«

»

Nagy kő esett le – avagy a hepatitis árnyékában

Ezt a sztorit eddig nem mertem megírni, csak most, hogy már megvannak a negatív laboreredményeim. Történt ugyanis, hogy még amikor szeptemberben a Goldenblog díjkiosztóra mentem, elmentem fodrászhoz. Elég gázos környéken, a Keletinél. Régen arrafelé laktunk, és jóba lettünk a török tulajjal. Néha az az érzésem, csak mi járunk oda magyarok, mert amúgy többnyire török, ukrán, orosz a vendégkör. Lényeg, hogy újabban működik ott egy manikűrös is, és lecsapott rám, hogy ha már ilyen ünnepi alkalom van, megcsinálja a körmömet. Hát, jó. Ilyen még úgyse volt.

Csakhogy megvágott, ami nem lett volna baj, mert történik baleset. Elővette a vérzéscsillapító stiftet, belenyomogatta a sebembe, és amikor elpakolta, akkor láttam, hogy a stift tiszta száradt vér. Megállt bennem az ütő egy pillanatra. Átfutott az agyamon, hogy az olló sem volt nyilvánvalóan fertőtlenítve, és hogy az ide járó populáció mennyire veszélyeztetett hepatitis szempontjából. Meg se mertem szólalni, pedig ha belegondolok, iszonyatos patáliát csaphattam volna. Annyi telt ki tőlem, hogy amikor újra a nesszeszeréhez nyúlt, hogy elővegye a stiftet, kiböktem, hogy inkább ne.

Aznap megpróbáltam ezt elfelejteni, és csak örülni a Goldenblog helyezésnek, de azért csak nem hagyott nyugodni a dolog. Elmentem a hajdani belgyógyászat gyakorlatvezetőmhöz, aki hepatológus, azaz májszakorvos. Ha valaki, ő le tudja venni a PCR-t, amivel tutira ki lehet mutatni a fertőzést.

Mi ugyanis ebben a buktató?

A hepatitis C fertőzés megtörténte után egyrészt lappangva jelennek meg a tünetek  (15-180 nap), amelyek teljesen jellegtelenek (levertség, hőemelkedés, stb). Az esetek 90 százalákában meg eleve tünetmentesen játszódik le az akut szakasz. Azaz tünetről nem valószínű, hogy bárki is észreveszi magán, hogy hepatitiszes. Másrészt a szokásos vizsgálat, a vírus ellen termelt ellenanyag kimutatása, csak hetekkel a fertőzés után lesz pozitív (1-5 hónap). A vírus génállományát kimutató PCR vizsgálat azonban azonnal kimutatja  a fertőzést.

Arról már írtam, vagyis láttátok a videót, hogy a krónikus hepatitis C fertőzés májzsugorhoz és májrákhoz vezet.

Hepatitis B tekintetében nem volt akkora a pánik, hiszen egészségügyi dolgozóként oltva vagyok. Ma már a tizennégy éveseket is kötelezően oltják. De az nem nagyon ismert, hogy kb. tíz év után újraoltás szükséges. Létezik olyan vizsgálat, amely megnézi az oltás kiváltotta ellenanyag szintjét (anti-HBs titer) és abból kiderül, hogy tart-e még a védettség, vagy újra kell oltani. Ha valakinek Hepatitis B oltásra van szüksége (utazás, munkakör vagy újraoltás esedékessége miatt) az letudhatja a hepatitis A oltást is egy szúrással, mert létezik kombinált oltóanyag.

Mindenesetre mindent kivizsgáltunk, a Tanárnő bónuszban levette a HIV-tesztet is, jelentem minden rendben van. De azért sokszor megfordul az agyamban, hogy köpjek-e az ÁNTSZ-nek.

Tanulság:

Jól nézd meg a manikűröst, és minden olyan szolgáltató helyet, ahol a bőröd folytonosságát megszakítják, pl. piercing stb.

Ha tetoválásra adod a fejed, azt is jól nézd meg, hol csináltatod.

Sose tudhatod. Élj felelős szexuális életet, óvszerrel védekezz.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Kósza gondolatok influenza alkalmából

Megérkezett a legfrissebb Háziorvos Továbbképző Szemle, és bár néha elámulok, hogy pl. hogyan lehet három A4-es oldalt írni a nátha...

Close