«

»

Hogyan csapasd szét a májad?

Az egyik legismertebb láz- és fájdalomcsillapító a paracetamol. Nincs ezzel semmi gond, nem a gyógyszerrel van probléma, hanem ha ész nélkül szedjük. Márpedig a paracetamol-túladagolás májkárosodást okozhat. Nem nehéz túladagolni, mivel a sok influenzás-megfázásos tünetre hirdetett italpor mind tartalmaz paracetamolt (plusz általában koffeint, C-vitamint, esetleg valamilyen érösszehúzó szert). Lássuk, melyik mennyit!:

 

Gyógyszer neve mg paracetamol
Béres Trinell Pro 500 mg
Coldrex Maxgrip 1000 mg
Coldrex Citromos Por 750 mg
Coldrex tabletta 500 mg
Grippostad C 200 mg
Neocitran Por (felnőtt) 500 mg

(Megjegyzem, hogy én és a családom sosem szedünk ilyet. Nem tudatosan, hogy ellenzem vagy valami, de nekem egy orrspray bőven elég ha beteg vagyok, és a lázat nem csillapítom 38,5 alatt. Ettől függetlenül nyugodtan lehet használni, csak én sajnálom rá a pénzt.)

Egyéb összetett szerek, amelyek tartalmaznak paracetamolt:

 

Saridon 250 mg
Tabletta antidolorica 300 mg
Zaldiar 325 mg
Talvosilen Forte 500 mg

És végül a tisztán paracetamol tartalmú szerek:

 • Ben-u-ron
 • Doloramol
 • Efferalgan
 • Mexalen
 • Panadol
 • Paramax rapid
 • Perfalgan
 • Rubofen

 Néhány nyalánkság az előiratból:

1. Hosszantartó szedése, különösen gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatóanyagokkal kombinálva, tartós vesekárosodást, veseelégtelenséget idézhet elő

2. Egyidejű alkoholfogyasztás a májkárosodás veszélyét fokozza.

3. Inzulinnal együtt adva paracetamol csökkenti az inzulin vércukorszint-csökkentő hatását.

4. A túladagolás tünetei:
első nap: émelygés, hányás, verejtékezés, aluszékonyság, általános rossz közérzet.
második nap: a szubjektív tünetek javulni látszanak, enyhe fájdalom, esetleg kezdődő sárgaság (szem fehérjén is látszhat), a vizeletkiválasztás csökken.
harmadik nap: sárgaság, alacsony vércukorszint, rossz általános állapot a máj elégtelensége miatt.

5. Úgyis megkérdezitek: terhesnek elméletileg orvos ellenőrzése mellett adható, nem bizonyosodott be magzatkárosító hatás. Az anyatejbe kiválasztódik.

És hogy a címben feltett kérdésre válaszoljunk:

tegyük fel, hogy térdfájós vagy, amire alapból néha bekapsz egy kis Zaldiart. Nem elég, hogy fáj a térded, elkapod az influenzát. Nagyon ramatyul vagy, ezért megiszod a napi maximum Coldrex Maxgripet, ami négy tasak. Hopp, lázas is vagy, beveszel egy Rubophent, mert az van otthon. Ez így összesen 4825 mg paracetamol. És megvigasztalod magad egy kalapkúrával…

Ami ebből az egészből tanulság,

1. hogy mindig nézd meg a hatóanyagot, és a paracetamol mennyiségét is, mert változó.

2. a paracetamol lázcsillapító is, úgyhogy ha megittál vagy bevettél Coldrexet vagy Neo-Citránt, akkor egyidejűleg ne vegyél be más lázcsillapítót!

3. nehezen csillapítható láz esetén a lázcsillapítókat váltogatni kell. Vagyis ha egy paracetamol után megint lázas vagy, akkor hat órán belül ne vegyél be újabb paracetamolt, hanem válassz mondjuk Nurofent. Ha van Algopyrined (vényköteles) akkor azt. De mondom: tudományosan megalapozott, hogy 38,5 alatt nem érdemes lázat csillapítani, mert az immunsejtek a magasabb hőmérsékleten aktívabbak.

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

15 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. zsuzsa

  Igen nagyon hasznos volt ezt olvasni. Köszönöm. :)

 2. Andrea

  Frissen szült,szoptató édesanyák fejfájás estén mit szedjenek? Köszönöm:)

 3. D.Réka

  Nekem amikor viszonylag pici volt a baba és szoptattam, a hallójárat-gyulladásra algoflex-et javasoltak. És rajta is van a papíron, hogy minimális mennyiségben választódik ki az anyatejbe és elvileg lehet szoptatni mellette. Szedtem is, mert nagyon fájt a fülem, főleg este-éjszaka, és semmi gond nem volt a babával vagy a szoptatással. Gitta, szerinted?

 4. Ipolyi-Topál Gitta

  Lányok,
  Én alapból ibuprofent vettem volna be, de most megkérdeztem nektek gyerekorvostól és szoptatási tanácsadótól is, hogy tuti legyen.
  Lévén, hogy három hónapos kortól egyébként is adható a babának Nurofen és Panadol, nem hibáztok ibuprofennel és paracetamollal sem, hogyha nem tonnaszám szeditek.
  A szoptatási tanácsadó azt mondta, hogy ők első körben az ibuprofént mondják, a diclofenacnak (Cataflam és társai) pedig az az előnye, hogy viszonylag kevéssé választódik ki a tejbe

 5. Ipolyi-Topál Gitta

  Fejfájáshoz még egy dolog: először is INNI kell!!! Nyáron a fejfájás leggyakoribb oka a folyadékhiány. Ráadásul a szoptatással még inkább nő a folyadékigény. Szóval előbb inni, aztán gondolkodni a gyógyszeren ;-)

  1. o.c.

   ezt is elmondják az embereknek egész évben és szezononként ezerszer.
   Szomorú,hogy felnőtt embereknek ilyet hangsúlyozni kell. És feltételezem,hogy az ide látogatók jelentős része bőven nagykorú.

 6. Cicaki

  Köszönöm! Gyógyszerész vagyok, és engem néz mindenki hülyének, ha nem akarok egyszerre neo-citrant, coldrexet meg rubophent adni a betegeknek. Persze amikor megmondom miért, akkor a többség megérti. De persze nem vesznek komolyan, meg hát ezek csak forró italok, nem gyógyszerek, mondják. Miért nem lehet ezt tanítani az iskolában?! Nekem már halt meg majdnem barátom paracetamol túladagolás miatt. Nem vicces.

 7. paracetamolli

  De jó, hogy leírtad ezt a túladagolás-dolgot! Soha nem hallottam róla, de most, mikor nem hatott a jól bevált Panadol és a hűtőfürdő sem, valami kellett, hogy ne érezzem magam olyan kutyául. Jó, hogy nem még egy Panadolt vettem be 3 óra elteltével.
  Tényleg, miért nem tanítják ezeket az iskolában? Annyi értelmetlen dolgot megtanultam 17 év alatt, de hogy néhány teljesen hétköznapi dolog káros is lehet… A 9 alatt gyök 47-ben a 477 az bizonyára fontosabb volt…

 8. Éva

  ezt tényleg nagyon jó volt megtudni én is köszönöm szépen :)

 9. hjudythh

  Én egyidejűleg iszom a Coldrex Maxgripet, szedek Aspirint és szopogatok Mebucaint. Lehet valami káros hatása?
  Köszönöm

 10. Széplaki Krisztina

  Kedves Gitta,

  nagyon hasznos volt a paracetamolról írt cikked. Az Algoflex fortét szoktuk 13 éves lányommal szedni, menstruációs ill. izületi fájdalmakra. Az is ártalmas tud lenni, ha sokáig nagy dózisban szedik?

  Köszönöm, Krisztina

 11. Széplaki Krisztina

  Kedves Gitta,

  nagyon hasznos volt a paracetamolról írt cikked. Az Algoflex fortét szoktuk 13 éves lányommal szedni, menstruációs ill. izületi fájdalmakra. Az is ártalmas tud lenni, ha sokáig nagy dózisban szedik?

  Köszönöm, Krisztina

 12. Kis Ica

  Kedves Szerencsés Embertársaim!
  Elolvasgattam a kommenteket, melyek arról szólnak, hogy miért nem tanítják ezt az iskolában. Sajnos, nekem, aki tartós beteg gyerekkora óta, alapvető dolog hogy elolvasom (sajnos) a betegtájékoztatót és utanna nézek a neten is. Így találkoztam megdöbbenve azzal, hogy mennyire könnyű a paracetamolt túladagolni (en meg elvileg nem is szedhetném, de pont azért szoktam bevenni, mert az alapbetegségem miatt veszélyeztetett vagyok. Nem szeretem a szövődményeket megvárni amióta műtét lett egy alapos megfàzásból. S aláirattak velem egy két oldalas papírt arról, hogy hányféleképpen vérezhetek el a beavatkozás alatt.) szóval adott a problémakör, s azt is diagnosztizálták nálam, hogy nincs betegség tudatom – ez gondolom hátrány. Szóval ti olyan szerencsések vagytok, hogy nem olvasok gyerekkorotoktól betegtájékoztatókat. De illene rászokni meg a netes kutakodásra is. Sajnos

 13. o.c.

  ÉN meg nem bírom végig olvasni ezt a sok buta reakciót… miért nem tanítják és egyebek ?
  Tisztelt emberek!
  A GYÓGYSZER MELLÉ KAPOTT tájékoztatóban MINDEZ BENNE VAN!
  Hatóanyag tartalom, dózisok…. Egyidejű szedési, érzékenységi kontrajavaslatok ,stb.
  Továbbá az orvos is elmondja, aki felírja. Amit meg nem ír fel, önhatalmúlag minek veszi meg, kapkodja be a laikus? :O
  Semmi újat nem írt le a szakember, csak összefoglalta mindazt, amit egy 18 év körüli embernek simán ILLIK tudnia. A lázcsillapítási limitet, stb meg főleg.
  Érthetetlen, mi az újdonság a fentiekben…És akkor még a tájékozatlan ember a világot kéri számon,hogy ezt meg azt ő miért nem tudja? :O

  Szíveskedjen tájékozódni a kedves “beteg” !

 14. o.c.

  Ugyanezen témakörben nem hagynám szó nélkül az az acetil szalicil tartalmú készítmények “buktatóit”, negatív mellékhatásait. (pl. vérzékenység fokozó, kőképző, stb.)

  A paracetamolnak pedig relatíve új kutatási eredményei szerint nincs gyulladás csökkentő hatása, mint ahogy azt nagyon sokáig rosszul hittük. ( Bele értve laikusok mellett gyógyszerészeket is! )
  Tehát nem ekvivalens hatás specifikációja van az a.szalicil savval. Ilyen értelemben tök nem mindegy, mit mivel helyettesít a beteg, v a magát annak képzelő.

 1. Szoptatás alatti gyógyszerszedés » HáziorvosBlog | HáziorvosBlog

  […] kell a legbiztonságosabbat kiválasztani. Például lázcsillapításra paracetamolt (lista ITT), és nem aszpirintartalmú […]

 2. Kósza gondolatok influenza alkalmából | HáziorvosBlog

  […] Normális esetben, ha egyébként egészséges embert érint, az influenza egy marha kellemetlen, de spontán is meggyógyuló betegség, elegendő a tüneteket (főleg a lázat) enyhítenünk. Arra figyeljünk, hogy a sokféle fantázianéven futó különféle meghűlés elleni készítmények általában tartalmaznak valamennyi paracetamolt, és ebből a szerből nem különösebben kellemes egy túladagolás. (Bővebben itt) […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
10 dolog, amire figyelj, ha fájdalomcsillapítót szedsz

Gasztroenterológus édesapám "kedvencei" a fájdalomcsillapító-reklámok. Mindig azt szavalja a végén, hogy "a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg gasztroenterológusát". Ő ugyanis már...

Close