«

»

Kell-e erősíteni az immunrendszert?

Sokan kérdeznek az immunerősítésről, úgyhogy mostmár összefoglalom itt is.

Először is visszakérdeznék: ki mondja, hogy gyenge az immunrendszer? Ugye, aki elad…

Tisztán emlékszem, hogy az egyetemi immunológia tankönyvünk első oldalán egy zsoltáridézet szerepelt: “Csodálatos előttem e tudás, magasságos, nem érthetem azt.” Ha valamire, az immunológiára ez maximálisan igaz. Hihhhetetlenül bonyolult rendszer, minden mindennel összefügg, és a hajam égnek tud állni az önjelölt szakértők okosságaitól (aminek a vége persze, hogy neked meg kell venned valamit, különben biztosan meghalsz*).

Mikor beszélünk “gyenge” immunrendszerről?

Nagy vonalakban az immunrendszer sokféle sejtből és a sejtek által termelt sokféle anyagból áll. Ezek közül bármelyik elromolhat vagy hiányozhat, ilyenkor speciális immunbetegségekről van szó. Ilyen esetek feltűnnek a gyermekorvosnak, hiszen általában már gyermekkorban előjön, mivel valahol egy génben van hiba. Ő megteszi a kivizsgálás szükséges lépéseit (labor stb), és az embernek papírja lesz arról, hogy speciális immunhiányban szenved.

Elromolhat az immunrendszer felnőttkorban is bizonyos betegségek (AIDS),  szervátültetést követő mesterséges immungyengítés kapcsán, vagy éppen szteroid gyógyszerek szedése miatt. De ilyenkor megint arról van szó, hogy van egy alapbetegség, és annak a következményeivel számolnunk kell.

Teljesen egészséges emberben rendszerint az immunrendszer is egészséges. Megfelelően vegyes, zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmazó táplálkozás mellett vitaminhiány sem igen alakul ki. Ha valami miatt a táplálkozás nem teljes, vagy felszívódási betegség miatt vashiány, vitaminhiány alakul ki,  szóba jöhet ezek pótlása.

Gyermekeknél mit tehetünk, hogy megfelelően működő immunrendszerük legyen?

Nagyon fontos, hogy ha lehet, legalább fél-, (de jó, ha egy-) éves koráig anyatejet kapjon. Az anyatejben levő anyagok védetté teszik egy csomó fertőzéssel szemben.

Veszélyes és halálos fertőző betegségek ellen találták ki a kötelező védőoltásokat. Ha valami, ez immunerősítés: életre szóló védettséget jelent. Ne higgyünk az ellenpropagandának.

Nem kell mindent agyonsterilizálni és a gyermeket túlfélteni. Az immunrendszer jellegzetessége a memória, de azt tudja megjegyezni, amivel már találkozott.

Kellemetlen, de nem tragédia, ha közösségbe kerülve elkap pár felső légúti kórokozót. Ezek a gyerekek alsó tagozatos korukban rendszerint elfelejtik a gyermekorvost, mert addigra szívósak lesznek.

Gondolni kell arra is, hogy visszatérő betegségeknél nem biztos, hogy az immunrendszer gyengeségére kell gyanakodnunk, hanem valami olyan anatómiai eltérésre, ami hajlamosít az adott betegségre. Például gyakori középfülgyulladást okozhat az, hogy a középfül szellőző járatát (fülkürtöt) elzárja egy nagy orrmandula. Vagy húgyúti fertőzésekre hajlamosíthatnak bizonyos fejlődési rendellenességek.

Létezik-e azért mégis?

echin

Igen, támogathatjuk az immunrendszert. Felső légúti betegségek esetén a kasvirágról (echinacea) tudjuk, hogy rövidíti és enyhíti a betegség lefolyását, ha a tünetek kezdetén alkalmazni kezdjük. De tartós, megelőző jellegű szedése nem vezet eredményre, értelmetlen.

 

Láz esetén 38,5 fok hőmérsékletig való emelkedés amellett, hogy önmagában is öli a kórokozót, egyes immunsejtek működését fokozza. Én személy szerint sem magamnak, sem a gyerekeimnek nem csillapítok lázat 38,5 fok alatt.

Tudományos bizonyítékok alátámasztják, hogy a nevetés és jókedv erősíti az immunrendszert többek közt az ölősejtek aktivitásának fokozásával.

Mielőtt bármire költenénk “általános immunerősítés” címén, érdemes a következőkre odafigyelni:

 • menjünk a szabadba minél többet,
 • táplálkozzunk vegyesen,
 • mozogjunk heti háromszor,
 • pihenjük ki a stresszt és
 • figyeljünk a társas kapcsolatainkra.

Kár ezeket tablettával pótolni.

Mindezek mellett írtam már az immunerősítés orvosi lehetőségeiről, itt olvasható.

 

* Érdekes gondolatmenet egyébként, hogy a gyógyszerlobbi gátlástalan, az orvosok korruptak, de a húszezer forintos étrend-kiegészítőt forgalmazó vállalkozó, meg a nemtudomhányezer Ft órabérben dolgozó kristályterapeuta, ó, nem, ők nem

 

 

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

4 comments

Skip to comment form

 1. Liv

  Szia Gitta,

  Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményed a Flavin 7-ről!
  Válaszod köszönöm szépen!

  Üdv. Liv.

 2. Ipolyi-Topál Gitta

  Szia,
  nincs személyes tapasztalatom vele, így érdemben nyilatkozni sem tudok
  G.

 3. Rita

  Gondolom, a 176 lájkoló is így érez, de hihetetlenül jó volt olvasni, megerősítettél abban, amit laikus eszemmel gondoltam. LÁJK! :) És köszönöm!

 4. olvasó

  Meg a welnessesek is. Ők ugye azt mondják, a hústól rákos leszel. Ha dohányzol és vagy alkoholista vagy igen, de egyébként tele van vassal, és aki vega, az vashiányos(többször mint aki húst esik, és nő nemű).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Családi lap cikk: Mérföldkövek

A Családi lapban egy coach, egy szexuálpszichológus és jómagam összefoglaltuk, hogy 10 éves életszakaszokban mik a legfontosabb tenni- és tudnivalók....

Close