«

»

Élelmiszerbiztonság és a tizenötperces madártej

Nem leszünk gasztroblog, legalábbis, amíg én itt vagyok biztos nem, viszont rendkívül gyakorlatias levélváltásba keveredtem egy kedves Olvasóval. Attól, hogy a dolog a konyhában játszódik, még nagyon is vannak egészségügyi konzekvenciái.

Kedves Doktornő!

A szalmonelláról hallottam egyet mást, próbáltam utánanézni a  neten, de nem sok tény információt találtam. Nekem édesanyám mindig azt mondta, hogy fő a tisztaság, mossam meg a tojást, húst, valamint, hogy ezek a baktériumok főként a tojás sárgájában és a héján vannak, amelyek 5 fok alatt és 60 fok fölött elpusztulnak.  Mi igaz ebből?

Van, hogy bizonyos ételekhez csak a tojás sárgája kell, ekkor a fehérjét lefagyasztom és ezt később használom fel. Ajánlottam ezt a módszert barátnőmnek, aki azzal hárított, hogy nem szeretne szalmonellát kapni. A tojás sárgáját viszont úgy mosatlanul feltörve üti bele a túrókrémbe a palacsintához. Kérlek segíts, hogy helyénvaló információkkal rendelkezzek! Nagyon köszönöm előre is.

Kedves Anna!

Olyan pontos adatokat írtál, hogy hirtelen zavarba jöttem, hogy nekem is utána kell néznem :) Én anyutól pontosan ugyanúgy tanultam, ahogy Te is írtad, tisztán tartani a munkafolyamatokat, tojást lemosni, stb.

A nyers tojássárgájával én is hadilábon állok, ami a túrós palacsintát illeti, anyu (egyébként gyerekorvos) úgy csinálta, hogy  egy jénaiba pakolta, leöntötte még cukros tejföllel, és sütötte még sütőben egy menetet. Éppen azért, hogy ne nyers legyen benne a sárgája. Én nem használnék semmihez nyers tojássárgáját (gyereknek főleg nem adnám!!), a tatárbifsztek gondolatától is rosszul vagyok :)

A hideg és a fagyasztás kapcsán nem találtam adatot. Nekem még nem jutott eszembe, hogy lefagyasszam a tojásfehérjét, de nem a szalmonella miatt, hanem azt gondoltam, hogy kiolvadva nem ugyanazt az állagot kapom.

Az Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján van egy letölthető pdf, ami ír az ételfertőzésekról, de lényegében ez sem mond semmivel sem többet, mint amit Te is írtál. http://www.mebih.gov.hu/index.php/hu/fogyasztoknak/91-kerdezz-felelek-az-etelmergezesek-megelzeserl.html

Ha máskor is kérdésed van, ne habozz feltenni,

Üdvözlettel: Gitta

 

Kedves Gitta,

Köszönöm a válaszod. Ajánlom a tojásfehérje lefagyasztását. Ugyanúgy habbá verhető, mint a friss. Madártejet kb. 15 perc alatt el tudom így készíteni, ugyan nem sárgájával, hanem vaníliás pudingporral, de nekem így még jobban izlik. Kiveszem a fagyasztóból a tojásfehérjét, egy nagy tálban pici cukorral felverem, így berakom 1-2 percre a mikróba, elkészítem az 1.cs pudingport 1 liter tejjel, majd evőkanállal beleszaggatom a habgaluskát. Kész.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

GYERE TANFOLYAMRA!: → jobbulast.com

Szólj hozzá!

hozzászólás

5 comments

Skip to comment form

  1. Juhász Andrea

    sziasztok, nyammi madártej a kedvencem, a levél közben jött fel bennem a köv.kérdés: mi van a mikróhullámú sütővel? Néha divatba jön a tilalma,csak mikrót ne, a lakásba se vidd be!Sugárzás! Mi erről az orvos véleménye? kedves Gitta oszd meg velünk kérlek a gondolataidat a témában. Köszi, szép napot :)

  2. Ipolyi-Topál Gitta

    Kedves Andi!
    Annyit tudok erre mondani, hogy nálunk van mikró :)

  3. Juhász Andrea

    Köszi:) Nálunk is, és nagyon szeretem, micsoda könnyebbség. Szerintem az negálja aki okosabbnak akar látszani :)

  4. Papp Edit

    Sziasztok, mikró ügyben nyilatkoznék. :) Amikor elromlott a mikrónk, megkérdeztem a szerelőt, mi igaz ebből a sugárzásos közhiedelemből és azt mondta, hogy nem sugároz jobban, mint a Szokol rádió. Az ajtaja olyan tökéletesen zár, hogy nem engedi ki a sugarakat. Nekünk pont az volt a baja a mikrónak, hogy nem zárt rendesen az ajtó, ezért nem melegített. Úgy van kitalálva, hogy csak akkor működik, ha az ajtó tökéletesen zár.

  5. Zsuzsa

    Szia!
    Mi a helyzet a lágy tojással és a tükörtojással? Mennyire biztonságos, mikortól ehetik gyerekek?
    Köszi,
    Zsuzsa

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Originális, generikus – az meg mi?

A holnap bekövetkező gyógyszerár-változások kapcsán eszembe jutott, hogy még pár fogalmat érdemes tisztáznunk. Originális és generikus Originális, azaz eredeti. Az...

Close