«

»

Öt strandon elkapható kórkép

Véletlenül sem akarok lebeszélni bárkit is arról, hogy ezt a hőséget víz mellett próbálja elviselni, viszont van pár dolog, aminek a megelőzésére érdemes gondolni, vagy ha beütött a krach, akkor cselekedni.

1. Kötőhártyagyulladás

A szem “vörös”, látszanak az erek a fehérjében, fáj, reggelre csipás(abb mint szokott). Sajnos a szemcsepp, mivel antibiotikum tartalmú, vényköteles, úgyhogy kénytelen leszel orvoshoz menni. Ami a kamillát illeti, nagyon közkedvelt, de többen figyemeztettek már engem, hogy nem trendi, mert allergizálhat. Nekünk még nem volt gondunk vele, saját felelősségre kéretik használni ;)

Conjunctivitis

 

2. Lábgomba

Óvatosan a közös zuhanyzók használatával, vagyis vegyél fel papucsot. A tinea pedis gyakori jele és tünete, hogy a bőr gyulladttá válik, viszketni kezd, bizonyos bőrterületek elhalnak, illetve nedvedzés, vagy hólyagképződés, a bőr repedezettsége vagy hámlása észlelhető. Előfordulhat, hogy a károsodott bőrt baktérium is befertőzi, ez kellemetlen szaggal jár. A felületes gombás fertőzések kezelésében alapelv, hogy először helyi kezelést alkalmazunk. Első alkalommal mindenképp mutasd meg orvosnak a bőrelváltozást, mielőtt a szomszéd arzenáljából bármit rákennél, később lehet a bevált szert önállóan is használni.

Lábgomba (forrás: footfunguspictures.net)

3. Uszodaszemölcs

Álnéven molluscum contagiosum. Gyerek és felnőtt egyaránt elkaphatja. Gombostűfejnyire, lencsényire duzzadó ragyák, melyek kellemetlen érzettel, viszketéssel és enyhe fájdalommal járhatnak. A nevében szereplő contagiosum szó arra utal, hogy ragályos. Ebből két dolog következik. 1. Ne piszkáld házilag a ragyáidat, mert szétkened és még több lesz, 2. Nem illik fertőző betegen vízbe menni. Kezelése a bőrgyógyász tapasztalatán műlik, lehet ecsetelés, fagyasztás, kaparás, lézer.

Uszodaszemölccsel nem illik uszodába menni (forrás: healthlob.com)

4. Külső hallójárat gyulladása

Swimmer’s ear-nek is mondják, szóval ez is uszodai betegség, de máshonnan is be lehet szerezni, például fülpiszkáló pálcikával való megsértéssel. Lényeg, hogy a külső hallójárat bőre begyullad. 90 százalékban baktérium okozza, a többi gomba. Tünetei:

  • Fülfájás
  • Idegentestérzés az egyik fülben
  • fülbe sugárzó fájdalom, rágáskor, vagy ha megnyomod a hallójárat előtti kis pöcköt (tragus), fokozódik
  • halláscsökkenés
  • büdi váladékozás

Sajna, ezt se úszod meg orvos nélkül, jó hír viszont, hogy fül-orr-gégészetre nem kell beutaló, szóval egy kanyarral kevesebb.

5. Napszúrás, hőguta

itt több fogalom is van, amit érdemes tudni, sokszor keverik.

Hőség-kollapszus: verejtékezés, bőrerek tágulása, és kevés folyadékbevitel miatti ájulás. Hűvös szellős helyen fektessük a beteget, és itassuk meg.

Napszúrás: tartós napsugárzás éri a fejet, és gyakorlatilag begyullad az agyhártya (csak nincs vírus vagy baci a képben, azaz steril gyulladásról van szó). Fejfájás, kábultság, szédülés, láz léphet fel. Kissé megemelt felsőtesttel fektesd a beteget, hideg vizes borogatást tegyél a tarkóra. Algopyrin adható. Ha a testhőmerséklet 39 fok feletti vagy tudatzavar lép fel, hűtőborogatás és sürgős kórházba szállítás szükséges. Legjobb azonban a megelőzés: ne menjünk ki a tűző napra, fejfedő mindig legyen, különösen kisgyerekeken.

Hőkimerülés és hőguta: ezekről legközelebb írok, mert már sok lesz :)

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, köszönöm!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
pluss-szifilisz
Cuki plüss kórokozók

Őrült egy ötlet, de némelyik  tényleg nagyon édi :) A cuccok Amerikából a giantmicrobes.com -on rendelhetők meg. A képek forrása:...

Close