«

»

Vezetői engedélyt alkoholistának?

Az asszisztensnő, akivel a minap dolgoztam, azt mondta szigorú vagyok. Másfél méterről érezhető piaszag, sárga szemek és a normálisnál négy ujjnyival nagyobb máj birtokosának nem adtam jogsi engedélyt.  A beteg napi két-három sört vallott be (persze egyetemen belénk verték, hogy ezt az adatot sose higgyük el).

Az USÁ-ban van egy szervezet, a Mothers Against Drunk Drivers (MADD), olyanok alapították, akiknek a gyermekét ittas sofőr csapta el. A korábbi gyakorlat szerint a bíróság csak megdorgálta a vétkeseket, esetleg enyhe pénzbírságot szabtak ki rájuk, de azok már másnap az utakon száguldoztak ismét. Ezen való felháborodásukban hozták létre az anyák a szervezetet. Eleinte annyit tettek, hogy testületileg beültek a tárgyalásokra, így a bíró kétszer is meggondolta, hogy visszaadja-e az ittas sofőr jogosítványát. Aztán a törvényhozásnál is elérték, hogy a szabályok szigorodjanak, így az ittas vezetés bírsága megemelkedett, és sokkal több jogosítványt vontak be, mint azelőtt. Mondanám, hogy együttérzek ezekkel az anyákkal, de valójában fel sem tudom fogni, hogyan lehet ép ésszel átvészelni egy ilyen élethelyzetet. Én így támogatom őket.

Amúgy nem ez volt az első eset, hogy megtagadtam a jogosítványt alkoholistától. A legnagyobb arc az az ember volt, aki azt mondta, hogy mi, orvosok javasoljuk a napi vörösborfogyasztást. Én kérek elnézést…

A leggyakoribb ellenvetés az szokott lenni, hogy de hát ivás után nem ül kocsiba.

1. miért higgyem el ezt?

2. egy alkoholistánál melyik időpont van az ivás után és előtt?

3. egy krónikus alkoholfogyasztó akkor is veszélyes, ha nincs a vérében alkohol. Sőt!

13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról

8.1.1. Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani, ha a kérelmező alkoholfüggőségben szenved.

8.1.2. Azon kérelmező számára, aki korábban diagnosztizáltan alkoholfüggőségben szenvedett, egészségi alkalmasság addiktológus vagy pszichiáter szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg.

8.2. A 2. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások

8.2.1. A vizsgálatot végzőnek mérlegelnie kell azokat az 1. alkalmassági csoport esetében felmerülőkön túli járulékos kockázatokat és veszélyeket, amelyek erre a csoportra vonatkozó meghatározás által érintett járművek vezetésével járnak.

 

Ez a történet egyébként nem arról szól, hogy milyen kemény az Ipolyi, jól megtanítja az alkeszokat kesztyűbe dudálni. Nem. A végső cél az lenne, hogy ezeknek az embereknek pszichiáter-addiktológus és a család segítségével valahogyan segítsünk, az életüknek új értelmet adjunk. Ebben csak egy eszköz lehet az, hogy “fiacskám nem vezetsz, amíg együtt nem működsz”. A rehabilitációra azonban se elegendő szakember, se infrastruktúra, se motiváció. Addig is marad az utakon közlekedők védelme.

 

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Hoppál Felicián

  Köszönöm! Bár mindenki így gondolkodna, és bár ne lehetne ismerőstől orvosi igazolást szerezni pár telefon után. Engem hétfőn délben (!) ütött el egy részeg autós, aki éppen el volt tiltva a vezetéstől – milyen meglepő – ittas vezetés miatt. Kerékpárral voltam, teljesen szabályosan közlekedtem. Az életemet a bukósisaknak (miért nem kötelező?) valamint az óriási szerencsémnek köszönhetem, nem a sofőrőn múlt. (Egyébként jogsit pedig EÜ alkalmasságon kívül érettségihez kötni, aki alapvető fizikával nincs tisztában az ne vezessen.)

 2. Kinga

  És nem csak az alkoholisták kapnak jogsit úgy hogy nem kéne, nagypapám ismegkapta a háziorvosról IV. szintű COPD-je van, 20m alig tud megtenni fulladás nélkül, meggyőzni persze nem lehet hogy ne vezessen, a doki meg kiadta neki az engedélyt.
  szerencsére csak a telekig akar vezetni évente 1-2x.
  nem értem az ilyen orvosokat, olyan nehéz nemet mondani??

 3. VN

  egy ismerősöm úgy kapta meg a jogsi hosszabbítást, hogy a jobb szemére szinte vak… a ballal is alig lát.. az alkoholfogyasztása pedig nap több liter sör..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Kiszáradt nők kíméljenek

Egyszer azt írtam, hogy éhes férfitól mentsen az Isten. Nos, szomjas nőtől is. Ötvenegy egészséges fiatal férfi és nő  vizsgálata...

Close