«

»

Ti kérdeztétek

Több kérdés is érkezett tegnap az agyhártyagyulladás elleni oltásokról, vannak visszatérők is, úgyhogy most egy helyre szedek minden tudnivalót.

Eddigi posztok itt a blogon:

http://haziorvosblog.hu/fertozesek/agyhartyagyulladas-elleni-oltasok
http://haziorvosblog.hu/fertozesek/fertozo-agyhartyagyulladas

És a kérdéseitek:

Ez most ugyanaz mint a kullancsos agyvelőgyulladás?

Nem! A kullancs okozta agyvelőgyulladás másik betegség. A fertőző agyhártyagyulladást egy baktérium, a Neisseria meningitidis (meningococcus) okozza, a kullancsosat egy vírus. Zavart okozhatott az, hogy média egy napig agyvelőgyulladásként emlegette a legutóbbi esetet. Mindkettő ellen létezik oltás.

Mit lehet tudni a B típus elleni oltásról? Úgy hallottam létezik már ilyen.

Létezik, de még csak a rizikócsoportoknál “rutinszerű”, pl. bakteriológiai laborokban, intenzív osztályon dolgozóknál. Egyelőre nagyon drága lesz, itt tudsz róla részletesebben tájékozódni.

Ha a gyermekem már megkapott egy C-típus ellen védő oltást, adassunk be neki Nimenrixet vagy Menveot?

Utána néztem az elmúlt négy év járványtani jelentésének, és a tavalyi szezon 57 megbetegedéséből  egyetlen egy Y szerocsoportú fertőzés volt, A és W pedig nem fordult elő. A két évvel ezelőtti szezonban 64 beteg közül egynél igazolódott A-típus, ott viszont nem volt Y.

A 2012-2013-as szezonban kilenc haláleset történt, ebből öt B, három pedig C szerocsoportú.
Ebből csak azt akarom kihozni, hogy szerintem elegendő, hogy ha most már be lett oltva C ellen, nem kell rögtön másik oltásért rohanni.

 

meningep

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ, Meningitis epidemica járványügyi helyzete gyorsjelentés

Ha nagyobb lesz, kollégiumba vagy külföldre kerül, be lehet oltani újra az összetett oltással. Ha poliszacharid vakcinával volt oltva, úgyis kellene neki újraoltás. Ha konjugált vakcinával volt oltva, akkor elvileg nem kell, egészen pontosan mai tudásunk szerint nem tudjuk, hogy mondjuk 10-15 év múlva kell-e újraoltani. De nem hiba! Nyugodtan lehet már oltást kapott gyermeket szélesebb spektrumú vakcinával újra beoltani.

És bizakodjunk, hogy lejjebb megy a B ára, illetve gyűlik vele még tapasztalat, mert amint látjátok a statisztikából, ez kellene nagyon.

Nem volt még oltva a gyermekünk, melyiket válasszuk?

Ismételni tudom az előzőt: legtöbb szerotípus ellen a Menveo és a Nimenrix véd, amelyek jóval (kétszer illetve hétszer) drágábbak, mint a csak C ellen védő oltóanyagok.. Ugyanakkor a fertőzések között alig volt A, Y, W típus, a halálosak közt meg egyáltalán nem.
Ha van rá keret, persze az ember megveszi a négykomponensűt, biztos, ami biztos. De ha kis büdzséből kell gazdálkodni, akkor a C-re mindenképpen legyen beoltva a gyermek, hiszen a halálos esetek harmadát ez okozta.

 

 

Oltás neve Szerocs. Korosztály újraoltás szükséges? Ár
Menveo A C W Y 2 éves kortól nem 12287
Nimenrix A C W Y 1 éves kortól nem 13435
Mencevax A C W Y 2 éves kortól igen 4952
Meningitec C 2 hónapos kortól nem
egy év alattiaknál: igen
6468
két éves kor alatt támogatott ár: 1940
Neisvac-C C 2 hónapos kortól nem
egy év alattiaknál: igen
6959
támogatott: 2260
+1 B-típus
Bexsero B 2 hónapos kortól igen 26 800 Ft

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

5 comments

Skip to comment form

 1. dr. Lőrincz Matild

  Gratulálok! Nagyszerű az ötlet, és a megvalósítás is. Ne hagyd abba, régi vágyálmomat látom megvalósítani-nekem időhiány miatt nem sikerült.

  1. Gitta

   Köszönöm a biztatást, nagyon jól esik :)

 2. Elza

  Kedves Gitta
  8 éves kislányom labor értékeiröl mit gondolsz sok meg van csillagozva. Fehérvérsejt:9.79,vörösvértest:5.94,haemoglobin:7.4,MCV:70.5,MCH:1.24,MCHc:17.6,CHCM:17.97,Thrombocyta:355,monocyta:3,microcytosis-hypochromasia:pluszos?Lvk:58.8,Tvk:76
  3 hónapig szedtűnk Maltofer szirupot napi 10ml-t,most folsavat napi 2 -t.Aggaszt a magas fehérvérsejtszám mi baja lehet mit javasolsz kb 4 hónapja többször is megfázásos jellegü gondunk volt többször kaptunk orrcseppet orrmelléküreg gyulladásra 2 féle antibiotikumosat is.Van amikor tünetek gyengülnek de ugy tapasztalom hogy visszatér ez a náthás állapot.
  Köszönöm
  Elza

 3. Gabriella

  Tisztelt Doktornő!
  Kislányom októberben lesz 4 éves.Eddig 3 x kapott NeisVac-C oltást,3 hónaposan,6 hónaposan,14 hónaposan.A doktornőnk október végén ismét oltani szeretné ezzel az oltóanyaggal.Az a kérdésem,hogy szükség van erre a negyedik oltásra is?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Gabriella

 4. Farkas Lili Izabella

  Sziasztok a nevem Bella és van egy 7 hetes kis fiam és ma egy hete beszéltük dr nénivel többek között a”Meningococcus B” védőoltást és beszéletes közben el sírtam magam szomorú ,hogy az állam én ad erre is támogatást ért bár nálam nem kérdéses ,hogy be adatome vagy sem de nagyon sokan nem tehetik még mert olyan brutális ára van

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Az olvasás mindenkié

"Az életemben volt egy peridódus, amikor egyáltalán nem olvastam. Most fél év alatt körülbelül tizenöt könyvet olvastam el, úgyhogy megint...

Close