«

»

Itt a tavasz, a szerelem és a fekélyek évszaka

Tavasszal ugrásszerűen megnövekszik a gyomortáji panaszok száma, és legutóbbi bejegyzésben úgyis bedobtam már ezt a témát, úgyhogy gondoltam, ma ezzel foglalkozunk részletesebben.

Az általában gyomorfekélyként emlegetett elváltozásoknak csak egy része valóban gyomorfekély. Ötször gyakoribb a gyomrot követő bélszakasz, a patkóbél (más néven nyombél) fekélyes megbetegedése. Mindkét betegség lényege, hogy vagy a sav túl sok, vagy a nyálkahártya védelme gyenge, ezáltal az egyensúly felborul, és az előbbi kimarja az utóbbit.

A kiváltó tényezők ugyanazok

A gyomorsav túltermelődéséért elsősorban a stressz felelős. A hát, derék, és egyéb mozgásszervi fájdalmakra előszeretettel szedett gyógyszerek, az úgynevezett nemszteroid gyulladásgátlók legjelentősebb mellékhatása a gyomornyálkahártya károsítása. Szintén fekélyt okozhat a Helicobacter pylori nevű baktérium, bár a  becslések szerint a világ népességének kétharmada fertőzött a kórokozóval. A többség azonban békésen éldegél vele, a fertőzöttek csupán 5-10 százaléka szenved fekélybetegségben. Ugyanakkor a fekélybetegek 90-95 százalékában fennáll a H. pylori fertőzöttség.

A Helicobacter kimutatásának lehetőségei:

  • Kilélegzett levegőből: A páciens éhgyomorra egy kapszulát vesz be. Ha baktérium a gyomorban jelen van, akkor az a kapszula tartalmát lebontja. A bomlástermék felszívódik és már 10-15 perc múlva a tüdőben kiválasztódik. Ekkor egy kis tasakba fújjuk ki a levegőt, amíg a teszten látható színjelzés meg nem változik /1-4perc/. Ezt a teszt-tasakot helyezik be a mérőkészülékbe.
  • Szövettani vizsgálat:  A gyomorból endoszkópos vizsgálat során vett mintát speciális festéssel kezeljük, mely láthatóvá teszi a baktériumokat a mikroszkópos vizsgálat során. Bár a tükrözést szeretné megúszni az ember, és szívesebben választana szuszogós megoldást, a tükrözés azért előnyös, mert láthatóvá tesz elváltozásokat, illetve lehetőség van beavatkozások elvégzésére, és szövettani kiértékelésre.
  • Szerológiai vizsgálatok: (a kezelés megindításához nem elég) Nyálból, vagy a vérből végzett teszt, mely könnyen és gyorsan kivitelezhető, de nem pontos, és nem specifikus. A nagy hátránya, hogy nem az aktuális bakteriális állapotot mutatja, hanem kb. az elmúlt fél-egy évre utal.

Panaszok és tünetek

A nyombélfekélyre jellemző az úgynevezett éhségfájdalom, azaz, hogy a beteg az éjszaka közepén vagy reggel fájdalomra ébred, ami akár egy kis nassolásra elmúlik. Míg a nyombélfekély elsősorban fiatalabbaknál lép fel, a gyomorfekély az ötödik ikszen túl gyakoribb, és az evés utáni fájdalom jellemzi. Gyomorfekélyes panaszok esetén addig nem szabad nyugodni, amíg a rákot megfelelő vizsgálatokkal ki nem zártuk (értsd: gyomortükrözés és szövettani mintavétel). Esetenként a fekélybetegség tünetmentesen alakul ki, és az első jel valamilyen súlyos szövődmény fellépése, úgy mint a gyomor kilyukadása vagy vérzés.

Fekélyek kezelése

A fekélyek kezelésében régebben elsősorban a diétát tartották fontosnak, mára azonban ezek a sémák eltűntek a gyakorlatból. A kávé, a dohányzás mindenesetre nem tesz jót, illetve a szénsavas üdítők is fokozhatják a panaszokat. Szintén elavultnak tekinthetők a savkötők, elterjedtek azonban a nyálkahártyán filmbevonatot képező szerek, melyek megvédik a savhatástól. A legkorszerűbbek az úgynevezett protonpumpagátlók, melyek – ahogyan a nevükben is szerepel – a savas vegyhatásért felelős H+ ionok gyomorba jutását akadályozzák meg. Szükség lehet ezen kívül a “helikopterbaktérium” antibiotikummal történő kiirtására is.

Ehhez a savas betegségcsoporthoz tartozik a nyelőcsőbe történő savvisszacsorgás, más néven reflux is. Ugyanúgy protonpumpagátlóval kell kezelni, de jövő héten megosztok még pár tippet reflux esetére is.


Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
kull
Kullancsvírus elleni oltások

Ejtsünk pár szót a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni oltásról, amelyekből kettő van forgalomban hazánkban. Általánosságban a vakcina azt jelenti, hogy...

Close