«

»

Totyogók és a tévé

Egy gyerekgyógyász barátnőm küldött nekem egy cikket, amit hasznosnak találtam lefordítani. Az Amerikai Gyerekgyógyász Társaság ez év októberi konferenciáján külön foglalkozott a tévénézés  két év alatti gyerekekre való hatásával.

A Társaság állásfoglalása szerint két éves kor alatt teljes mértékben mellőzni kellene a televíziózást, s ennek jelentőségét a gyerekorvosoknak kellene megértetni a szülőkkel.

Felhívják a figyelmet a kötetlen játék szerepére, amikor is a gyermekek innovációs készsége, problémamegoldási készsége fejlődik, valamint az olvasás fontosságára, amely túlbecsülhetetlen a nyelvi készségek fejlesztésében. Egyébként  magyar óvóvők és védőnők is beszámolnak róla, hogy az óvodáskorúak között egyre több a beszédhibás, és ennek egyesegyedül az az oka, hogy a képernyőről tanulnak meg beszélni, nem sajátítják el a helyes hangképzést. Az állásfoglalásban szerepel hogy ne tégy TV-t a gyerekszobába, illetve, hogy a felnőttek ne nézzenek tévét, ha jelen van a gyermek.

A háztartások negyven-hatvan százalékában akkor is megy a tévé, ha senki nem nézi – állítják bizonyos felmérések, azonban Ari Brown, a bizottság vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy valaki ilyenkor is nézi: a gyerek. Ennek két következménye is van, az egyik, hogy csökken a beszélgetésre fordított idő, valamint hogy a gyerek játéka megszakad. Egy kutatásban azt tapasztalták, hogy a gyermekek percenként háromszor pillantottak a TV-képernyőre, miközben a helyiségben játszottak. Ezzel csökken a koncentrációjuk, és értékes játékidőt is veszítenek -mondja Brown.

Bár belátják, hogy nem tudja egy szülő napi 16 órában szórakoztatni a gyerekét, azért ne felejtsük el, hogy ebben a korban a játék fejleszti a kreativitást, és ez az időszak rendkívül értékes a személyiségfejlődés szempontjából. Igazából azzal teszünk szívességet a gyerekeinknek, ha hagyjuk őket szabadon játszani (ehhez persze többen kell lenni, hajrá nagycsalád!)

A másik hátránya a tévének, hogy ha megy, akkor a szülők egymással is kevesebbet beszélgetnek. Ezzel a gyermek nyelvi készsége is tovább károsodik, és bár ez a cikk nem tért ki rá, azért megérne egy misét a szülők kapcsolatának hosszú távú károsodása.

De meg is tartom ezt a prédikációt

Ismeretes, hogy a kommunikációnak öt szintje van:

1. Sablonpárbeszéd: látszólagos, színlelt beszélgetés (Hogy vagy? Jól, kösz)

2. Tények közlése másokról: ez szuper tárház, órákig el lehet időzni ezen a szinten

3. Gondolatok megosztása: ehhez kell egy bizalmi viszony, hiszen terveket, véleményeket csak akkor osztok meg, ha azt várom, hogy a másik figyel, nem támad le, stb. Ha nem tapasztalunk érdeklődést, általában visszalépünk az 1-2. állapotba.

4. Érzelmek megosztása: ez már az igazi, belső énünket mutatja

5. A kommunikáció csúcsa: teljes szimfónia, szinte egymásban való feloldódás

Nem kell nagy érzék ahhoz, hogy belássuk, hogy bekapcsolt televízió mellett a négyes-ötös szint elképzelhetetlen, de még a hármas is bajos.

Na de vissza az eredeti cikkhez:

a szerzők az alábbi végkövetkeztetést vonják le:

“Parents must be aware of this and set limits for their children under age 2. They should even consider not having the television on at all.”

azaz

“A szülőknek tudatában kell lennie ennek, és határokat kellene szabniuk a két év alatti gyermekek számára. Sőt, meg kellene fontolniuk, hogy kell-e egyáltalán bekapcsolni azt a televíziót.”

A fordításban részben vagyok hiteles, nálunk tényleg nincs tévé, így nem megy háttérzajnak sem. Viszont nem mondom, hogy a Youtube-on nem néznek a gyerekeim egy-két mesét… Meg velünk Beugrót…

 

 

Forrás: American Academy of Pediatrics (AAP) 2011 National Conference and Exhibition. Presented October 17, 2011., Medscape: Updated AAP Policy: Turn Off the TV and Talk to Your Toddler

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

  1. Albirea

    Jó lenne olvasni a Minimaxnak az óvodás gyerekek személyiségfejlődésére tett hatásáról is…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Mi az a Folyékony C?

Amellett, hogy nagy örömmel elfogadtam a NutriLAB felajánlott ajándékát a nyereményjátékunkba, érdekelt is, hogy miről is van szó pontosan. Dr....

Close