«

»

Agyhártyagyulladás elleni oltások

A Facebook oldalon többen kérdeztétek, hogy kell-e emlékeztetőt adni a a Meningococcus, vagyis a fertőző agyhártyagyulladás elleni oltásból, úgyhogy most összeszedem nektek, mert zavaros az egész.

Alapok

A Neisseria meningitidis nevű baktérium nem túl sok embert betegít meg évente, de azokat eléggé halálosan. Ezt szaknyelven úgy mondják, hogy kicsi a kontagiozitás, vagyis fertőzőképesség, de nagy a letalitás, vagyis a már betegek között  nagy a halálozási arány. Szokták kérdezni, hogy “mekkora az esélyem, hogy elkapom?” arra utalva, hogy kicsi. Ez igaz. De mekkora az esélyed, hogy meghalsz, ha már elkaptad? Nagy.

Kisgyermekeket és egyébként egészséges fiatal felnőtteket érint leggyakrabban. (Szomorú aktualitást ad a cikknek a legutóbbi tragédia.)

Személy szerint az oltást akkor adattam be magamnak és a gyerekeimnek is, amikor a rendelőben találkoztam egy 22 éves lánnyal, aki két nap múlva már nem élt. (A harmadik gyerekemnek meg ma délután adta be a nagymama.)

Technológiailag kétféleképpen lehet gyártani az oltásokat, nem akarlak untatni benneteket, de ennek a két szónak jelentősége van: poliszacharid és konjugált. Azért van jelentősége, mert a poliszacharidot újra kell oltani, a konjugáltat meg mai tudásunk szerint nem.

Több fajtája is van a Neisseria meningitidis baktériumnak, ezeket szerocsoportnak nevezzük, és betűvel jelöljük: A, B, C, W, Y szerocsoport létezik. Ezek közül a B ellen nincs még oltás.

Választható, tehát fizetős oltás. Van, amelyiket két éves kor alattiak számára támogatott áron meg lehet venni.

Ezeket a tényezőket foglaltam nektek táblázatba. Az árak a pharmindex-online adatbázisból és a házipatika.com-ról származnak (2013), nem száz százalék a pontosságuk, és némely készítmény szabadáras, vagyis a patika határozza meg.

Oltások

 

Oltás neve  Szerocs.  Korosztály  újraoltás szükséges? Ár
 Menveo  A C W Y  2 éves kortól  nem  14805
 Mencevax  A C W Y  2 éves kortól  igen  4952
 Nimenrix  A C W Y  1 éves kortól  nem  ?
Meningitec C 2 hónapos kortól nem
egy év alattiaknál: igen
6468
két éves kor alatt támogatott ár: 1940
Neisvac-C C 2 hónapos  kortól nem
egy év alattiaknál: igen
6959
támogatott: 2260
Meningo A+C A C 2 éves kortól igen, 2-4 év múlva ?

Ha hasznos volt, add tovább!

Fotó kredit: ZaldyImg, Forrás: Flickr.com

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

GYERE TANFOLYAMRA!: → jobbulast.com

Szólj hozzá!

hozzászólás

24 comments

Skip to comment form

 1. Dobos Zsuzsa

  Kedves Gitta! Engem az érdekelne, hogy ha a kisfiam (most 18 hónapos) már megkapta a Meningitec oltást, attól még kaphat Nimenrix vagy Mencevax oltást is? Mert azok több szerocsoport ellen is védenek, így lehet, hogy érdemes lenne beadatni. Köszi a választ, Zsu

 2. Éva

  Köszönöm az összefoglalót, nagyon hasznos!
  Kár hogy az orvos nem mondja el ha kérdezzük :( Neis vac c-t kaptak a gyerekek érdemes Mencevax-al utánaoltatni?
  Köszönöm!
  Éva

  1. nori

   Kedves Gitta!
   Szeretnék én is kérdezni. Jelenleg 2 éves kislányom neisvac c oltást kapott csecsemő korában.
   Érdemes e neki beadatni és lehet e olyat, ami több törzs ellen is véd(A W Y)?
   Ha igen, melyiket?
   Köszönöm előre is a segítséget!
   Nori

 3. Dóra

  Kedves Gitta!
  Érdeklődnék,hogy 16. hós kisfiamnak a Nimenrix-oltás beadatásán gondolkodom,mert most ezt javasolta az orvosunk a Neivax-C helyett.
  Mennyire új és kitapasztalt ez az oltás?Mellékhatásai?
  Válaszodat előre is köszönöm,Dóra

 4. Gitta

  A kérdésekre e-mailben válaszoltam :)

  Gitta

 5. Kertész Eszter

  Szia Gitta!
  A Nimenrix nevű oltásról szeretnék érdeklődni.
  Petra lányom jövő hónapban lesz 18 hónapos, és a fent említett oltást ajánlotta a védőnő és doktornő egyaránt.Nagyon tanácstalan vagyok már az oltásokkal kapcsolatban, nem tudom, hogy jót vagy rosszat teszek e vele,az ember annyi mindent hall,olvas.
  Mennyire új és kitapasztalt ez az oltás?Mellékhatásai?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Üdv.:Eszter

 6. Szendrei Anita

  Szia Gitta!

  A kisfiam 1 éves elmúlt 3 hónappal amikor a Menjugate oltást kapta, a kislányom 5 éves múlt 1 hónappal az oltás beadásakor.
  Most a fiam 6 éves a lányom pedig 10 éves múlt. A Doktornénink szólt, hogy a fiamat újra kellene oltani /a lányomat elegendő jövőre/. A Nimenrix oltást javasolta nekünk. Mivel ez egy viszonylag új oltóanyag ezért tanácstalan vagyok a beadását illetően.
  Milyen tapasztalatok vannak az új oltással kapcsolatban?
  Ha a menjugate konjugált oltás, akkor miért kell újra oltani a gyereket?

  Köszönöm a válaszodat!
  Anita

 7. Berkes Csilla

  Kedves Gitta!

  Kisfiam 2éves múlt szeptemberben,még nem kapott semmilyen védőoltást a Meningococcus ellen. A doktornőnk az Új Menveo-t ajánlotta neki,ami 4komponensű (A,C,W-135,Y) konjugált oltóanyag. Azonban több helyen is olvastam róla,h az csak 11éves kortól ajánlott. Önnek mi a véleménye róla? Maradjunk inkább a Meningitec-nél?

  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdv.Csilla

 8. Mátrai Erika

  Kedves Gitta!

  Kisfiam 15 hónapos megkapta korábban a Menjugate oltást 2x. Érdeklődöm, hogy most a Mimenrix-t érdemes beadatnom? Ugyanez vonatkozik a 6,5 éves Kisfiamra is, hogy Ő is piciként megkapta a Menjugate oltást, érdemes-e neki is beadatni a Minerix oltást?
  Vannak-e már tapasztalatok ezen új oltóanyaggal kapcsolatosan?

  Nagyon köszönöm

  Mátrai Erika

 9. Panka

  Kedves Gitta!
  Érdeklődök, hogy mik a tapasztalatok a Nimenrix oltással kapcsolatban, szükséges ez az oltás vagy “elég” a C típus elleni? Kisfiam 22 hós, köszönöm.

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   válaszolok mailben

 10. Zsófi

  Kedves Gitta!

  Szeretném megkérdezni, hogy van-e információd a B szerocsoport elleni oltóanyagról. az Origón olvastam, hogy ez ellen is létezik már ellenanyag. Mi most készülünk beoltatni a gyerekeinket. Van egy majdnem 3 és egy 10 éves fiunk. Mit javasolnál?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Zsófi

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   Létezik, de még csak a rizikócsoportoknál “rutinszerű”, pl. bakteriológiai laborokban, intenzív osztályon dolgozóknál. Egyelőre nagyon drága lesz, itt tudsz róla részletesebben tájékozódni:
   http://www.hgye.hu/hirek/itt-a-meningococcus-b-elleni-vedooltas/

 11. Peter

  Kedves Gitta!

  Meningitec C oltást kapott a kisfiúnk, a kérdésem nekem is az, hogy szerinted érdemes-e beoltatni újra egy másik oltóanyaggal, ami több szerocsoporttal szemben véd?

  Válaszodat előre is köszönöm.

  Peti

  1. Gitta

   Szia,

   konzultáltam gyerekorvossal is az ügyben, az ő álláspontja az, hogy szuper, hogy most védve van C-re hiszen ez a leggyakoribb, és majd ha kamasz lesz, (sőt esetleg kollégiumba kerül vagy külföldre utazik) akkor a négykomponensűvel újra be lehet oltani.

 12. Peter

  Kedves Gitta, köszönöm a gyors és megnyugtató válaszát.

 13. Panka

  Szia Gitta!

  Köszönöm a mailes válaszod, még azt kérdezném, hogy mennyire kiforrott ez a Nimenrix oltás, mivel ez újabb kicsit félek tőle…Köszönöm

  1. Gitta

   Szia,
   Mivelhogy engedélyezve van (gyerekekre is), a fejlesztők és az erre hivatott szervek biztonságosnak találták. Természetesen lehetnek nem várt következmények, ahogy bármelyik gyógyszernél.
   A kérdésed abszolút helyénvaló, mert a használat során gyűlik a további tapasztalat. Folyamatosan lehet visszajelezni egyébként a gyógyszerekkel kapcsolatosan (farmakovigilancia), és ez alapján módosítják, hogy mit tudunk róla.

 14. nori

  Kedves Gitta!
  Szeretnék én is kérdezni. Jelenleg 2 éves kislányom neisvac c oltást kapott csecsemő korában 2 x.
  Érdemes e neki beadatni így utólag és lehet e, ami több törzs ellen is véd(A W Y)?
  Ha igen, melyiket?
  Köszönöm előre is a segítséget!
  Illetve szívesen veszem, ha megírod a véleményed, hogy az új, B típus ellen védő oltást érdemes e beadatni neki. Nagyon aggódós vagyok :(
  köszönettel:
  Nori

  1. Gitta

   Egy külön posztban válaszoltam ezekre, itt tudod elolvasni: http://haziorvosblog.hu/gyermekbiztonsag/ti-kerdeztetek

   A B-vel az a helyzet, hogy egyelőre kb 70 százalékos védettséget ad, ami nem túl nagy. Én nagyon bízom benne, hogy még fejlődik ez tovább (és persze, hogy olcsóbb lesz.)

   1. Nori

    Koszonom szepen a valaszt.
    Meg egy kerdesem van, ha most megkapja de lesz kesobb jobb es 100 os vedettseget ado oltas, akkor azt megkaphatja.
    Kerdes mennyit kell ra varni. Most 2 eves, egyre inkabb azon vagyok beadatom, mert ha megis megkapja meghalhat.

 15. Gaborne

  Jo napot kivanok szeretnek erdeklodni hogy agyhartyagyulladas van a paromnak szedi az antibiutikimot lazcsilapiot es ithon van faj a feje

 16. Nagy Julianna

  Kedves Gitta!

  A lányom decemberben kapta meg a Bexsero védőoltás 1. részletét, februárban esedékes az emlékeztető oltás. Viszont mivel hiány alakult ki az oltószerből, ezért csak márciusban tudják beoltani. Kérdésem, hogy van-e valamilyen hátránya annak, hogy kettő helyett három hónap van a két oltás között?

  Köszönöm a választ.

  Üdvözlettel:
  Nagy Julianna

 17. Klaudia

  Kedves Gitta!

  Ne haragudj a zavarásért! A NeisVac oltással kapcsolatban írnék! Eddig azt hittem, hogy a gyermekem oltásainál minden rendben, ahogy a doktornőnk javasolta váltottuk ki és adattuk be az oltásokat. Most olvasom, hogy a NeisVac-nál nem kell többszöri emlékeztető oltás. Az én gyerekem már egy halommal kapott belőle (NeisVac-C: 5,5 hónaposan, 7,5 hónaposan, Neisvac: 2 éves 9 hónaposan, NesVac-C: 2 évesen és 11 hónaposan, NeisVac-C: 13 évesen). Normális ez? Hogy kell pontosan adni ezt az oltást?

  Köszönöm:
  Klaudia

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Okozhat-e egészségkárosodást világnézet?

Most, hogy a szamárköhögés-járvány miatt kissé fókuszba került a Waldorf-iskola és az oltásmegtagadás, gondoltam, bemutatom nektek azt az eszmerendszert, melyen...

Close