«

»

Kullancseltávolítás – otthon is megoldható

Tudom, hogy a rák egye ki a belét minden lusta dög dokinak, hiszen mi arra esküdtünk, hogy segítsünk, de a kullancskiszedés komolyan nem ügyeleti feladat.
Kézzel is megfoghatod, ha tudod, és húzd ki. Mindegy az irány, a kullancs nem menetes. Lényeg, hogy a potrohát lehetőleg ne nyomorgasd. 
A másik lehetőség például ez a herkentyű. Az útmutatója így, egykezesen mutatja, ahogy lefotóztam, de kisorsolok egy vállveregetést annak, aki elsőre meg bírja így fogni a kullancsot. Inkább két kézzel fogd meg, egyikkel az egyenes fémet, a másikkal a rugó fölötti részt.

kullancs

Ha beszakad a “feje”,(ami egyébként a szájszerve), az nem probléma, mert pár nap alatt magától kilökődik. Ellenben ha elkezded bizergálni, tűvel szurkálni, befertőzheted a sebet.

A kullancs által terjesztett betegségek   egyike sem olyasvalami, amit az állat kiszedésekor rögtön lehetne diagnosztizálni, úgyhogy ebben nem tud segíteni az ügyelet.

A Lyme-kór lappangási ideje 3-30 nap, az esetek háromnegyedében jelentkezik egy vagy több üres közepű, piros szélű folt, az erythema migrans, ami a neve alapján vándorolna, de nem mindig teszi. A betegség antibiotikummal gyógyítható.
Az agyvelőgyulladás influenzaszerű tünetekkel kezdődik 1-3 héttel a csípés után. Nincs ellene antibiotikum, mert vírus okozza, viszont oltással megelőzhető.
Ha nagyon rettegsz, és nem várnád ki a lappangási időt, magánlaborok jó pénzért megnézik, hogy a kiszedett kullancs fertőzött volt-e. Viszont a kullancsok 50-100 százaléka is fertőzött lehet Lyme-mal, de csak 2%-nál kisebb valószínűsége, hogy a fertőzés át is megy az emberbe, és betegséget is okoz.

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

  1. Sperling Károly

    Hogy kell kiszedni akkor, ha nem áll ki a bőrből?

  2. Sperling Károly

    Hogy kell kiszedni akkor, h nem áll ki a bőrből?

  3. attila

    Egy szállodában vagyok. Nincs nálam sem eszköz, sem csipesz, sem semmi. Egyedül vagyok. Éjfél elmúlt. A kullancs a térd hajlatomban van ott, ahol nem érem el. Cérnám van, de túl pici hozzá a kullancs. Szóval basszátok meg az összes tanácsotokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Színházban jártam, Anamnesist láttam

Úgy tisztességes színi kritikát írnom, hogy előre bocsájtom, hogy nem vagyok egy hú, de kultúrlény. Nagyjából úgy tudnám körülhatárolni, hogy...

Close