«

»

7+1 nyári tudnivaló

Készítettem egy listát a legfontosabb nyári tudnivalókról. Persze minden szájt nyomja most ezeket a témákat, de talán van benne olyan, amit még soha nem hallottál.

 1. Most akkor melyik okoz bőrrákot?

 A napsugárzás különböző hullámhosszúságú összetevői eltérő hatással rendelkeznek. Az UVB felelős a leégésért, az UVA viszont a bőr mélyebb rétegeibe hatolva hosszú távú károsodást okoz, így ráncosodást, korai öregedést vagy az anyajegyek rákos elfajulását. Volt belőle kavar, hogy bizonyos naptejek csak a B ellen védtek megfelelően, tehát  a leégéstől megvédtek ugyan, de  a bőrrák kialakulásának valószínűségét nem csökkentették. Erről, és  a bőrrákkal kapcsolatos tudnivalókról írtam itt. Tizenegy és három óra között jobb ki sem menni, különösen ha riasztás is van érvényben. Ha mégis a kint tartózkodás mellett döntesz, mindenképpen használj jó minőségű naptejet, valamint ernyőt, lenge, de megfelelően takaró ruházatot.

2. Ideges vagy? Szédelegsz? Igyál!

Néha az ember nem is tudja, hogy ingerültségének, fáradékonyságának a puszta folyadékhiány az oka. A fizikai igénybevételtől és az izzadás mértékétől függ, hogy egyénileg mennyi folyadékra van szükségünk, de az biztos, hogy minimum kb. 2,5 literre.

3. Légkondival vigyázni!

Nyáron iszonyú könnyű megfázni! Sosem felejtem el, hogy egyszer Közel-Keletre utaztunk, és kedves vendéglátónknál 17 fokra volt beállítva a légkondi a szobában, ahol aludtunk (persze minden éjszaka egy-két fokkal feljebb vettük, de késő volt). Aztán egyszer kocsiban is kaptunk egy kisebb tornádót. Először marha jól esik a hűvös, de aztán elég kellemetlen a középfülgyulladás a repülőn. Legyen nálad egy kendő, vagy férfiaknál egy laza hosszú ujjú ing (igazán fagyos szenteknek akár zokni!), ha olyan helyre tévednél, ahol nagyon nyomják a hideget és nincs a hatáskörödben, hogy szólj érte. Megfázás kezeléséről írtam itt.

4. Ételfertőzések megelőzése

Hőségben jó, ha hűtőtáskával vásárolsz (különösen ha több mindent intézünk és nem rögtön haza mész), hogy ne szakadjon meg a hűtési lánc. Ugyanígy, ha utazásra magunkkal viszed az ennivalót, jól jégakkuzd körül azt, amit szükséges. Tojást külön tárold..

5. Utazók hasmenése

Mediterrán vidékre vagy trópusokra utazóknál előfordul hasmenés, részben az új helyen előforduló, számunkra szokatlan baktériumflóra, részben pusztán a szokatlan táplálékok, fűszerek miatt.  Ha a hasmenés nem véres, és nem olyan mint a főtt rizs leve, akkor nem fontos orvoshoz fordulni, ugyanis a szakirodalom szerint nem szükséges az antibiotikum. Lényeg, hogy figyelj  a kiszáradás elkerülésére. (Gyerekeknél különösen!)
Fontos viszont a megelőzés: kerülendő a forralatlan víz, jégkocka, nyers vagy félig főtt ételek, főzött fagyi, majonéz. Hámozd meg a gyümölcsöket, és figyelj  a személyes higiéniára. Egyesek a napi egy pohár whiskyre vagy pálinkára mint bélfertőtlenítőre esküsznek. Megelőzésként soha ne szedj be antibiotikumot!

6. Hepatitis A

Hepatitis A-val fertőzött területek

A hepatitis A fertőzés nem halálos betegség, viszont kellemetlen és védőoltással megelőzhető. Higiéniailag hátrányos helyzetű országokban valószínűbb. A hepatitis B nem simán higiéniai hiányosságok miatt terjed, itt már szükség van vérre illetve szexuális kapcsolatra a terjedéshez (lásd a videót) Bár a hepatitis B  az esetek nagyobb részében spontán lezajlik, azért tud súlyos lenni, ráadásul hajlamosíthat májrákra (lásd itt). Aki nem részesült 14 éves korában vagy a munkaköre miatt hepatitis B oltásban, és utazik A-val fertőzött területre, az kérheti egy szúrással a kettőt, mert van kombinált oltás.

7. Kütyük az egészséged szolgálatában

A webbeteg.hu és a mentőszolgálat által összeállított Elsősegély alkalmazás segíthet a vészhelyzetek elhárításában. Ingyenesen letölthető android és IOS platformra is. Az általam összeállított Jobbulást! alkalmazás pedig a leggyakoribb, otthon is ellátható betegségekkel kapcsolatos teendőket tartalmazza a hasmenéstől a csípésekig . Bővebben itt>>

+1 Jó ha tudod,

hogy egy csomó cucc vény nélküli, tehát teljességgel felesleges miatta ügyeleten ülni.
A hasmenésre ne vegyél Imodiumot, Lopediumot! Ezek leállítják (lelassítják) a bélműködést, és a fertőző mikroorganizmusok, és azok méreganyagai felszívódnak, és nagyobb kárt okoznak! Smectát vagy Aktív szenet használj.
Allergia elleni gyógyszerek (antihisztaminok) vény nélkül kaphatók. Ha véletlenül olyan helyen vagy, hogy elkap a szénanátha, vagy otthon hagytad a gyógyszered, kb. hatszáz forintért tudsz venni egy dobozzal anélkül, hogy ülni kéne az orvosnál.
Hányingerre, buszos utazáshoz, vagy hajókázáshoz szintén vény nélküli a Daedalon. .

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Vércsoportdiéta – tudomány vagy marhaság?

A mai témánkat azért választottam, mert kezembe került a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle, és mert a Tévhitoszlató kategóriában már régen volt...

Close