«

»

A gombelem életveszélyes lehet

xray_bmpA gyerekek halálával járó esetek mindig felbolygatják a médiát, ezért most egyre-másra veszik át a tartalmakat a hírportálok egymástól, miszerint a gombelem életveszélyes maródást okoz a gyomorban és a nyelőcsőben. (Most éppen egy EU-s szabályozás miatt felkapott a téma.)

Annyiból mindenképpen jó ez a hírverés, hogy a szülők el fogják pakolni a gombelemeket. Azonban gittás módon hadd tegyek pár kiegészítést.

A gombelem okozta súlyos károsodás valóban emelkedő tendenciát mutat. Maga a lenyelés nem gyakoribb, úgyhogy ennek az elemekben keresendő technikai oka van: a lítiumelemek elterjedése óta fordul elő több súlyos sérülés.

A nyelőcsőben és a gyomorban felmaródások, keletkeznek, a szervek kilyukadhatnak, vérezhetnek és ez további szövődményekhez is vezethet.  Mindez tényleg lehet halálos, leír ilyet a szakirodalom. A komoly sérülések azonban a leírt esetekben szinte mind több nap után következtek be.

A nyelőcsőben megakadt elem azonban két órán belül is kifekélyesedéshez vezethet. Ne várd meg a tüneteket! Ha saját szemeddel látod, hogy gombelemet nyelt le a gyermek, juttasd a legközelebbi gyermekosztályra vagy gyermekkórház sürgősségi osztályára. Röntgensugár tökéletesen megmutatja az elemet, és endoszkóppal el tudják távolítani. (Ne hánytasd a gyermeket, további sérülést okozhatsz.)

Ha nem láttad a nyelés műveletét, de:

  • a gyermek mellkasi, hasi fájdalomra panaszkodik,
  • véreset hány
  • zihál
  • nyáladzik,
  • nem eszik,
  • nyelési nehézsége van, vagy evés közben fuldoklik, feltétlenül kérj segítséget!

A légcsőben még veszélyesebb

Mindezek mellett borzasztó fontosnak tartom megjegyezni, hogy sokkal-sokkal gyakoribb, hogy a gyerekek félrenyelnek valamit, vagyis az idegen test a légcsőbe kerül. Ilyenkor néhány perced van megmenteni a gyermeket, a mentőt sem tudod megvárni! A megfelelő műfogásokat kell azonnal alkalmazni, hogy az idegen testet távozásra bírd, és a gyermeket megmentsd a megfulladástól. Ilyen oktatóvideót találhatsz a Youtube-on is, illetve elsősegély tanfolyamon a mozdulatsor begyakorolható.

De legfontosabb a megelőzés: pakoljátok el nemcsak az elemeket, hanem az összes apró, félrenyelhető tárgyat is.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
2×16

Ma van 16 éve, hogy hivatalosan is az egészségügy kötelékébe álltam, amikor is 16 éves gimnazistaként nyári munkára segédápolónak mentem...

Close