«

»

5 érdekes tény a homeopátiáról

#1

A homeopátiás gyógyszerek alapanyagai nem csak gyógynövények lehetnek. Ledarált méh, kígyóméreg, ásványi anyagok és sok egyéb is alkothatja. A 19. században egy homeopata így ismertetett egy szerinte kipróbálásra érdemes szert: „Egy rühvel fertőzött, fiatal, egyébirányt egészséges néger sebeiből származó genny.”

 #2

sun

A homeopátia egyik alapelve, hogy hígítással az anyag hatékonysága nő. Az úgynevezett C30 hígítás például azt jelenti, hogy az anyagot harmicszor egymás után százszorosra hígították.

Ha ebből egyetlen molekulányi hatóanyagot szeretnénk magunkhoz venni, a Föld és a Nap közötti távolságnak megfelelő átmérőjű gömböt kellene lenyelnünk.

 #3

A homeopátiás szerek úgynevezett alkati szerek. A homeopaták hosszasan elbeszélgetnek a beteggel, nemcsak aktuális tüneteiről, hanem feltérképezik személyiségét, érzelmi állapotát, k

edvenc ételeit, színeit, illatait.

Többek szerint Hahnemannra hatott az indiai orvoslás, mivel az ájurvédikus medicina szerint az őselemek kombinációi határozzák meg az úgynevezett dósákat, melyek jellemzőek az adott személyre. A szemlélet szerint a dósák állapotában bekövetkezett változás okozza a betegséget és fontos a diagnosztikában, hogy a terapeuta ismerje a személy kiindulási dósa-struktúráját is. Mások szerint a homeopátia Németországban alakult ki és csak a 19. században hódította meg Indiát, ahol viszont örömmel fogadták a hasonlóságok miatt.

 #4

A homeopátia másik alapelve a „hasonló szenvedés”. Ez azt jelenti, hogy egy tünetre olyan szert kell adni, amivel egészséges emberen az adott tünetet kiváltjuk. (Hahnemann a maláriára való kinintől belázasodott, ez adta az elmélet alapját.) A beteg panaszai alapján a homeopaták célja a simillimum, vagyis a tüneteknek leginkább megfelelő szer megtalálása, amihez egy jegyzéket használnak. A folyamat meglehetősen bonyolult, ezért különböző irányzatok alakultak ki a homeopátián belül. Ezek egyike, hogy ingával találnak rá a megfelelő szer nevére. Mások az antropozófiában ismert szignatúratan, vagyis a kinézet alapján dolgoznak, vagyis például elmével kapcsolatos betegségekre dió alapú gyógyszert javasolnak, mert a dióbél agyra hasonlít.

#5

Az influenzára javasolt Oscillococcinum kacsa szívéből és májából készül. Az anyagot a homeopátia elveinek megfelelően végtelenre hígítva egyetlen kacsa 20 millió dolláros forgalmat generál.

 

 

Forrás:

Simon Singh, Edzard Ernst: Trükk vagy Terápia – kereszttűzben az alternatív gyógyászat

Park Könyvkiadó, Kiadás éve 2010

Oldalak száma: 408, keménytáblás

internetes ár: 3120 Ft

parkkiado.hu

 

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 pings

  1. Trükk vagy terápia? Könyvajánló | HáziorvosBlog

    […] terápiás módszerrel kapcsolatban tekinti át a tudományos eredményeket. Az akupunktúra, a homeopátia, a csontkovácsolás (kiropraktika) és a fitoterápia történetét, elveit és a klinikai […]

  2. Ne dőlj be! – érvelési hibák I. » HáziorvosBlog | HáziorvosBlog

    […] Nobel-díjat, így nagy tekintélynek örvend. Egy a Science-nek adott interjújában kiállt a homeopátia […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Ha Ásóka mondja….

Jaj, nagyon nehezen vettem rá magam erre a bejegyzésre. Rengeteg fajta gomba van, csomó hatóanyag, és számos kiszerelés. De most...

Close