«

»

Az igazi fitymaszűkület

A levelesládából:

“Hali.
Azt szeretném kérdezni hogy azt nem lehetne valahogy orvosi beavatkozás nélkül megoldani hogy a fitymámról nem jön fel a bőr. Sem nyugalmi,sem merev állapotban…egy kicsit sem… Mikor két kezemmel megfogom a bőrt a péniszemen, és felhúzom, nagyon kicsi a lyuk rajta…nem is csuda hogy  a makkom nem fér ki rajta… de mikor maszturbálok minden oké,és nem fáj semmi… Ez ellen mit lehetne tenni?”

Látható, hogy a levélíró egy kamasz fiú. A tegnapi posztban elmondtam, hogy a fitymaletapadás csecsemőknél normális és beavatkozást nem igénylő dolog. A levél viszont a klasszikus fitymaszűkületet írja le, vagyis hogy annyira kicsi a luk rajta, hogy nem lehet hátrahúzni.

Csecsemőknek is lehet egyébként veleszületett fitymaszűkülete, ezt mindenképpen el kell különíteni a letapadástól, mivel az igazi fitymaszűkület  megoldása csecsemőkorban is műtéti.

Ha a fitymaszűkület nem veleszületett, akkor úgy mondjuk, hogy szerzett. Ennek fő okai:

  • iskolás kor kezdetén vagy kamasz korban jelentkező fitymaszűkületet ismeretlen ok, valamilyen bőrbetegség okozhatja.
  • az anya vagy orvos húzogatta vagy rángatta a fitymát, és az hegesen gyógyult
  • cukorbetegség esetén gyakori a fityma heges szűkülete, főleg ha kezeletlen.

Szövődmények

Ha a fityma szűk, akkor a váladék (smegma) felgyűlik alatta, és gennyes fertőzések forrása lehet. Emellett lehet fájdalmas a szexuális élet.  Elhanyagolt eseteknek következménye a sokszorosan gyakrabban előforduló pénisz-, illetve fitymarák.

Megoldás

A fitymaszűkület megoldása műtéti. Vagy megplasztikázzák, vagy teljesen el is távolítják a fitymát, ezt urológus (vagy kisebbeknél a gyereksebész) dönti el az adott kép alapján. Egynapos sebészeti ellátás keretében megoldható a dolog. A beavatkozások után érdemes egy hónapig tartózkodni a szexuális élettől, sportolástól. A műtéti heg 3-6 hónap múlva vékonyodik el.

Végezetül egy táblázat a fitymaletapadás és a fitymaszűkület összehasonlítására:

Fitymaletapadás

Fitymaszűkület

 érintettek  0-3 évesek  bárki
 ok  a magzati korban a fityma és a makk nem különül el, ez az összetapadás fokozatosan oldódik. veleszületett
szerzett: hegesedés, cukorbetegség
tünet a fityma nem húzható hátra,
de a csecsemő jól pisil, gyufaszál vastagságú sugárban.
 a fityma nem húzható hátra, vizelés során pedig megtelik a fityma mint egy vízzel telt lufi, és a vizelet cseppekben vagy vékony sugárban ürül.
megoldás a fitymát békén kell hagyni
2-3 éves korban szteroidos krém,
3 éves kor után speciális érzéstelenítés mellett az orvos egy gömbölyű végű eszközzel elválasztja a fitymát a makktól
 műtét

Kedves Szerkesztőségek, a táblázat (és a cikk is) saját munka, ha átveszitek, kérnék szépen forrásmegjelölést és linket. De legjobban akkor örülök, ha írtok előtte.
br

LETÖLTÖTTED MÁR A FÜTYIÜGYI KISOKOST? Kattints!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Az anyukákat csak a fityma érdekli :)

Szóval Fütyi-hét ide, meghirdetett témakörök oda, az anyukákat tényleg csak a fityma érdekli, ebből a témából több levelet is kaptam....

Close