«

»

Mégsem jó a C-vitamin megfázásra?

Készültem az Alapfogalmak sorozat következő részére, és találtam egy számomra is érdekes anyagot.

Linus Pauling több kutatást átvizsgálva vonta le azt a következtetést, hogy a nagy dózisban adott C-vitaminnal egyrészt megelőzhető a megfázás, másrészt a már megkezdődött betegség lefolyása enyhébb és gyorsabb. Harminc kutatás eredményeire hivatkozik, de az nem derül ki, hogy milyen alapon válogatott, és milyen minőségű kutatásokat.

Erre jött Knipschild, aki felkutatta az összes addigi ezzel kapcsolatos kutatást, összesen hatvanegyet. Ezeket a minőségük alapján értékelte, mielőtt az eredményeiket megnézte volna. A hét legjobb vizsgálat alapján vonta le azt a következtetést, hogy a C-vitamin még nagy dózisban sem alkalmas a megfázás megelőzésére, és a már megkezdődött betegség lefolyását  mindössze 10 %-kal enyhíti.

Forrás: Paul Knipching: Some examples of Systematic Reviews

UPDATE!

Alaposabban is utánanéztem a megfázás-C-vitamin kérdéskörnek. Beteszem ide egy a Pharma és Flórában megjelent cikkem részletét.

Linus Pauling, azt állította, hogy a nagy dózisban adott C-vitaminnal egyrészt megelőzhető a megfázás, másrészt a már megkezdődött betegség lefolyása enyhébb és gyorsabb. Könyvében napi 1-18 gramm C-vitamin bevitelét javasolta. A megadózisú C-vitamin-terápia hívei közül sokan Paulingra, mint Nobel-díjas tudósra hivatkoznak, azonban nem árt tudni, hogy Nobel-díját nem a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságáért kapta, hanem a kémiai kötések vizsgálatáért. Több szkeptikus az úgynevezett Nobel-betegséget „elkapó” tudósok közé sorolja, vagyis azok közé, akik a díj elnyerése utáni kutatásaikkal megkérdőjelezhető vagy hamisnak bizonyuló következtetésekre jutottak, vagy egyenesen áltudományos tanok terjesztéséhez adták nevüket.

Kétségtelen, hogy a C-vitaminnak szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, mivel hiányában egyes fehérvérsejt-típusok működése korlátozódik. Egy összegző tanulmány ötvenhat olyan placebokontrollos vizsgálat eredményeit összesítette, amelyekben a C-vitamint megfázás megelőzésére vagy a tünetek csökkentésére alkalmazták. Az eredmények szerint a C-vitamin-fogyasztás nem csökkentette a felső légúti betegségek előfordulási gyakoriságát, csak azok között, akik nagyfokú fizikai igénybevételnek voltak kitéve (katonák, futók stb.). Ami a betegség lezajlását illeti, a tünetek súlyossága kis mértékben csökkent, a betegség időtartama pedig mintegy 8-13 százalékkal rövidült, ami statisztikailag ugyan létező, de összességében a beteg szempontjából alig érzékelhető különbség.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

26 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Kojak

  A mennyiségről is eshetne szó nagy dózis =10 gr-200 gr, de embere válogatja. Nekem működik!

 2. BrianW

  Ez a kutatás olyan, amit Asimov írt az Alapítvány c. könyvében. A neves kutató nem saját eredményt publikál, hanem másokét hasonlítja össze. De ha megkérdezik, hogy “Akkor maga elvégezte-e a vizsgálatot?”, a válasz az: “Minek?” Miért is? Nem is kell kutatni, elég csak elővenni a régi görögöket, Arisztotelészt? Vissza megyünk a középkorba? Egy volt biológus kutató

 3. Csomi

  Nekem Szentgyörgyi a mérvadó, a többi nevesincs senkiházi kutakodjon csak. Ja, és a több évtizede alkalmazottak és megtapasztaltak: c vitamin óta
  napi 1gr. vagy megfázás érzete esetén 2 gr. és nincs szükség gyógyszerre.

 4. Kopátsy Éva

  Paul Knipching üsd be ezt a nevet a google-ba. jéééé 0 találat! tuti hogy valamelyik gyógyszergyártó új csodagyógyszert akar piacra dobni ami eltaposná a c- vitamint.

 5. veloe

  Ekkora hazugságot! Pauling pontosan az ellenkezőjét állította. És nem csak a megfázás tekintetében; azt, hogy a c vitamin valamennyi fertőzőbetegség, sőt még a rák kialakulásnnak esélyét is nagyban meggátolja, és renkívüli módon roborálja az immunrendszert. Már vártam, mikor kerül sorra a c vitamin, mint negatív elem. Mert tudatosan betegítenek meg minket és tüntetik el a legjobb gyógyszereket, vitaminokat, ásványi elemeket tartalmazó készítményeket. Sőt alapvető és létfontosságú termékeket, elsősorban máj, epe, és hasnyálmirigy betegségekben szenvedők elől. 10 patikából kilencben nem kapható, silegon, epehajtók, pankreas gyógyszerek. Felháborító!

 6. pálma

  De ha helyesen írod be, hogy Paul Knipschild
  akkor kiadja például a Lancetben közlők közt. Ettől függetlenül nem biztos hogy igaza van, de létező személy :)

 7. veloe

  Ja, hogy a, Paul Knipschild cáfolja Paulingot, értem.
  Már egy első éves gyógyszerész orvostanhallgató is kiröhögi ezt a marhaságot!

 8. veloe

  Ilyet kutató nem állít, ez valótlan. A c vitamin az egyik legerősebb antioxidáns a földön, ami tökéletesen köti meg a szabadgyököket, amiket így a szervezet nagyon hatásosan tud likvidálni. Mondom, ezt egy első éves vegyész, vagy gyógyszerész is bizonyítani tud, ilyet kutató nem publikálhat!

 9. aloe

  Szerintem van annyi pénz amiért nekem sem mőködik a C-vitamin.

 10. Fejes Kálmánné Marica

  Nagyon hihetetlen számomra ez az hír a c vitaminról.Évek ótta szedem,de nem is voltam beteg.

 11. énén

  Pécsi egyetemen daganatos betegeknek adtak igen magas dózisban 5-10gr/nap!!! folyamatosan, s láss csodát, jelentősen javult az állapotuk és a közérzetük…. Ja! Mindez kb. 10 éve már, lehet, azóta más lett a C vitamin… :P
  Egyéb helyeken is megy az agymosás a “túlzott vitaminbevitel” kapcsán. A vízben oldódó, mint a C vitamin, kiürül a többletbevitelnél, de a zsírban oldódó vitaminoknál (A,D,E,K) sincs egzakt bizonyíték arra, hogy a többletbevitel káros lenne, sőt tapasztalatok azt mutatják, a közérzet és a teljesítőképesség növekszik ilyen esetekben.

 12. Szilágyi Á.

  Immár több mint egy éve szedem nagydózisban (2000-5000 mg/nap) a C-vitamint és döbbenetes változás történt. Addig negyedévente stabilan megfáztam egyszer (nátha, időnként influenza, torokfájás) – azóta viszont ez nem fordult elő egy éve – kivéve egy esetet, amikor bekapcsolták a munkahelyemen a központi légkondit. És még egy eset volt, amikor a megfázás korai jeleire (facsarodó orr, kaparó torok) megnöveltem a dózist, két napon át 5000 mg C-vitaminra és a második nap estére a tünetek elmúltak…

 13. C vitamin fogyasztó

  Több mint 10 éve fogyasztom nagy dózisban a Culevitet, ami nagy mértékben C vitamint is tartalmaz és nem ujult ki a börrák nálam! Aki nem hiszi, vegye magának a bátorságot és próbálja ki a hatását, de csak nem 1 napig, hosszabb szedés szükséges!

  Családom is szedi a Culevitet és azóta szinte nincs!!! megfázás, de influenza sem, járványos idöszakban sem!!!

 14. Platonov

  Tudományos vizsgálatokat vizsgáló tanulmányok léteznek, ezeket metatanulmányoknak mondjuk. Valóban arról szólnak, hogy fel kell keresni az összes témában publikált tanulmányt, és megnézni, mire jutottak, önmagában tehát a kutató eredményeit amiatt elvetni, mert másokra támaszkodó tanulmány, nem szabad.

  Nem vagyok biológus, gyógyszerés, orvos, semmi, ezért nem véleményezném, kinek van igaza, saját tapasztalatomat mondom: A nagy dózisú C-vitamint, napi 1000-2000 mg, szokták orvosok is felírni megfázásos megbetegedések esetén, viszont azon túlmenni értelmetlen, mert (tudomásom szerint) egyszerűen nem szívódik fel, hanem kiürül a szervezetből. Ezért jó a Cetebe c-vitamon, mert folyamatos felszívódású.

  Önmagában C-vitamint adni valami ellen viszont ostobaság, erről egy House-rész is szólt, jegyzem meg mellékesen. Csak kiegészítő lehet, ha pedig megelőző jelleggel szedjük, akkor meg már inkább valami c-vitamin tartalmú gyümölcsöt vagy zöldséget kéne.

 15. leny

  “Önmagában C-vitamint adni valami ellen viszont ostobaság, erről egy House-rész is szólt”

  OMG

 16. Radogna Edit

  Igaz már egy hónapos ez a bejegyzés, de nem mehetek el én sem szó nélkül mellette. Az utóbbi hetekben több cikk is megjelent nagy látottságú portálok oldalán, amelyek a vitaminok veszélyeire hívják fel a figyelmet. Természetesen kutatásokra hivatkozva. Veloe-vel értek egyet, ezt tudatosan csinálják. A C-vitamint én is régóta szedem, nyújtott felszívódású, természetes készítményt, normál esetben 1000 mg a napi adag. Hogy nem vagyok évek óta beteg csak egy a sok pozitívum közül. Szebb a bőröm, a hajam. Pont erről írtam mostanában bejegyzést a blogomban:)

 17. Csavarhúzós

  A C vitamin nagy valószínűséggel tényleg nem alkalmas betegségmegelőzésre, mert:
  1. Milyen mechanizmus szerint tenné? Egy antioxidáns csupán. A fagociták oxidatív sokkal ölik meg a betolakodókat – magyarul és némileg leegyszerűsítve a betolakodó sejtfalát hipóval “köpködi”. A molekuláris csatában létrejövő szabadgyökök a testi sejteket is rongálják. Ha a vérben magas a C-vitamin szint, akkor az lényegében a testi sejtek élettartamát hosszabbítja meg (ezáltal akár lassíthatja is az öregedést). Közvetlenül a betegség elleni csatában nem vesz részt, így sem megelőzés sem gyorsabb gyógyulás nem várható tőle. (Legalábbis ez a várakozás nem kézenfekvő következménye az ismereteinknek.)
  2. Ha evolúciós haszna volna, azaz a C-vitamint szintetizáló szervezetek sikeresebbek lettek volna a betegségekkel szemben, akkor megmaradt volna ez a képességünk. Ugyanis a legtöbb faj képes szintetizálni a C-vitamint, az emberben is elindul a szintézise, de aztán visszafordul. Egy “génhiba” miatt, hasonlóan génhibás faj például a tengerimalac, a gyümölcsdenevér, a füsti fecske. A “génhiba” azért lehet evolúciósan előnyös, mert a C-vitamin szintézise sem veszélytelen, agresszív köztiterméke pl. a hidrogén-peroxid. Annak eldöntéséhez, hogy mennyi is a C-vitamin “normális” adagja, meg kéne nézni egy kutya vagy egy ló C-vitamin szérumszintjét, és minimum annak beállítására törekedni. (Ha azoknak a fajoknak a kockázatos májbéli szintézist megéri bevállalni érte, akkor nekünk minimum akkora szérumszintre kéne törekednünk.)
  De nem vagyok kutató (hanem informatikatanár), úgyhogy fogalmam sincs, hogy mennyi az annyi.
  Az állítólag bizonyított, hogy a dohányosoknak gyorsabban csökken az aszkorbinsav-szérumszintjük, tehát többet kéne fogyasztaniuk, mint az átlagembernek.
  A betegségek alatt is megnő a szabadgyökök száma, tehát én jó ötletnek találom olyankor a c-vitamint, mert bár a gyógyulásban valószínűleg nem segít, de védi a sejteket, aminek lehet élettartam-növelő hatása.

  >Bár én még azt hiszem, életemben nem szedtem.
  -Hacsak nem élelmiszer-adalékként :)
  http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-300-aszkorbinsav

 18. Kriti Kusan

  Gyógyítja-e a náthát a C-vitamin?

  Ha szipogni kezdünk, első dolgunk, hogy beveszünk egy C-vitamint vagy iszunk egy pohár narancslét. Valóban hatékony megoldás? Egyre több vizsgálat utal arra, hogy nem.

  A C-vitaminnal kapcsolatos legújabb kutatás évtizedek alatt született vizsgálatok eredményeit elemezte, a résztvevők száma mindösszesen 11 EZER volt, akik naponta legalább 200 mg C-vitamint szedtek. (Az Egyesült Államokban az ajánlott napi mennyiség 60 mg.)

  A vizsgálat során kiderült, hogy a C-vitamin nemigen csökkenti a nátha időtartamát, sem a megfázás súlyosságát. Vannak ugyan bizonyos csoportok – elsősorban a nagy fizikai megterhelés alatt levők, maratoni futók vagy katonák – akiknél a C-vitamin akár 50 százalékkal is csökkentheti a nátha kockázatát, de a többiek számára a pohár narancslé legfeljebb kellemes lehet. – Nincs alapja annak a feltételezésnek, hogy a C-vitaminnal megelőzhető a nátha – mondja Robert Douglas ausztrál kutató, közegészségügyi szakember.

  Honnan származik mégis a C-vitamin náthaellenes hatásáról szóló mítosz? A Nobel-díjas vegyész, Linus Pauling (1901-1994) „A C-vitamin és a nátha” című könyvében említi az összefüggést. Tudományos bizonyítékot azonban nem sorol fel, egyetlen tanulmányt sem írt vagy kísérletet sem végzett tételének bizonyítására.

  Igaz ugyan, hogy a C-vitamin a náthát nem gyógyítja, de a szakemberek egybehangzó véleménye szerint nincs értelme ellenkampányba kezdeni. A C-vitamin szedése ugyanis nem káros, sőt, egyes vizsgálatok szerint csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát.

  Egy pohár narancslé akár jót is tehet, mindenesetre nem árt. De ha érezzük, hogy kitörni készül rajtunk a nátha, tartsuk kezünk ügyében a papírzsebkendőt.

 19. Kriti Kusan

  A MERT nekem ne, MERT nekem igen, MERT nekem bevált,MERT nekem nem vált be, MERT inkább hiszek X-nek, MERT nem hiszek X-nek típusú érvelés orvosi és tudományos vitákban igencsak kevés.

 20. Ipolyi-Topál Gitta

  Szia, éppen nemrég jelent meg egy cikkem egy szaklapban, ahol pont ugyanazt írom amit Te, hogy bár nem bizonyított nátha esetén, legalább nem káros, és egyéb jó hatásai vannak, ezért nyugodtan meghagyhatjuk a betegek fegyvertárában. :-)
  (Majd felteszem pdf-ben, csak még nem jutottam hozzá)

 21. Selli

  Kedves Blogger!
  Off leszek némiképp: megértem, hogy sokat dolgoztál az oldallal, de akkor baráti lenne, ha a linkeket úgy tennéd be, hogy új ablakban nyíljanak meg. Nem biztos, hogy másolni akarok, ha nyomok az oldaladon egy jobbklikket. Köszi.

 22. Ex-Saclos

  Addig is, amíg megszűnik ez a fordító- és keresőellenes jobbgombtiltás mánia, Ctrl+klikkre új lapon/ablakban jelennek meg a linkek.

  Jobbulást az oldalnak is :)

 23. Guszti

  Ha mindenki egészségesen élne, akkor túl sokáig élnénk és méginkább túlszaporodnánk. Nem kell 60mg C-vitaminnál több, sőt, még annyi se, legalább valami kórság mihamarabb eltakarít. Én jó sokat szedek belőle, évek óta nem is vagyok beteg. Ha valaki meg hiteget, hogy ártalmas, azt meg kinevetem és arra gondolok, hogy én megyek a temetésére és nem ő az enyémre. Ennyi.

 24. Tibi

  Üdvözletem!

  Eddig egyetlen honlapot találtam (“gyakori kérdések”), ahol ez felmerült, ezért itt is megosztom:
  azt vettem észre magamon, hogy ha c vitamint fogyasztok, akkor az nátha-allergia tüneteket vált ki nálam. A fenti honlapon valaki azt írta, hogy a tiszta aszkorbinsav is ilyet okoz nála. Időnként szedtem a vitamint, amikor beteg voltam, időnként nem. A betegség ugyanannyi ideig tartott, de a vitamin nélkül jobban éreztem magam(mivel nem voltak “plusz” bajaim). Szóval, ha valaki jobban lett a vitamintól, annak örülök, de úgy tűnik, hogy nem általánosítható az előnyös hatás.
  Annak eldöntését, hogy miért nincs erről(a hátrányos hatásról) több dolog a hálón, az összeesküvés(elmélet?) hívők képzeletére bízom. :)

 25. Simon Zoltán

  Csak most akadtam rá a cikkre. Megdőlni látszik a köztudatban a C vitamin egyeduralma, egyre többen választják a D3 vitamint megelőzésre, immunerősítésre, ráadásul már komolyabb kutatások is szólnak mellette. Nem csoda, hogy az EU ma már jóval magasabb napi dózist ajánl.

 26. gusthy

  Rosszul szerepel a szerző neve: Paul Knipschild.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2540847/

  Itt a cikk.

 1. Kósza gondolatok influenza alkalmából | HáziorvosBlog

  […] mert általában ellenérzéseket vált ki. De: specifikus védelem nincsen az influenza ellen. A C-vitamin sokak szerint beválik, a tudomány szerint kérdéses, nincs erre egyértelmű bizonyíték. A […]

 2. És megint C-vitamin | HáziorvosBlog

  […] szerepére, illetve a rákkal kapcsolatos kérdésekre. A megfázással kapcsolatban már volt bejegyzés (lett is alatta nagy vita), azt frissítettem, itt a rák témakörével […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Nem is írtam még a díjátadóról

Több szakkönyv azt írja, hogy a lányoktól nem viseli jól a társadalom a dicsekvést, úgyhogy rendkívül szerényen csak megsúgom, hogy...

Close