«

»

Kulisszatitok

Elárulok egy kulisszatitkot. Egyszerű felső légúti hurutos betegség esetén sem a gyerekeimnek, sem magamnak nem szoktam az égvilágon semmilyen gyógyszert adni, leszámítva a 38,3-4 C feletti láz csillapítását. És eddig még mindig meggyógyultunk.

Sokszor a rendelőben is kizárólag azért írok fel cédulára egy csomó vény nélküli szert, mert a beteg várja, hogy én bizony gyógyítsam meg a megfázását, és érzem a levegőben, hogy botrány lenne, hogy a megfázás magától gyógyul.

Amit viszont nagyon komolyan veszek, az az orrspray, és az orrfújás(orrszívás). Az orrjárat tisztán tartása kulcskérdés az arcüregre vagy középfülre történő átterjedés kivédésében.

A másik, -nem csak a megfázással kapcsolatosan, hanem általában- hogy mindenkinek joga van a fájdalma csillapítására. Butuska gondolatnak tartom, hogy “nem akarok sok gyógyszert szedni, ezért csak akkor veszek be fájdalomcsillapítót, ha nagyon szenvedek”. Ezt rengetegszer hallani. A legérthetetlenebb számomra fejfájás vagy menstruációs görcs esetén. Én úgy vagyok vele, hogy becsüljük magunkat annyira, hogy megkíméljük magunkat a szenvedéstől. Persze: egy torokkaparásra nem kell morfiummal lőni, de a fájdalomcsillapításnak megvannak a maga lépcsői, szerintem élni kell vele.

Ja, és bár a megfázás rendszerint hurutos köhögéssel jár – és jól (szaftosan) köhögő családtagnak nem szoktam külön még köptetőt adni, a száraz, kínzó köhögést kezelni kell, mert az kicsinál. Tavaly leírtam a kalandomat az izlandi zuzmóval, de számos vény nélküli szer is van száraz köhögésre.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Kemeny Andrea

  volt olyan fájdalomcsillapító, hogy többet ártott, mint amit használt. Jobb lett volna a “butuska gondolat”

  1. irokéz

   Hát, én meg attól szereztem be egy súlyos asztmát és tüdőtágulást, hogy lábon hordtam ki egy remek kis banális megfázást.

 2. pocok

  Erős fejfájásra mmindennapi használatra,melyik gyógyszer jó?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Nagy kő esett le – avagy a hepatitis árnyékában

Ezt a sztorit eddig nem mertem megírni, csak most, hogy már megvannak a negatív laboreredményeim. Történt ugyanis, hogy még amikor...

Close