«

»

Két sors, egy diagnózis

Andrea a történet idején 45 éves négy gyermekes anya. Hasi fájdalmai jelentkeztek, melyek nem voltak előzmény nélküliek. Nyolc évvel korábban egy rutinműtét szövődményei miatt néhány hét alatt hatszor operálták a hasi szerveit, két hónapot feküdt intenzív osztályon. Szerencsésen felépült, majd évek múlva jöttek az újabb panaszok. Az diagnózis: vérrel teli ciszták és méhnyálkahártya-szigetek a petefészekben.

Vera első gyermekét éppen csak megszült, addig egészséges nő. A szülés után azonban sokáig és bőven vérzett, ezért többször is kórházba került. A kaparások és hormonális kezelések sem hoztak tartós megoldást, így végső kétségbeesésben az orvosok a méhnyálkahártya leégetése mellett döntöttek. Ennek ellenére sem szűnt meg a vérzés. A diagnózis: méhnyálkahártya szigetek a méh izomrostjai között.  Később bebizonyosodott, hogy ez nem a végső kétségbeesés volt még. Történt ugyanis, hogy egy napon Vera iszonyatos kínok közepette újra kórházba került olyan bő vérzéssel, hogy ott és akkor döntenie kellett: ha nem egyezik bele a méheltávolításba, a reggelt nem éri meg – így aztán a fiatalasszony méhét életmentő céllal eltávolították.

Andrea családtervezése kora, és meglevő nagyobb gyermekei révén már lezárt volt, ráadásul az orvosok azt mondták, hogy „ebbe a sokat operált hasba nem lehet többet belenyúlni, ezért ami elromolhat, azt egy füst alatt ki is veszik.” Ezzel ő is búcsút intett nemcsak a méhének, a petefészkeinek is.

A közös a két történetben a diagnózis maga: endometriózis. Endometriumnak nevezzük a méh belső falát borító szövetet, mely a ciklussal változik, és amely a menstruáció alkalmával leválik. Endometriózisnak pedig azt nevezzük, amikor a méh nyálkahártyája megjelenik olyan helyen, ahol egyébként semmi keresnivalója. Ez lehet maga a méh izomrostjai között (ilyen volt Verának), de máshol, a petevezetékben, petefészkeken, gátmetszés hegében, hashártyán is előfordulhat. Egészen bizarr esetben teljesen más helyen, akár a tüdőben vagy ízületekben is megjelenhetnek endometriumszigetek.

Endometriózis: a méhnyálkahártya szövete nem szokásos helyen jelenik meg

A betegség jellegzetessége, hogy teljesen jellegtelen tud lenni, ezért a benne szenvedőket sokszor hisztériásnak bélyegzik meg. (A krónikus kismedencei fájdalom miatt vizsgált nőknél végül mintegy 40-60%-ban találnak endometriózist.) Az eltévedt méhnyálkahártya-szigetek ugyanúgy viselkednek, mint a normális méh, azaz a hormonális változásra válaszolnak, és a menstruáció idején ugyanúgy véreznek. Ezért aztán, attól függően, hogy hol helyezkednek el, változatos fájdalmakat, feszülő érzést vagy vérzést okoznak, az elfolyni nem tudó vér esetenként kisebb-nagyobb cisztákban gyülemlik fel (például a petefészekben). A hasüregben levő csomók akár fájdalmas vizeléshez, székeléshez vezethetnek, a petevezetéket elzárók akadályozhatják a megtermékenyülést, vagyis meddőséget okozhatnak. Előfordulhat fájdalmas szexuális együttlét, derékfájás, fájdalmas menstruáció is.

 Honnan tudhatom, hogy endometriózisom van-e?

Gondolni kell rá. A tünetek szerteágazó mivolta miatt a diagnózis nehéz lehet, de a megoldás kulcsa, hogy a panaszok a ciklussal változnak, összefüggnek a menstruációval. Ezért hasznos lehet a panaszokról naplót vezetni.

Gyakran sor kerül laparoszkópos felderítésre (három lyukat vágnak a hason, egy a kamerának, kettő a szerszámoknak – legismertebb ez az eljárás az epehólyag-eltávolítás kapcsán). Ekkor az orvos áttekinti az egész hasüreget, hogy felfedje a csomók méretét, mennyiségét, hollétét. (A csomók száma és mérete egyébként nem függ össze a panaszok súlyosságával, sem a termékenységi esélyekkel.)

Mégis hogy került oda a méhszövet?

Erre több elmélet is van, egyik, hogy ugyebár a méh a petevezetékeken keresztül nyitott a hasüreg felé, és így néhány endometriumsejt „emigrálhat”. Másrészt a méhen végzett műtétek során az eszközökkel hordhatják szét a sejteket. A távoli helyeken való előfordulásban feltételezik a leszakadt sejtek vérrel való odakerülését, ezt embóliának nevezzük. Mások szerint pedig az endometriózis veleszületett állapot, vagyis csak úgy „lesznek” ezek a szigetek.

Mi történik, ha endometriózisom van?

Ez több tényező függvénye, egyrészt, hogy milyen a klinikai állapot. Verának például esélye sem volt a válogatásra, az élete függött a méheltávolítástól. De általában azért nem ilyen drasztikus a megoldás. A méhnyálkahártya-szigeteket (vagy legalább egy részüket) a felderítő laparoszkópia során is meg lehet lézerrel vagy elektromossággal szüntetni, vagy a nagyobb cisztákat el lehet távolítani.  Hogy mit, és milyen radikálisan távolítanak el, az a nő korától és családtervezési szándékától is függ. Középkorú, egyébként is hamarosan klimaxba kerülő nő esetén a petefészkeket is könnyebb szívvel el lehet távolítani, mint fiatal, családalapítás előtt álló betegeknél. Sor kerülhet hormonális kezelésre is, majd utána újra belenéznek a hasba, és eltávolítják a maradék elváltozást.

Az endometriózis általában nem gyógyul spontán. Rendkívül kellemetlen, de szerencsére nem halálos betegség. Legjobb, ha nagy tapasztalattal rendelkező centrumban gondozzák, ahol mind a sebésztechnikai megoldásokban, mind a hormonkezelés terén jártasak.

 

 

Forrás: Papp. Z.: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

  1. Szóró Ildikó

    Egy újabb, egyre gyakrabban előforduló nyavaja… Sajnos… Több ismerősöm is van, akiknél a közelmúltban derült ki. Viszont van jó példa is, egy kedves barátnőm tavaly esett át a műtéten, és most véééégre babát vár! :-)

  2. Ipolyi-Topál Gitta

    De, jó! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Újra itt :-)

Elnézést a hosszú eltűnésért, akik a Facebookon követnek értesülhettek róla, hogy gyarapodtunk, úgyhogy három napig hármas-egyesként tengettem napjaim a magyar...

Close