? Teli hólyag vagy viszonylag üres hólyag?

  Köszönettel.

 6. Ipolyi-Topál Gitta

  Nincs félreértés, az Ön orvosa is telt hólyag mellett szeretne vizsgálni, ahogy a cikkben áll. De nem teljesen értem a módszert, mert közvetlenül a vizsgálat előtt “elzavarva” nem lesz azonnal vizelet a megivott folyadékból, így ennek nem sok értelme van, kivéve ha azt szeretné valami miatt, hogy tele legyen a gyomor vízzel.
  A kérdésre válaszolva: hasi ultrahangnál a telt hólyag javasolt, ugyanakkor hüvelyinél az üres.

 7. Ipolyi-Topál Gitta

  Közben rájöttem, hogy lehet hogy Önt a vizsgálat előtt két órával való pisilés zavarhatta meg. Erre csak azért van szükség, hogy nehogy az legyen, hogy közvetlenül a vizsgálat előtt nem bírja tovább, és elmegy kiüríteni a hólyagot.
  Azért ezt a taktikát javasolják elterjedten, mert ezzel a módszerrel várhatóan nagyjából telt lesz a hólyag, de nem fog szenvedni a vizelési ingertől.
  A hangsúly tehát valóban a folyadékon van.

 8. M.R.N.

  Tisztelt Doktornő!
  2001-ben belgyógyász orvos azt mondta,hogy az epevezetékem megvan törve(nem úgy van, mint más egészséges embernek)és homok van a hólyagban.Erre kaptam epehajtó készítményt és az étrendemen változtattam,mert sok olyan dolog van amit,ha eszem beteg leszek tőle.Két év múlva ehhez párosult az,hogy sűrűn járok a wc-re,mert úgy érzem,hogyha nem megyek bajok lesznek.2003 óta szenvedek gyakori vizelési ingerrel.Ami nemcsak inger,hanem valóban kell is pisilnem.A sűrűsség változó.5-10-15percenként jobb esetben bírom 1óra hosszáig is,de ez a ritkább.Már ott tartok,hogy éjszaka is legalább kétszer felébredek és megyek a wc-re.Nőgyógyászaton azt mondták rendben vagyok.Urológián írtak ezt-azt,de nem segített(9.éve szenvedek így).Visszamentem megint írtak valamit,de nem volt jobb.Voltam magán rendelésen is,de semmivel sem volt jobb.Sajnos nem tudtak az orvosok eddig segíteni nekem.Hasi ultrahangon már a doktor nő azt kérdezte miért jöttem megint?Mondtam doktor úr így döntött,hogy megkell nézetnem magam ultrahanggal.Vizeletet tenyésztettek,de mindig negatív lett,aminek örülök,de ettől függetlenül a problémám nem oldódott meg.Ha tud kérem segítsen.Sokszor azt mondják,hogy a beteg ne szégyelje az orvosa előtt a problémát.Én nem szégyellem mindent elmondta,úgy ahogy van.Minden vizsgálatba beleegyeztem,de nincs pozitív változás.Segítségét előre is köszönöm.

  Tiszelettel: M.R.N. (30éves nő)

 9. Ipolyi-Topál Gitta

  Kedves M.R.N.! Írtam e-mailt!

  1. V.N.Z.

   Kedves Doktornő,

   ugyanolyan gondokkal küzdök, mint M.R.N. A korunk is hasonló. Tisztelettel, kérem, hogy nekem is küldje meg a javaslatait. Köszönettel, Zita

 10. Horváth Judit

  Tisztelt Dr nő!
  Ultrahangos vizsgálatnál a leletnél azt írták rá, a méhemben van ” 38 és egy 25 mm-s környezeténél egy kissé echoszegélyebb solidum”. Az “és” zavar meg, eddig 1 db 50×51 mm-s miómáról tudtam. Ez 2 db-ot jelent, vagy 1 db 38×25 mm-s? Az orvos nem mondott semmit, pedig vittem az előzményt, csak a kezembe adta a leletet.
  Köszönöm
  Judit

 11. S. Iza

  Tisztelt Doktornő!
  Nekem azt mondták, hogy vizsgálat előtt két nappal csak háztartási kekszet, főtt krumplit, vegetából készült levest egyek. Miért kell ilyen diéta?
  Köszönöm!

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   Szerintem ezt azért mondták, hogy ne legyen puffadás, de én túlzásnak tartom. Ne egyen puffasztó ételt a megelőző két napban, és szedhet Espumisan gyöngyöt, hogy ne puffadjon fel, és jobban lásson az orvos.

 12. Soós Lajosné

  Kedves Doktornő!
  Hasi ultrahang vizsgálatra kaptam beutalót.Az a nagy problémám,hogy nem tudom tartani a vizeletet max.fél-háromnegyed óráig. Mit tudok tenni?

  Válaszát előre is köszönöm

 13. Julcsi

  T. Doktornő!
  Hasi Uh. vizsgálatra kértem beutalót góckeresés miatt. Kaptam időpontot, előtte tájékoztattak, hogy éhgyomorral és a vizsgálat előtt fél órával fél liter buborékmentes folyadékot kell innom.
  Az adott időpont előtt jelezték, hogy mehetek pár nappal korábban, de sem ennem, sem innom nem szabad addig és a vizeletet is vissza kell tartanom, legfeljebb nagyon hajnalban pisilhetek. Szerencsére a reggeli órákra kaptam időpontot.
  Most nem tudom, hogy kell-e innom, vagy sem.
  Válaszát köszönöm.

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   Igen, ihat! Lényeg, hogy a hólyagban legyen folyadék. Nyilván ha reggel egyáltalán nem pisil, akkor van, mert éjszaka megtelik. De ha szomjas, igyon is.

 14. Szilvia

  Kedves Doktornő!
  A hasi ultrahangom időpontjában, épp meg lesz a havi vérzésem. A kérdésem az volna, hogy használhatok e tampont, vagy ez zavarja a vizsgálatot? Továbbá szóltak, hogy éhgyomorra menjek, de itt több helyen olvasom, hogy inni lehet a vizsgálat előtt. Ez csak vizet jelent, vagy esetleg egy kávé is belefér? Előre is köszönöm a válaszát.

 15. Szilvia

  Már nem aktuális a kérdés mert holnap reggel kell mennem :(

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   Szilvia, írtam napokkal ezelőtt emailt. Nézd meg a spamet is, lehet, hogy oda ment

 16. Szabó Szilvia

  Tisztelt Doktornő!

  Hasi ultrahangon voltam és nem tudom mit jelent.
  A hasi aorta szakaszosan vizsgálható,itt kp.tág, falában durva meszesedések láthatók. Ez mit jelent? Az uretus dorsalis falát kissé inhomogén göb szélesíti ki.
  Éppen menstruáció előtt voltam. Ez lehet attól is?

 17. Cs. Krisztina

  Tisztelt Doktornő!

  04.24-én jelentkező gyakori vizelési inger és mikroszkópos haematuria miatt kerestem fel a háziorvosom 04.28-án. Akkorra a gyakori vizelési inger megszűnt, de a haematuria megmaradt. A háziorvosom elküldött vizelet bakteriológiai tenyésztésre, ami negatív lett. Ezután beutalt hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálatra, valamint labor- és vizeletvizsgálatra. Az elmúlt három napban jelentkező húgyhólyag fájdalom miatt magán klinikára mentem ultrahang vizsgálatra, ahol a doktornő negatív vizsgálati eredményről tájékoztatott. A vizsgálat közben az mondta, hogy nem eléggé telt a húgyhólyag. Ebben az esetben is elfogadható a vizsgálat eredménye? Előfordulhat, hogy van valami probléma a húgyhólyaggal, de a doktornő nem vette észre, mert nem volt teljesen telt a hólyag? Illetve rákérdezett, hogy mikor kell megjönnie a menstruációmnak, amit pontosan nem tudtam megmondani, csak azt tudom, hogy a napokban valamikor, a doktornő válasza pedig az volt, hogy azért lát akkor itt folyadékot. (Gondolom a méhben lévő folyadékra utalhatott.) Viszont még mindig nem jött meg a menstruációm. Az mennyire normális, hogy már a menstruáció előtt pár nappal is lát az orvos folyadékot a méhben? Illetve mire utalhat, hogy a fájdalom nem vizeléskor jelentkezik, hanem néha elkezd fájni, és csak úgy magától vagy néha testhelyzet változtatással elmúlik egy rövid időre?

  Előre is köszönöm a választ!

  Tisztelettel:
  Cs. Krisztina (23 éves nő)

 18. Virág Gabi

  Tisztelt Doktornő!
  Kb. 10 éve vették ki az epehólyagomat. Mostanában újra jelentkeznek hasonló tünetek, görcsök.
  Igaz, nem olyan mértékben, mint amikor epeköveim voltak, de azért a háziorvosomtól szerettem volna kérni egy hasi ultrahang vizsgálatot, de ő elküldött azzal, hogy biztos nincs baj, mert nem vagyok sárga. (Hozzáteszem, hogy az epeműtétem előtt is gyomorfekéllyel kezelt 2,5 évig, mire kiderült, hogy epekő. Valószínűleg akkor sem voltam elég sárga.) Kérdésem, hogy mitől lehetnek epegörcsök, ha az epehólyagot már kivették, és mit lehet ellene tenni?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Virág Gabi

  1. ladanyi Szilvis

   Tisztelt Doktornő!

   Olyan kérdésem lenne,hogy nekem június a néztek egy hasi ultrahangot es abban koleszterol polipus volt irva.kb 4 hónap múlva meg mar 1cm epekőven az ultrahang szerint.December 3-a vagyok kiirva műtétre..de engem aggaszt az ultrahang eredmenye( Lehet Ennyit nott par honap alatt? Azota nem csináltak.remelem a műtét előtt azert csinalnak ultrahangot Egyebkent évente csinaltatok ultrahangot es verkepet eddig ultrahangon nem volt baj.Sajnos a koleszterinem emelkedettebb 5,8 Triglicerid:2,25
   Nem szeretnem ugy mutetni magam hogy ne tudjam hogy most van ko vagyis mekkora?
   válaszát elore is koszonom!

 19. Zilahi György

  Tisztelt Doktor Nő!

  PSA vizsgálatom 1.82 ez a referencia értéken belül van.
  Hetven éves vagyok és egy éve voltam urológiái szűrésen , PSA és ultrahangos vizsgálattal rendben volt.

  Ilyen megelőző vizsgálatnak elegendő e a PSA és az ultrahangos vizsgálat?
  Oldal fekvésben még bevállalom az újjal történő vizsgálatot, de a szokásos előrehajló helyzet a balesetem miatt sem lehetséges, nem megy!

  A telt hólyag a hólyag vizsgálata miatt szükséges ( húgy hólyag) egy éve semmi ismeretem nem volt és minden készülés nélkül ejtették meg a vizsgálatot , mondván Kp telt hólyag és a Prosztata mérete ennyi 40x 40 x 42.

  A beleket illetően lehetséges széklet?, nem zavaró?
  Köszönöm segítő válaszát : Zilahi György ( e-mailben kapom? )

 20. Kiss Izabella

  Tisztelt Doktornő!
  Több mint 3 hete 37.0 – 37.3 közötti hőemelkedésem van.voltam nőgyógyásznál nem talált semmit… Nagyon fáj a hasam,hányingerem van,szédülök,az ízületeim…térd,boka,csukló…is nagyon fájnak. A vérképben 3 * jelölés van.
  Gamma -gt 131, C-reaktív protein 6.40. MPV 7.9,
  Az orvos mem tuja mi a bajom.,szeretett Curam duot..3 nap utan szörnyű hasmenésem lett….később a nőgyógyász írt fel Azi Sandoz 500mg…de semmi eredmény. 3 hét táppénz és ugyancsak fáj a hasam és hőemelkedésem van…
  Kérem irja meg ,hogy Ön szerint mi lehet a baj? Sajnos nem tudok aludni sem dolgozni nagyon hamar elfáradok mendentöl hányingerem van….főleg hús…húskészítmény..hal . Tej…ilyesmik.diétázom kekszet almát krumplit eszem…de ennek ellenére felpuffad a hasam es fáj.
  Előre is köszönöm válaszát! Köszönöm..Kiss Izabella

 21. T.A.

  Tisztelt doktornő!
  Jövő héten megyek húgyhólyagultrahangra, és éppen meglesz a mensesem. Érdekelne, hogy használhatok-e tampont, vagy az zavarná a “láthatóságot”.
  Előre is köszönöm a válaszát!

 22. Laszlo

  Tisztelt Doktorno!
  Azt szeretnem megtudni, hogy felesleges a hasi ultrahang ha szeretnem megtudni mekkora a koldokservem?
  Tovabba nem tudna megmondani, hogy valoban nincs mas modszer mint a mutet?

  Udvozlettel
  Pap Laszlo

 23. Koczánné Lengyel Anikó

  Tisztelt Doktor Nő!

  Hasi UH vizsgálatra kaptam időpontot. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a vizsgálat előtt vagy aznap kezdődik a menstruációm, attól el lehet végezni a vizsgálatot?
  Válaszát előre is köszönöm: Anikó

 24. id.Rozsinszky László

  Kedves Doktornő! A néma epekő műtétem óta,amit előbb laparoszkóppal próbálkoztak,majd hasi metszéssel távolítottak el( 1 db babszem nagyságút) állandó feszülést érzek jobb és baloldalon is..Elképzelhető-e,hogy epehólyag nem lévén a napi 1 liter epe gyulladásokat okoz a vastagbélben.A napokban volt harmadszor vastagbél tükrözésem.Minden egyes alkalommal polipokat távolítottak el. Most a legutóbbinál a befújt levegő nagyon nehezen távozott miközben falfehér lettem és szakadt rólam a víz.Ennek ellenére nem tartottak benn a kórházban.Egy óra múlva rendeződött a dolog,azonban ahogy elkezdtem enni ismét feszül a hasam és székletem sincs.Az epeműtét lassan kialakuló köldöksérvet is okozott. Tavaly volt egy gennyes vakbélgyulladásom,ami a köldöksérvet nagyobbá tette.Arra gondoltam,hogy a befúvott levegő sem tett jót ezért válthatott ki ilyen feszülési fájdalmat a tükrözéskor..Már alig van hasizmom a műtéti vágások miatt pedig fiatal koromban sokat tornáztam. Köszönöm,hogy meghallgatott! Tisztelettel Rozsinszky László

 1. középsugaras vizelet | HáziorvosBlog

  […] népszerűségnek örvendett az ultrahangos poszt, úgyhogy egy másik témát is szeretnék érinteni, mégpedig azt, hogy hogyan tehetünk a minél […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
A kevesebb néha több – gyógynövényi készítmények nyomában

Nem is gondolnánk, hogy a gyógynövényi készítményeken, amelyek kivonatokat tartalmaznak, a milligramm nem ugyanazt jelenti, mint egy szintetikus kémiai anyagot...

Close