«

»

Ha Ásóka mondja….

Jaj, nagyon nehezen vettem rá magam erre a bejegyzésre. Rengeteg fajta gomba van, csomó hatóanyag, és számos kiszerelés. De most megpróbálom leegyszerűsíteni a bonyodalmat.

Vannak tehát felszínes gombafertőzések, és szisztémás, vagyis az egész szervezetet megbetegítő gombafertőzések. Ez utóbbiak főként csökkent immunitásúakban (AIDS, transzplantáció, stb.) fordul elő, úgyhogy nem éppen vény nélküli esetek.

A felszíni gombás fertőzések

érinthetik a bőrt vagy a körmöket (a hüvelyt lásd lejjebb). Ezeket a fertőzéseket kezelhetjük csak felszínen, krém, lakk, spray formájában, vagy kiegészíthetjük tablettával. A tablettás megoldás minden esetben vényköteles.

Körmök esetében a legtöbb beteg számára a sikeres kezelés időtartama általában 6-12 hét. A lábujjköröm lassabban nő, ezért legalább 12 hetes terápia javasolt, bár néhány beteg esetében 6 hónapig terjedő kezelés is szükséges lehet.

Elég sok vény nélküli cucc van forgalomban, én azonban azt javaslom, legalább egyszer mutasd meg bőrgyógyásznak az elváltozást (nem kell beutaló!).

Miért?

  • legyen rendben a diagnózis – Mi van, ha nem gomba? (körömnél oké, de bőrön elég könnyű melléfogni)
  • ha körömgombáról van szó, tablettával gyorsabb lehet a gyógyulás.
  • harmadrészt felszíni kezelésre is fel tud írni kombinált készítményt.

Kombinációk

A szteroiddal kombinált krémek, kenőcsök gyorsabban megszüntetik a panaszokat, felerősítik a gombaölő alkotórész hatását (mivel gátolják a bőrből való kiürülését).

Láttam két érdekes grafikont: az egyik az egy főre jutó gombaölő-fogyasztás volt, a másik a kombinált készítmények aránya különböző európai országokban. A lényeg, hogy azokban az országokban, ahol a kombinált készítményeket részesítik előnyben (vagyis orvos is látja a beteget, és ő írja fel), kevesebb az antimikotikum-felhasználás, vagyis úgy tűnik sikeresebb a kezelés.

 Ha Ásóka mondja…

A Facebook-ra is kitettem egy fotót, hogy a gombaölő szerek fogyása arányban áll a reklámozással. Ez érdekes, mert addig nem zavar minket a gomba, amíg a tévében nem mondják, vagy mi?*

Gombaölő szerek piaca: nagyobb a fogyás, ha tévében megy a reklám

Hüvelygomba

A hüvely gombásodását rendszerint a normálisan is jelenlevő baktériumflóra felborulása okozza. Nagyon-nagyon óvatosan mondom, hogy a Candida okozza, mert szegény Candidára már mindent ráfognak, de ezt most pont tényleg ő okozza. DE! A különféle candida-fajok normálisan is jelen vannak az ember bőrén és nyálkahártyáin, szóval úgy alapból egyáltalán nem irtandók.

Gyakran arról van szó, hogy valamilyen torok vagy egyéb fertőzésre szedett antibiotikum kiirtja a hüvely normális baktériumflóráját, és a Candida túlszaporodik, és panaszokat okoz. (Hormonpótlás vagy csökkent immunitás is vezethet gombásodáshoz.)

Két dolgot tudok erre mondani. Nem kell feleslegesen (sima megfázásban) antibiotikumot szedni, de ha mégis szükséges, és tudod, hogy azonnal nőgyógyászati panaszaid vannak ilyenkor, akkor egyúttal írass hüvelygomba elleni készítményt is.

Ha nem notórius gombásodó vagy, hanem új keletű panaszaid vannak, akkor ne kenj mindenfélét magadra, hanem mutasd meg szakorvosnak.

Egy szó mint száz, rendben van, hogy vény nélküliek ezek a cuccok, de azért a szakma nincs oda az öngyógyszerelésért, ami a gombás fertőzéseket illeti.

 

*Egyébként pont az Ásókás reklámnál nem mondanak terméknevet, mert tablettáról van szó, vényköteles cuccot meg nem lehet hirdetni.

Ha többet szeretnél tudni betegségek otthoni kezeléséről, tévében hirdetett gyógyszerekről, iratkozz fel a minisorozatra ide kattintva>>

Forrás:

Háziorvos Továbbképző Szemle 2012. 5. sz

Phamindex-online (csak regisztrált felhasználóknak)

 

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Te állod a savad?

Tudom, a gombaölőket kértétek, de alkotói válságomat élem, úgyhogy hadd írjak olyat, amihez ihletem van, így három hét után. Szóval...

Close