«

»

Kullancsvírus elleni oltások

Ejtsünk pár szót a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni oltásról, amelyekből kettő van forgalomban hazánkban.

Általánosságban a vakcina

azt jelenti, hogy a vírust vagy baktériumot vagy egészben, de elölve juttatják szervezetbe, vagy egy olyan részét, amely a szervezet védekezési reakcióját kiváltja, de azt a részt nem tartalmazza, amely magát a megbetegedést okozza.

Új anyaggal (szaknyelven antigénnel) találkozva a szervezet egyrészt egy válaszreakciót indít meg, hogy elpusztítsa a betolakodót, másrészt memorizálja az antigént. Így aztán, amikor legközelebb találkozik a vírussal vagy baktériummal, annak már nem lesz ideje a megbetegítésre, hiszen az immunmemória miatt azonnal lecsapnak rá a védelmi egységek.

Ezért vagyunk csak egyszer bárányhimlősek például. A betegség alatt találkozunk a kórokozóval, aztán örökre megmarad a memóriában. De a vakcinákkal el lehet érni, hogy ez az egy alkalom se következzen be, azaz csak az elölt kórokozót vagy az említett darabkát visszük be, azaz memória lesz, de első megbetegedés nem. A kullancsvírus vakcinák az inaktivált vírust tartalmazzák.

 

Az a helyzet, hogy sokszor kapok olyan jelzéseket, ha oltásokról van szó, hogy attól, hogy tízmillióból évente tíz ember megbetegszik ebben, most minek féljünk?
Erre annyit tudok mondani, hogy egyszer egy huszonhárom éves lány bejött a szomszéd rendelőbe hányással. Én már indulóban voltam hazafelé, de még találkoztam vele. Másnap óriási telefonálgatás ment, mert mindenkit, aki találkozott vele (akár csak váróteremben is) értesíteni kellett, hogy vegyen be antibiotikumot, mert a lánynak súlyos fertőző agyhártyagyulladása van. Két nap múlva meghalt. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás ritka, tavaly januártól novemberig mindössze 35 eset volt az egész országban. Viszonylag kicsi az átadás esélye (jóval-jóval kisebb mint mondjuk a bárányhimlőé), viszont a megbetegedettek 10-14 százaléka meghal. Ez viszont elég gáz. Nem hiszem, hogy az a lány nem adott volna meg ötezer forintot az életéért, ha tud róla, hogy megteheti. Huszonhárom évet élt.

Nem akarom persze összemosni a kullancsvírus agyvelőgyulladást a Meningococcus okozta agyhártyagyulladással. A kettő nem ugyanaz, az első jóval kisebb halálozással jár, mindössze 1-2 százalék, de rendszerint maradványtünettel gyógyul. Azaz lehet, hogy sánta, fogyatékos, stb marad a beteg, attól függően, hogy az agya melyik részét érte a betegség.

Ennyi ijesztgetés után nézzük, mi a teendő.  Sajna egy szúrással nem ússzuk meg ezt a projektet.

Az oltási menetrend így néz ki:

 • első oltás szabadon választott időpontban
 • második oltás egy hónap múlva
 • harmadik oltás nyolc-kilenc hónap múlva
 • emlékeztető oltás három év múlva
 • majd innentől öt évente egy-egy emlékeztető oltás

Gyorsított menetrend is létezik, bár kevésbé hatékony. Akkor javasolt, ha a gyerek kockázatos helyre megy táborozni és már nincs idő ezt a rendes menetrendet végigcsinálni. Ezt az orvossal kell egyeztetni.

Ja, és természetesen fel kell íratni. Ne felejtsük el vinni az oltási kiskönyvet se, ha még nincsen, lehet kapni a papírboltban. És akkor most rendkívül titokzatosan idelinkelem a két cucc alkalmazási előiratát:

egyik

másik

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

 1. Skate

  Szia!

  25 éves vagyok, lelkes blogolvasód. :)
  Azt kérdezném, hogy nekem sajnos a sulim elhagyta az oltáskönyvet és csak halovány emlékeim vannak mintha kaptam volna kullancs elleni oltást. De az szinte biztos, hogy nem volt belőle három. Lehet ezt újra kezdeni? Vagy mi a javaslatod erre? Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Tudtad-e? Érdekességek a kullancsokról

A kullancspopuláció nagysága a nagyvadak számával egyenesen arányos. Az elmúlt ötven évben pedig a nagyvadállomány átlagosan hatszorosára növekedett, de például...

Close