«

»

Kiszámoló

D-vitaminA Facebook oldalon a D-vitaminnal kapcsolatban jött elő a téma, de minden más gyógykészítményre kivetíthetitek. A kérdés úgy hangzik, hogy ha nem kapható a hivatalos D-vitamin készítmény, akkor helyettesíthető-e mással. Elvileg igen, de pár dolgot érdemes szem előtt tartani.

Benne van-e

Számtalanszor előjött már, de nem lehet eleget ismételni, hogy az étrend-kiegészítőket csak bejelenteni kell az OÉTI-nél, semmiféle garancia nincs rá, hogy egy termék tartalmazza-e azt, ami rá van írva, és olyan mennyiségben tartalmazza-e. Amíg nincs egy elszánt labor, vagy egy feljelentő, nyugodtan forgalmazható a porított kutyakaka is. (A szegedi egyetemen nem egyszer bemértek már egy kupac ilyen-olyan étrend-kiegészítőt, és töredékükben volt benne a hatóanyag. Néhányat azóta be is tiltottak.)

Csak az van-e benne

Ha nincs benne az adott hatóanyag, na bumm, kiadtunk egy rakás pénzt, de más bajunk nem lesz. Viszont mi van, ha olyasmit is tartalmaz a termék, amit szépen elhallgattak a címkéjéről? Például ízületi fájdalmakra adott “természetes” cuccban némi kis NSAID típusú fájdalomcsillapító (nincs ezekkel baj, kivéve ha valaki eleve vesebeteg, vagy amúgy is szed egy csomó ilyet, vagy olyan gyógyszert szed, amivel az anyag kölcsönhatásba lép vagy együtt nem adható) vagy a “természetes” potencianövelő némi kis vényköteles szildenafilt (mint ebben a vizsgálatban).

Annyi van-e benne

Ha tettek is bele hatóanyagot, vajon annyit tettek-e bele, amennyi a címkére van írva? Ráadásul pl. gyógynövény-készítményeknél nem a feltüntetett mg számít, ha valakit érdekel itt van, most nem térek ki rá.

Tegyük fel, hogy a választott termékben, legyen az vitaminkészítmény, gyógyhatású készítmény, bármi, elhisszük, hogy benne van a hatóanyag, és olyan mennyiségben van benne, amit ráírtak.

Mennyire van szükségem?

Ekkor jön az a kérdés, hogy nekünk mennyire van szükségünk. Például, ha egy gyógyszerből nekem az 5 mg-os kiszerelés kellene, de épp nem forgalmazza a patika, akkor tiszta sor, hogy felírjuk a 2,5-est és abból kettőt kell szedni, vagy pedig a tízest, és akkor felet. Stimmt?

D-vitaminból pl. van 400 NE (Nemzetközi egység), 1000 NE,  2000 NE, kiszerelés kapszula, csepp, amit akarsz. Felnőttnél mondjuk nem nagy kunszt, általában napi egy adag van egy kapszulában. De gyerekeknél már más a helyzet, náluk testsúly szerint szoktuk megadni a mennyiségeket (a levezetést általában a szülő nem tudja, csak hogy végül is mennyit kell beadnia).

Csecsemők napi egy csepp D-vitaminja a Vigantolból a következőképpen alakul:  A Vigantol milliliterenként  20 000 NE anyagot tartalmaz. Az egy milliliter pedig harminc csepp, vagyis egy cseppben (20 000 osztva 30-cal) 667 Nemzetközi Egység D-vitamin van. (figyelem, UPDATE) Ez a csecsemők napi bevitele. Bármilyen más D-vitaminkészítményt veszel,  ki kell számolni, hogy a napi bevitel nagyjából ennyire jöjjön ki.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

4 comments

Skip to comment form

 1. kk

  Tisztelt posztoló, egy dolgot félrenézett, a vigantol smpc-jében leírtak szerint 1ml vigantol 40 csepp, nem 30, így tehát a egy cseppben 500 NE van.

 2. Zsolt (Dr.T)

  Az egyszerűség kedvéért megnéztem az OGYI honlapján, jelenleg hivatalosan, és “címke-hivatalosan” is 40 csepp 1 ml (legalább is 2012 március 31.-e óta). Mindemellett sikerült találnom egy 2004-es gyártású cseppentőt, címkéstől, dobozostól, beteg-tájékoztatóstól. Azon viszont még konzekvensen mindenütt 30 csepp 1 ml. Szóval változnak az idők, változnak a gyógyszerek (vagy akár a cseppszám mérési standard). :)
  A Pharmindex adatot én sem értem.
  Vicces, hogy az “Annyi van-e benne” kérdés az alternatívákra vonatkozott, és mégis a sors fintora folytán egy törzskönyvezett, hivatalos, sőt patinás szeren csapódott le. :)

 3. PE

  Most azonban nincs Vigantol. Addig is van azért megoldás, nem kell kapszulát adni a babáknak. Létezik olyan D-vitamin csepp, amit recept nélkül meg lehet venni. Kb. 12-13 csepp adja ki az 500 NE-t, de még mindig jobb,beadni egy íztelen cseppet a babának, mint a kapszula hatóanyagával bénázni, ami ráadásul, ahogy te is mondod, nehezen kiszámítható és adagolható. Márkaneve nincs, csak ennyi D-vitamin csepp.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Ismerkedésem A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyvvel

A Park Kiadóval való együttműködésem során többször felhívták a figyelmem erre a könyvre, de a címe alapján valamiért bizalmatlan voltam....

Close