«

»

Olvasói kérdés: választható oltások

Egészen sajátos gondolatmenet szerint feltett kérdést kaptam Miki nevű kedves Olvasónktól,

Kérnék ötleteket az alábbi témában: 5-15 éves kor közötti ajánlott védőoltások.

És tényleg: bontsuk most erre az életkorra a választható oltásokat! A válaszlevelet itt is közlöm, hátha mást is érdekel:

Kedves Miki!

Fotó kredit: ZaldyImg, Forrás: Flickr.com

Fotó kredit: ZaldyImg, Forrás: Flickr.com

Ebben az életkorban már viszonylag kevés választható védőoltás aktuális.

Ami mindenképpen javasolt, főleg ha kirándulós-táborozós gyerekek, az akullancs okozta agyvelőgyulladás elleni oltás. Erről volt tavasszal egy hosszabb kampány a blogon, el tudod olvasni a részleteket. Szerintem feltétlenül javasolt.

A bárányhimlőn gondolom már átestek, de ha nem, akkor az még szerintem javasolt lehet. Idősebb korban sokkal rosszabb bárányhimlősnek lenni.

A pneumococcus(légúti fertőzéseket okozó baktérium) elleni oltásból már kinőttek. Nagyobb korban ez csak akkor merül fel, ha valamilyen veszélyeztetettség állna fenn, de akkor szólna gyerekorvos, szóval tudnátok róla.

Hepatitis B oltást tizennégy éves korban kapnak mindenképpen, valamint felső tagozatban megnézik, hogy a TBC ellen áll-e még a védettség, és ha nem, kapnak azt is. (Ezeket intézi az iskola.)

Az én gyerekeim be vannak oltva meningococcus ellen is. Ez egy agyhártyagyulladást okozó baktérium. Napok alatt elvisz egészséges fiatalokat. Én akkor adattam be magamnak és a gyerekeimnek, amikor saját szememmel láttam a rendelőben hányni egy huszonhárom éves, egyébként egészséges lányt, aki két napon belül intenzív osztályon elhunyt. Ez egyéni mérlegelést igényel, az oltás kb. ötezer forintba kerül, nekem megérte az után a tapasztalat után. Ha esetleg kollégista lesz valamelyik, vagy egészségügy területére keveredik, szerintem fokozottan ajánlott.

Remélem hasznos volt számodra ez a válasz, ha további kérdésed van, ne habozz feltenni.
JA, és mondd el mindenkinek, hogy van ez a blog :-)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Viki

  Kedves Gitta!
  Irnál esetleg a 0-5 éves korig javasolt nem kötelező védőoltásokról is?
  Köszönöm előre is, és gratulálok blogodhoz, nagyon szuper, terjesztem is hirét :)))

 2. Ipolyi-Topál Gitta

  Természetesen :)
  Hamarosan készül!
  Köszi a promót!

 3. Horváth Judit

  Kedves Gitta!

  Szeretném a véleményedet kérni. 2 gyermek után /illetve a családban is előfordult/ visszeres lett a lábam. Több érsebészhez elmentem, akik műtétet javasoltak. A háziorvos volt aki a műtét ellen volt mondván úgyis újra kijön.
  Te mit tanácsolnál? Előre is köszönöm, hogy időt szánsz rám. Üdv Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
7+1 nyári tudnivaló

Készítettem egy listát a legfontosabb nyári tudnivalókról. Persze minden szájt nyomja most ezeket a témákat, de talán van benne olyan, amit...

Close