«

»

Az anyukákat csak a fityma érdekli :)

Szóval Fütyi-hét ide, meghirdetett témakörök oda, az anyukákat tényleg csak a fityma érdekli, ebből a témából több levelet is kaptam.

Régen ugyebár az volt, hogy húzogassuk a fitymát, és ha elég barbár orvoshoz sikerült kerülni, az fel is tépte a gyereknek, hogy véglegesen megoldja a kérdést (természetesen bármiféle fájdalomcsillapítás nélkül).
De mit mond a tudomány mai állása?

Letapadás ≠ szűkület

Azt kell első sorban tisztázni, hogy a fityma letapadása, vagyis hogy a fityma bőre és a makk összetapad, az nem fitymaszűkület, bár igaz, hogy a fitymát ebben az esetben sem lehet hátrahúzni.

Ez tehát nem szűkület abban az értelemben, hogy maga a fityma elég bő (lesz majd), csak még nem mozdul el a makkon. (A magzati korban a fityma és a makk még össze van nőve, és ez fokozatosan oldódik fel.) Maga a nyílás az, ami szűknek látszik. A fiúcsecsemők 80 százalékának 6 hónapos korig nem húzható vissza a fityma, egy éves korú fiacskáknak már csak 20 százalékánál van letapadás.

Teendő?

Két éves korig nem kell foglalkozni vele, magától megoldódhat. A napi tisztálkodáshoz természetesen amennyit enged, óvatosan vissza lehet húzni, de sem húzoGATni, sem rángatni nem kell. Ha nagyon húzgálod és bereped, akkor  a heg miatt valódi szűkület fog kialakulni.

2-3 éves korban, kisebb fokú letapadások szteroidtartalmú kenőcsökkel megszüntethetők.  Ezt orvosnak kell javasolnia az adott helyzetet felmérve, és a kenőcs maga is receptköteles.

Ha nagyon csúszunk ki az időből, és még mindig nagy a letapadás, vagyis szűk a nyílás, akkor egy speciális helyi érzéstelenítő krém használata mellett az orvos egy gömbölyű végű eszközzel óvatosan elválaszthatja a fitymát a makktól. Fájdalomcsillapítás nélkül nem nyúlunk így fütyihez! Remélhetőleg a régi széria nem praktizál már, de bárki is felajánlja, hogy megoldja a fütyikérdést, kérj alapos tájékoztatást, hogy mi fog történni, mielőtt beleegyezésedet adod.

Ha ez megvolt, 3-4 éves gyermeket már meg lehet tanítani a hímvessző tisztán tartására, és a fityma visszahúzására. Egyébként a sejtes összetapadásnak a mai elmélet szerint védő szerepe van, pont azért, mert a pelusosoknál nagyobb lenne a váladékpangás, fertőződés veszélye, és ezért is nem kell sietni a fityma felszabadításával.

Az igazi szűkület egyébként abban különbözik a letapadástól, hogy itt tényleg szűk a nyílás, vagyis amikor a kisfiú pisil, először a fityma olyan lesz, mint egy vízzel töltött lufi, és abból vékony sugárban vagy cseppenként jön tovább a vizelet. (Letapadásnál nincs ez a jelenség)

LETÖLTÖTTED MÁR A FÜTYIÜGYI KISOKOST? Kattints!

Gyermekorvos-továbbképzés, Dr. Szabó László gyermeknefrológus
Dr. Bűdy Tamás gyermeksebész: link
br

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

2 pings

 1. Fanni

  Leírom ide a mi sztorinkat, hátha segít valakinek.
  Nagyobbik fiamnál történt kb 11 hós korában, hogy egész hajnalban csak ordított, de érdekes módon nem folyamatosan, hanem néha jobban, néha kevésbé. Reggel alig volt pisi a pelusban, amit utólag értettem meg miért, mindenesetre neki minden reggelre kőkemény tele pelusai voltak, mert éjjel nagyon sokat szopott-és pisilt.
  Aznap épp dokinénihez mentünk, ahol szintén nagyon nyűgös volt és -se előtte se utána soha ilyet- nagy ordítás közepette odapisilt a vizsgálóasztalra. Még ekkor sem gondoltunk kuki gondra.
  Estére viszont feldagadt és láthatóan valami genny-szerű jött belőle. Mivel nem akartam megint egy ilyen éjszakát- meg képzeltem, hogy fájt neki, elmentünk ügyeletre.
  A nagy nagy szerencsénkre M. u-i kórházban volt ügyelet ott is egy nagyon tüneményes (és bár régi praktizáló, őszes ;-) de normális) dokibácsi volt.
  Mondta, hogy a szűkület miatt összegyűlt ott a minden, ezt finoman egy Bethadinos oldattal kimosták. Azt mondta, egy év múlva menjünk kontrollra, mert még pici baba (fütyi véglegesítéshez) és addig változhat.
  Nem változott. Az övé úgy nézett ki, hogy nem csak szűkület volt, hanem tulajdonképpen volt néhány mm “felesleg” a makkon felül,tehát a bőr hosszabb volt, mint a kuki, plusz szűk. Így mikor finoman hátra húztuk, az nem hátra ment, hanem mint egy virág “kinyílt” (kis csőre lett) és meg is állt a szűkületnél.
  No, neki így 1.5 évesen műtét volt, reggel mentünk, este jöttünk (mert nem hányt, de ő csak cicit fogadott el, vizet nem, amit hála égnek megengedtek), és neki levágták ezt a felesleget így tulajdonképpen olyan a fütyije, mint annak eredetiben lennie kéne, nincs szabadon a makkja, mint ahogy az körülmetélés után lenni szokott.
  Kisöcsijének is úgy tűnik ez a helyzet, bár neki születése óta rugalmasabbnak tűnik, mint anno bátyjának. Ősszel megyünk, meglátjuk…
  (természetesen nem huzogatjuk/tuk pici babának, csak épp hogy, hogy ott is kilötyköljük a pisit stb fürdéskor).

 2. Eva

  Megusmertem egy 47 eves ferfit akinek a fitymajan a bőr letapadt.Ez valoban hordoz fertozest?even a korba erdemes ezt orvosolni?

 3. Dávid

  14 éves vagyok és elégé kicsi a péniszem(és hozzátenném nem tudom annyira felhúzni csak éppen hogy kilátszódik a makk, illetve úgy érzem mikor megtapintom a péniszem alját mind ha az folytatódna a bőr alatt) Ez lehet a letapadás illetve lehet a túlsúly mint kiváltó ok?

 1. Az igazi fitymaszűkület | HáziorvosBlog

  […] « Az anyukákat csak a fityma érdekli :) […]

 2. Kérdések és válaszok fütyiügyben » HáziorvosBlog | HáziorvosBlog

  […] gyulladt állapotban a sajátját! Ha nem húzható vissza 8 hónapos korban, az nem baj, ahogyan ebben a posztban is írtam. De ha nagyon izgulós vagy, megmutathatod gyermeksebésznek vagy gyermekurológusnak, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Kullancseltávolítás – otthon is megoldható

Tudom, hogy a rák egye ki a belét minden lusta dög dokinak, hiszen mi arra esküdtünk, hogy segítsünk, de a...

Close