«

»

Gyógynövények elalvásra

Az emberek  nagy része az igényeltnél kevesebbet alszik. Mivel legtöbbször a napi gondok miatti feszültség késlelteti az elalvást (“pörög az agyunk”), a pihenés elősegítésére a szorongásoldóként is ismert gyógynövények jönnek szóba.

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Jelenlegi álláspont szerint hatásaiért többféle vegyület is felelős. Régebben úgy tartották, hogy több nap szükséges a hatás kialakulásához, de mostanra bebizonyosodott, hogy akut esetben is alkalmazható, vagyis elalvási nehézség esetén az adag bevétele után fél órával már kialakul a hatás. Várandós vagy szoptató nők és 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott.

Citromfű (Melissa officinalis)

Teaként, illóolajként is alkalmazható. Hatásos bélrendszeri panaszokra is, újabb kutatások pedig herpesvírus-ellenes hatását vizsgálják. (Idén az év gyógynövénye.)

 

Fotó: Robert Wallace (Flickr)

Fotó: Robert Wallace (Flickr)

Levendula (Lavandula angustifolia)

Közkedvelt növény akár illatosításra, akár nyugtató hatása miatt, melyet a modern orvostudomány is igazolt. Belégzéssel is hat, így párologtatva, forró fürdőként vagy kispárnával is alkalmazható. Gyermekek is használhatják.

Komló (Humulus lupulus)

Komlószedő munkások megmagyarázhatatlan fáradtsága miatt irányult rá a figyelem. A modern orvostudományi kutatások azonban nem tudták igazolni nyugtató, altató hatását. Ugyanakkor óvatosságra int, hogy a komló fokozhatja egyéb szerek (alkohol, altató) hatását és erősítheti a depresszió tüneteit is. Nagy dózisban ösztrogénszerű hatása van, így a jövőben talán a változókori tünetek enyhítésében lehet szerepe. Elalvás segítésére válasszunk más készítményt.

 

Irodalom: Csupor Dezső: Fitoterápia (JATEPRess 2009)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

  1. Kampf Lászlóné

    Nagyon tetszik az oldal. Gratulálok. Sok erőt, élményt a kitartáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
5 fontos tudnivaló a mellrák megelőzéséről

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, úgyhogy álljon itt egy rövid lista a mellrák korai felfedezéséről, megelőzéséről. 1) Nagy jelentősége...

Close