«

»

Hogyan menjünk vizeletvizsgálatra? avagy: mi a szösz az a középsugaras vizelet

Urine SampleNagy népszerűségnek örvendett az ultrahangos poszt, úgyhogy egy másik témát is szeretnék érinteni, mégpedig azt, hogy hogyan tehetünk a minél pontosabb vizeletes eredményért.

Többféle dolgot is vizsgálhatnak vizeletből, van olyan is, hogy 24 órás gyűjtés és egyéb érdekességek, de mi csak azzal az esettel foglalkozunk, amikor egyszerűen csak “nézünk egy pisit”.  Akár vizeléssel kapcsolatos panasz miatt, akár rutin vérvétel  mellé.

Vér a vizeletben:

vizeletvizsgálat során ezt is megnézik. Sok mindenre utalhat, az az optimális, ha nem található vörösvérsejt a vizeletben. Ezért, ha van rá mód, ne a menstruáció alatt és az azt megelőző és követő pár napban nézessünk vizeletet, mert óhatatlanul is belekerülhet a pohárba pár vörösvérsejt, ami ugye nem a húgyhólyagból került oda, hanem a hüvelyből. Ezzel azt a látszatot fogja adni az eredmény, mintha lenne vér a vizeletben, pedig (szerencsére) nincs. Vagy ugyanez fordítva: tényleg jön vér a húgyutakból, tehát gond van, de csak legyintünk, hogy “ó, csak szennyeződés, mert rosszkor vettük”. (Természetesen,  ilyenkor meg kell ismételni a vizsgálatot, legyinteni tilos.)

A középsugaras vizelet:

Ez férfiakra és nőkre is vonatkozik. A szeméremtájékon normálisan is előfordulnak baktériumok. Először is érdemes emiatt megmosakodni a mintavétel előtt. Másrészt úgynevezett középsugaras vizeletet kell adni, ami azt jelenti, hogy

  • a pisi elejét a vécébe engedjük – ez az adag úgymond kimossa a bacikat a húgycsőnyílásból
  • a sugár közepét a pohárba irányítjuk – ez viszonylag tiszta rész lesz, ez megy a vizsgálatra,
  • a sugár maradékát, megint a vécébe engedhetjük – mert nem akarunk három decit leadni

 

Van még egy tényező, amit sajna nem biztos, hogy tudunk befolyásolni: hogy a nénik a laborban mikor fogják feldolgozni. A normálértékként megadott szám ugyanis azonnal feldolgozott mintára vonatkozik. Azért, mert ha csak egy-két baktérium is kerül a vizeletbe, de ott áll a langyos pisi és várja, hogy megnézzék, az alatt az a néhány baktérium vígan elszaporodik, ezáltal hamis eredményt kapunk. Annyit mindenesetre tehetünk, hogy nem a reggel hatkor otthon pisilt mintát visszük be kilenckor a laborba.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

  1. Éva

    Kedves Doktornő !Ezek tényleg nagyon jó tanácsok, és sokan nem is tudták idáig….viszont az a gond, hogy reggeli első vizeletet kérnek, és nagyon sok helyen a laborig el kell utazni.Tehát levett vizeletet kell vinni, mert szinte lehetetlen, hogy kibírja addig valaki, és a vizsgálóhelységben legyen az első vizelete aznap………ilyenkor mi a legoptimálisabb teendő….?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Hogyan menjünk hasi ultrahang vizsgálatra?

Az ultrahangos vizsgálat tipikusan az a diagnosztikai módszer, aminek az eredménye eléggé múlhat a berendezés korszerűségén, és a vizsgáló orvos...

Close