«

»

Csókolózási betegség

plussEBVA mononukleózist, vagyis Pfeiffer-féle mirigylázat az Ebstein-Barr vírus okozza (kisebb arányban citomegalovírus; CMV). Az EBV főképp az orr, a száj és a garat hámsejtjeit, valamint a B-limfocitákat támadja meg.

Nyugat-Európában a lakosság majdnem száz százaléka (>95%) átesett már harminc éves kora előtt a fertőzésen, többnyire észrevétlenül.

A kórokozó nyállal terjed, ezért óvodában és kamaszkorban leggyakoribb a megfertőződés higiéniai okok (pl. egymás után ivás) és csókolózás miatt. Kissing disease-nek, is nevezik, ami kétségkívül romantikusabb, mint a Pfeiffer-féle mirigyláz. Jobb elkapni ovis korban, mert ilyenkor rendszerint tünetmentesen lezajlik. (Persze, a betegség prevenciója nem az, hogy csókolózni kell az óvodában…)

Klasszikusan úgy néz ki, hogy

torokgyulladás + láz + nyirokcsomó-duzzanat

A tünetek sokáig elhúzódhatnak, egy-két hétig is tarthat a láz, és akár egy hónapig is fennállhat nyirokcsomó-duzzanat.

 Nem klasszikus formák:

 • testszerte nyirokcsomó-megnagyobbodással járó
 • kiütéses: a szájpadláson foltok keletkeznek (ritka)
 • májat érintő: sárgasággal járó májgyulladás

 

Az orvosnak el kell tudni különítenie a más típusú torokgyulladásoktól, mert ebben a betegségben nem adható aminopenicillin. (Nem állhatom meg, hogy a többi náthás, torokgyulladással járó betegségben is legtöbbször fölösleges az antibiotikum.) Ha gondolunk az EBV-re, akkor egy laborvizsgálattal simán igazolni lehet (vagy kizárni).

Általában szövődménymentesen lezajlik, “csak” rendkívül kellemetlen, kifejezett elesettséggel jár. Tüneti kezelésre, vagyis láz- és fájdalomcsillapításra van szükség. Ha sárgaság is fellép, akkor úgyis kéz beveszi a dolgokat belgyógyász, de ez egyrészt ritka forma, másrészt általában ez is “eseménytelen” (már ha lehet ezt a szót használni egy ilyen ramaty betegségre).

Viszont ha BÁRMI furát észlelsz egy mononukleózis után (tartós láz, hasi fájdalom, vérzékenység, kiütések, érzészavarok, izomgyengeség, stb.), jelentkezz orvosnál! Lehetséges, hogy valami szövődmény lépett fel.

 Amikor eléggé baj az EBV:

Szervátültetés miatt mesterségesen legyengített immunrendszer (immunszupresszió) és AIDS esetén a fertőzött B-limfocitákat nem tudják az egészségesek likvidálni, így ezek korlátlan szaporodásnak indulhatnak. Ezt B-sejtes limfómának nevezzük.

Megtalálhatók EBV-vel fertőzött sejtek orrgarati rákokban és az úgynevezett Burkitt-limfómában is. De ha átestél egy mononukleózison, ne rettegj, hogy torokrákban fogsz elpatkolni. Az, hogy megtalálták ilyen daganatokban, az nem azt jelenti, hogy egyenes következmény a rák, hanem arra utal, hogy a vírus hozzájárul effajta daganatok kialakulásához (kofaktornak nevezik).

Kép: giantmicrobes.com

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Algernon

  A teniszezőket miért üti ennyire ki ez a betegség? :)
  http://sporthirado.hu/cikk-tenisz-federer_betegseg_hatraltatta_az_aszt-38860

 2. Ipolyi-Topál Gitta

  Szegénykék :) Mindenkit kiüt, csak ő róluk írnak is. Tudok olyat, akinek elúszott egy éve az egyetemen egy ilyen miatt

 3. c

  Én azt szeretném megkérdezni, hogy terhes nők fertőződése milyen következményekkel járhat? illetve h meddig fertőz valaki… köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
B-vitamin készítmények összehasonlítása

Egyszer régebben már összehasonlítottam milligramm szerint a terhesvitaminokat. Most a B-vitamin készítményeket nyálaztam át, és jómagam is meglepődtem, 71-szeres dóziskülönbségek...

Close