«

»

Korlátoz-e ami kötelező?

Némelyek a bioéletmód miatt, némelyek különféle eszmékhez való ragaszkodásból vagy vallási okból megpróbálkoztak a gyermekük számára adandó kötelező védőoltások megtagadásával. A szülők közül ki pénzbírságot, ki ügyészi megrovást, ki felfüggesztettet kapott, ami biztos, hogy az állam szilárdan kiáll a védőoltási rendszer mellett.

Olvastam egy cikket arról, hogy milyen alapjogok ütköznek ebben a kérdésben, és az Alkotmánybíróság milyen logika mentén hozta meg döntését 2007-ben. Az oltás ellen érvelők az emberi alapjogokra hivatkoznak. Nyilvánvaló, hogy a modern demokráciák alapvető rendező elve, hogy hogyan lehet szabadnak maradni úgy, hogy ne sértsük mások szabadságát és a köz érdekeit.

A következő alapjogokat kell számításba venni:

1. élethez és emberi méltósághoz való jog,
2. a gondolat, a lelkiismeret, a vallás szabadságához való jog,
3. a gyermek joga a megfelelő testi, szellemi fejlődés védelméhez,
4. a szülők joga a nevelés megválasztásához,
5. bármilyen alapon való hátrányos megkülönböztetés tilalma,
6. a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog.

Az első pontban szereplő emberi méltóságot kétfelé bonthatjuk, az önrendelkezéshez való jogra, illetve a személyi integritáshoz való jogra. Gyermekeknek nem áll módjukban az önrendelkezést gyakorolni. Kétségtelen, hogy a testi integritás is sérül, hiszen a bőr folytonosságát, ha csak egy tűszúrásnyira is, de megszakítják. Az oltásellenzők előszeretettel hivatkoznak a második pontra, azaz lelkiismereti meggyőződésre illetve az ötödikre, a nevelés szabad megválasztására is.

Az állam köteles e kettőt biztosítani, de csak addig, amíg a gyermek fejlődését konkrétan és súlyos mértékben az nem veszélyezteti. A gyermek legmagasabb szintű egészségének védelme miatt (hatos pont) az állam felülírhatja a szülő említett jogait.
A fentiek értelmében valóban vannak alapjogok, melyeket korlátoz a kötelező védőoltás, azonban ez nem jogsértés, hiszen van mód az alapjogok alkotmányos korlátozására. Ehhez három követelménynek kell megfelelni: szükségesség, arányosság, a cél elérésére való alkalmasság.
Arányosságon például azt értjük, hogy megéri egy csecsemőt lefogni és megbökni (azaz sérteni a személyiségének integritását), hogy se ő, se a közösség többi tagja ne haljon meg torokgyíkban (élethez való jog).

A szükségesség nem jogi, hanem tudományos kérdés.

Az ellátó rendszerre hárul a feladat, hogy az áltudományos érvektől és tévhitektől a lakosság gondolatvilágát megtisztítsa, és üdvös lenne, ha a média ebben, ha nem is partner lenne, de legalább nem szembe fújna.
Összességében elmondható, hogy az életkorhoz kötött védőoltások rendszere nem minősül szükségtelen alapjog-korlátozásnak. Az állam a szülővel szemben is megvédheti a gyermek jogait és érdekeit. Gyakorlatban egyelőre megoldatlan a határozat foganatosítása, mert még egy rendőr sem vállalkozott arra, hogy oltásmegtagadó szülők gyerekeit elvigye beoltatni.

Forrás: Dr. Kiszely Noémi a Házi Jogorvos c. lap

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

1 ping

  1. hodosa@index.hu

    1111

  1. Veszélyeztethet-e életet az ezoterikus világnézet? » HáziorvosBlog | HáziorvosBlog

    […] kötelező oltások és az emberi alapjogok viszonyáról itt írtam […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Óvakodj a (tartós) haragtól

Olvastam egy könyvet*, amiben sok érdekes kutatásról szó esik, és amely felhívja a figyelmet arra, hogy a lelki tényezők mennyire...

Close