«

»

Az igazi fitymaszűkület

A levelesládából:

“Hali.
Azt szeretném kérdezni hogy azt nem lehetne valahogy orvosi beavatkozás nélkül megoldani hogy a fitymámról nem jön fel a bőr. Sem nyugalmi,sem merev állapotban…egy kicsit sem… Mikor két kezemmel megfogom a bőrt a péniszemen, és felhúzom, nagyon kicsi a lyuk rajta…nem is csuda hogy  a makkom nem fér ki rajta… de mikor maszturbálok minden oké,és nem fáj semmi… Ez ellen mit lehetne tenni?”

Látható, hogy a levélíró egy kamasz fiú. A tegnapi posztban elmondtam, hogy a fitymaletapadás csecsemőknél normális és beavatkozást nem igénylő dolog. A levél viszont a klasszikus fitymaszűkületet írja le, vagyis hogy annyira kicsi a luk rajta, hogy nem lehet hátrahúzni.

Csecsemőknek is lehet egyébként veleszületett fitymaszűkülete, ezt mindenképpen el kell különíteni a letapadástól, mivel az igazi fitymaszűkület  megoldása csecsemőkorban is műtéti.

Ha a fitymaszűkület nem veleszületett, akkor úgy mondjuk, hogy szerzett. Ennek fő okai:

  • iskolás kor kezdetén vagy kamasz korban jelentkező fitymaszűkületet ismeretlen ok, valamilyen bőrbetegség okozhatja.
  • az anya vagy orvos húzogatta vagy rángatta a fitymát, és az hegesen gyógyult
  • cukorbetegség esetén gyakori a fityma heges szűkülete, főleg ha kezeletlen.

Szövődmények

Ha a fityma szűk, akkor a váladék (smegma) felgyűlik alatta, és gennyes fertőzések forrása lehet. Emellett lehet fájdalmas a szexuális élet.  Elhanyagolt eseteknek következménye a sokszorosan gyakrabban előforduló pénisz-, illetve fitymarák.

Megoldás

A fitymaszűkület megoldása műtéti. Vagy megplasztikázzák, vagy teljesen el is távolítják a fitymát, ezt urológus (vagy kisebbeknél a gyereksebész) dönti el az adott kép alapján. Egynapos sebészeti ellátás keretében megoldható a dolog. A beavatkozások után érdemes egy hónapig tartózkodni a szexuális élettől, sportolástól. A műtéti heg 3-6 hónap múlva vékonyodik el.

Végezetül egy táblázat a fitymaletapadás és a fitymaszűkület összehasonlítására:

Fitymaletapadás

Fitymaszűkület

 érintettek  0-3 évesek  bárki
 ok  a magzati korban a fityma és a makk nem különül el, ez az összetapadás fokozatosan oldódik. veleszületett
szerzett: hegesedés, cukorbetegség
tünet a fityma nem húzható hátra,
de a csecsemő jól pisil, gyufaszál vastagságú sugárban.
 a fityma nem húzható hátra, vizelés során pedig megtelik a fityma mint egy vízzel telt lufi, és a vizelet cseppekben vagy vékony sugárban ürül.
megoldás a fitymát békén kell hagyni
2-3 éves korban szteroidos krém,
3 éves kor után speciális érzéstelenítés mellett az orvos egy gömbölyű végű eszközzel elválasztja a fitymát a makktól
 műtét

Kedves Szerkesztőségek, a táblázat (és a cikk is) saját munka, ha átveszitek, kérnék szépen forrásmegjelölést és linket. De legjobban akkor örülök, ha írtok előtte.
br

LETÖLTÖTTED MÁR A FÜTYIÜGYI KISOKOST? Kattints!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Az anyukákat csak a fityma érdekli :)

Szóval Fütyi-hét ide, meghirdetett témakörök oda, az anyukákat tényleg csak a fityma érdekli, ebből a témából több levelet is kaptam....

Close