«

»

A gombelem életveszélyes lehet

xray_bmpA gyerekek halálával járó esetek mindig felbolygatják a médiát, ezért most egyre-másra veszik át a tartalmakat a hírportálok egymástól, miszerint a gombelem életveszélyes maródást okoz a gyomorban és a nyelőcsőben. (Most éppen egy EU-s szabályozás miatt felkapott a téma.)

Annyiból mindenképpen jó ez a hírverés, hogy a szülők el fogják pakolni a gombelemeket. Azonban gittás módon hadd tegyek pár kiegészítést.

A gombelem okozta súlyos károsodás valóban emelkedő tendenciát mutat. Maga a lenyelés nem gyakoribb, úgyhogy ennek az elemekben keresendő technikai oka van: a lítiumelemek elterjedése óta fordul elő több súlyos sérülés.

A nyelőcsőben és a gyomorban felmaródások, keletkeznek, a szervek kilyukadhatnak, vérezhetnek és ez további szövődményekhez is vezethet.  Mindez tényleg lehet halálos, leír ilyet a szakirodalom. A komoly sérülések azonban a leírt esetekben szinte mind több nap után következtek be.

A nyelőcsőben megakadt elem azonban két órán belül is kifekélyesedéshez vezethet. Ne várd meg a tüneteket! Ha saját szemeddel látod, hogy gombelemet nyelt le a gyermek, juttasd a legközelebbi gyermekosztályra vagy gyermekkórház sürgősségi osztályára. Röntgensugár tökéletesen megmutatja az elemet, és endoszkóppal el tudják távolítani. (Ne hánytasd a gyermeket, további sérülést okozhatsz.)

Ha nem láttad a nyelés műveletét, de:

  • a gyermek mellkasi, hasi fájdalomra panaszkodik,
  • véreset hány
  • zihál
  • nyáladzik,
  • nem eszik,
  • nyelési nehézsége van, vagy evés közben fuldoklik, feltétlenül kérj segítséget!

A légcsőben még veszélyesebb

Mindezek mellett borzasztó fontosnak tartom megjegyezni, hogy sokkal-sokkal gyakoribb, hogy a gyerekek félrenyelnek valamit, vagyis az idegen test a légcsőbe kerül. Ilyenkor néhány perced van megmenteni a gyermeket, a mentőt sem tudod megvárni! A megfelelő műfogásokat kell azonnal alkalmazni, hogy az idegen testet távozásra bírd, és a gyermeket megmentsd a megfulladástól. Ilyen oktatóvideót találhatsz a Youtube-on is, illetve elsősegély tanfolyamon a mozdulatsor begyakorolható.

De legfontosabb a megelőzés: pakoljátok el nemcsak az elemeket, hanem az összes apró, félrenyelhető tárgyat is.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
2×16

Ma van 16 éve, hogy hivatalosan is az egészségügy kötelékébe álltam, amikor is 16 éves gimnazistaként nyári munkára segédápolónak mentem...

Close